Ексклюзиви
пʼятниця, 10 грудня 2010 03:45

"Шахтар" переміг у груповому турнірі Ліги чемпіонів

Минулої середи донецький "Шахтар" переміг удома португальську "Брагу" (2:0) і вперше у своїй історії вийшов до плей-офф Ліги чемпіонів — 1/8 фіналу.

"ГПУ" розбирає досягнення та гру "Шахтаря"-2010.

1. Чемпіон України минулого сезону

Плюс: "Шахтар" за грою та добором виконавців, безумовно, найсильніший клуб країни. Обіграли київське "Динамо" в очній зустрічі.

Мінус: чемпіонство 2009/10 — не стільки заслуга "Шахтаря", скільки провал київського "Динамо". Тодішні підопічні Валерія Газзаєва втратили п'ятиочкову перевагу над опонентом і самі віддали титул донеччанам.

2. Лідери в нинішньому турнірі

Плюс: "Шахтар" найбільш рівно пройшов осінню турнірну дистанцію, обіграв усіх головних конкурентів — "Динамо", "Металіст" та "Дніпро". Харків'ян та дніпрян на виїзді. Чемпіон найбільше перемагав та забивав, найменше — пропускав.

Мінус: харківська перемога над "Металістом" не випливала з логіки гри — там закономірним результатом була б нічия. Крім того, донеччанам бракує концентрації на матчі із середняками, особливо якщо вони відбуваються після поєдинків збірних — через це був програний поєдинок проти "Оболоні".

3. Перше місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів

Плюс: "Шахтар" виграв п'ять із шести матчів на євроарені. Здобув 15 очок — більше, ніж "Барселона".

Мінус: після реформи президента УЄФА Мішеля Платіні в Лізі чемпіонів з'явилося достатньо "лівих" команд. До них цілком можна зарахувати сербський "Партизан". Португальська "Брага" також більше зосереджена на внутрішній першості. У Лондоні "Шахтар" програв місцевому "Арсеналу" начисто, а в донецькій зустрічі переміг "канонірів", які приїхали без кількох основних футболістів.

4. Поява нових імен

Плюс: останнім часом Мірча Луческу все більше довіряє вітчизняним футболістам. У нього розкрився центральний захисник Ярослав Ракицький, а опорник Тарас Степаненко витіснив з основного складу чеха Томаша Гюбшмана. На підході — Віталій Віценець, а Генріх Мхітарян уже конкурує з бразильцями на позиції розігруючого.

Мінус: не прогресують натомість захисники Василь Кобін, Микола Іщенко та Олександр Чижов. Рідко грають В'ячеслав Шевчук та Сергій Кривцов, а вітчизняним форвардам у "Шахтарі" взагалі робити нічого — ні у Гладкого, ні у Селезньова, ні у Фоміна нічого в складі чемпіона не вдалося.

5. Комплектація

Плюс: резерви дозволяють "Шахтареві" значно посилювати атакувальну гру в другому таймі — водночас це свідчить про гарну фізичну готовність команди.

Мінус: в обороні все значно гірше. Немає альтернативи крайнім захисникам — Срні та Рацу — далеко не бездоганним з точки зору виконання основних обов'язків. Бразильських гравців "Шахтаря" не зупинити на куражі, але під пресингом вони губляться. "Шахтареві" не завадив би кваліфікований опорник: Степаненко прогресує, проте він ще молодий та нестабільний. Тому позиція Луческу, що команда не потребує зимових трансферів — дивна.

6. Фернандіньйо

Плюс: присутність гравця його калібру, який не грав із 10 вересня через травму, має посилити та збалансувати командні дії.

Мінус: невідомо, чи зможе лідер команди набрати колишню форму після перелому ноги.

7. Перспективи у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Плюс: "Шахтар" вийшов із першого місця, що дає йому шанси на слабшого суперника в першому раунді плей-офф. Повторний, вирішальний, матч донеччани проведуть на домашній "Донбас Арені", де вони ще не програвали.

Мінус: матчі цієї змагальної стадії відбудуться у лютому–березні — через паузу в чемпіонаті України "Шахтар" до них готуватиметься тільки в товариських поєдинках.

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий турнір. Група "Н". Шостий тур

"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Брага" (Португалія) — 2:0

8 грудня. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". 47 627 глядачів (розрахований на 51 504). +3°С.

Суддя: Ф. Брих (Німеччина)

"Шахтар": П'ятов, Срна-к, Чигринський, Ракицький, Рац, Гай (Кобін, 84), Степаненко, Дуглас Коста (Алекс Тейшейра, 62), Жадсон (Мхітарян, 73), Вілліан, Луїс Адріано. Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Брага": Артур, Сілвіо, Родріґес, Анібал Капела, Мігел Ґарсія, Леандро Саліна (Елдер Барбоса, 80), Вандіньйо, Агіар (Віана, 72), Паулу Сезар, Алан (Ліма, 68), Матеус. Тренер: Домінгуш Пасьєнсія.

Голи: Рац (78), Луїс Адріано (83).

Попередження: Міґел Гарсія (39)

"Арсенал" (Лондон, Англія) — "Партизан" (Белград, Сербія) — 3:1

Учасники 1/8 фіналу:

"Тоттенхем" (Лондон, Англія), "Інтер" (Мілан, Італія), "Шальке" (Ґельзенкірхен, Німеччина), "Ліон" (Франція), "Манчестер Юнайтед" (Англія), "Валенсія" (Іспанія), "Барселона" (Іспанія), "Копенгаген" (Данія), "Баварія" (Мюнхен, Німеччина), "Рома" (Італія), "Челсі" (Лондон, Англія), "Марсель" (Франція), "Реал" (Мадрид, Іспанія), "Мілан" (Італія), "Шахтар" (Донецьк), "Арсенал" (Лондон, Англія)

Примітка: виокремлені можливі наступні суперники "Шахтаря"

Жеребкування 1/8 фіналу відбудеться 17 грудня — п'ятниця

Перші матчі 1/8 фіналу будуть зіграні 15/16 та 22/23 лютого, повторні — 8/9 та 15/16 березня.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" переміг у груповому турнірі Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути