пʼятниця, 21 вересня 2007 18:29

Сабо очолив "Динамо" замість Дем"яненка

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Анатолій Дем’яненко (праворуч) працював у тренерському штабі ”Динамо” з 1993 року. На фото він сидить разом з Йожефом Сабо під час одного з матчів клубу у квітні 2005 року
Анатолій Дем’яненко (праворуч) працював у тренерському штабі ”Динамо” з 1993 року. На фото він сидить разом з Йожефом Сабо під час одного з матчів клубу у квітні 2005 року

У четвер о 15.00 головний тренер київського "Динамо" Анатолій Дем"яненко, 48 років, написав заяву про звільнення. Її прийняв президент клубу Ігор Суркіс. Він призначив головним тренером команди 67-річного Йожефа Сабо, який два роки обіймав посаду віце-президента клубу.

Відставка Дем"яненка стала третьою після першого туру Ліги чемпіонів. Кількома годинами раніше свої посади залишили тренери англійського "Челсі" Жозе Моурінью та румунського "Стяуа" Георге Хаджі. У них були розбіжності з власниками клубів.

— Із Дем"яненком у мене конфліктів не виникало. Він написав заяву, бо виходив із реальної оцінки своїх можливостей, — каже Ігор Суркіс, 48 років. — Дем"яненко залишиться у "Динамо", якщо забажає. Ніколи не кидав людей, які стільки зробили для клубу. Запропонував Анатолієві Васильовичу пройти стажування у "Мілані".

Сам тренер зі своїми планами ще не визначився.

— "Мілан"? Можливо. Але зараз я хочу відпочити — останнім часом відчував надзвичайне психологічне напруження, — зізнається. — Погано, якщо від тебе чекають результату, а ти не можеш його дати. Це головний мотив мого рішення.

Разом із Дем"яненком подав прохання про відставку його тренерський штаб — Олег Лужний, Віктор Чанов та Валерій Зуєв. На момент написання матеріалу було невідомо, хто допомагатиме Сабо в підготовці до виїзного суботнього матчу чемпіонату України проти сімферопольської "Таврії".

— Можливо, вони або у повному складі, або частково залишаться, — ухильно відповідає на це запитання Йожеф Сабо.

Анатолій Дем"яненко очолив "Динамо" у серпні 2005 року. За цей час він виграв чемпіонат України та двічі — національний Кубок та Суперкубок. Йому незмінно вдавалося виводити команду до групового турніру Ліги чемпіонів.

— Виступ у ньому і призвів до відставки Дем"яненка, — переконаний колишній форвард команди Віктор Леоненко, 37 років. — Торік посіли четверте місце у групі, цього сезону без шансів поступилися "Ромі". Ясно, тренер винен — команда демонструвала безбарвну гру. Але вішати усіх собак на Дем"яненка я б не став. Йому доводилося працювати у важких умовах — завезли купу легіонерів, яких розбестили чималими зарплатами.

Півзахисник "Динамо" Тарас Михалик, 23 роки, про відставку тренера дізнався від коментатора матчу Кубка УЄФА "Абердін" — "Дніпро". Футболіст дивився поєдинок у столичному спорт-барі "Ніагара" на вул. Сагайдачного у компанії чотирьох друзів — двох хлопців та двох дівчат. Вони пили пиво, динамівець замовив собі сік.

— Сьогодні у нас була сауна, — розповідає друзям Михалик. — Нічого такого не повідомлялося.

Новину про призначення Сабо компанія не сприйняла.

— Оптимальним варіантом для "Динамо" був би Блохін, — сказав друзям Михалик.

41 місяць Сабо уже тренував киян

Йожеф Сабо очолив "Динамо" уп"яте. До нинішнього призначення він керував клубом 41 місяць. Саме Сабо вперше вивів киян до групового турніру Ліги чемпіонів. Трапилося це 1994 року. Тоді за два тижні до стартового матчу проти "Спартака" команда повстала проти методів роботи Сабо. Однак власник "Динамо" Григорій Суркіс заявив, що іншого тренера не буде. За два роки, після програшу у кваліфікації Ліги чемпіонів від австрійського "Рапіда", а потім у Кубку УЄФА від швейцарського "Ксамакса", знову виник конфлікт між Сабо та футболістами. Суркіс дав тренерові необмежені повноваження, щоб навести лад. Але через кілька місяців команду очолив Валерій Лобановський.
Три роки тому тодішній наставник киян Олексій Михайличенко провалив стартовий матч третьої кваліфікації Ліги чемпіонів проти турецького "Трабзонспора". Нинішній президент "Динамо" Ігор Суркіс призначив Йожефа Сабо. Той спрямував команду на перемогу в Туреччині й вивів "Динамо" до групового турніру. Зараз Суркіс розраховує, що Сабо знову струсне команду і вона зможе вперше за останні вісім років подолати початковий етап Ліги чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Сабо очолив "Динамо" замість Дем"яненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути