пʼятниця, 30 листопада 2007 15:11

Ратнерові за спиною шукають заміну

 

Завтра жіноча гандбольна збірна України стартує на чемпіонаті світу у Франції. Першим суперником наших спортсменок стануть німкені. Потім українки зустрінуться з командами Кореї та Парагваю. До другого раунду вийдуть дві найкращі команди. Кореспондент "ГПУ" розмовляв із головним тренером української збірної Леонідом Ратнером, 69 років.


Нещодавно ви заявили: якщо Україна посяде місце нижче за сьоме й не зможе продовжити боротьбу за путівку на Олімпіаду, підете у відставку. Чому?

— По-перше, керівництво гандбольної федерації шукає мені за спиною заміну. Чекає, щоб я спіткнувся. Для наших функціонерів була справжня трагедія, коли ми у плей-офф обіграли Данію і не пустили триразових олімпійських чемпіонок на першість світу та Олімпіаду-2008. Мені знайшли заміну в особі наставника запорізького "Мотора" Андрія Портного. Звільнення не чекатиму — в разі невдачі подам у відставку. Мені вже чимало років, час відпочити.

Ваші підопічні на вихідних виграли Кубок Турчина, а на Кубку світу обіграли чинних чемпіонок планети — росіянок. Чи готова команда до чемпіонату?

— Маємо величезні кадрові проблеми. Насамперед, в обороні. Не гратиме Марина Вергелюк, ключовий виконавець на цій позиції. У гандболістки словенського "Кріма"  травма. Треба перекроювати оборонні побудови: випускати двох лінійних — Шеєнко та Шибанову.

Вергелюк — єдина втрата?

— Ні. Не вистачатиме лінійної Регіни Шимкуте. Вона прогресувала останнім часом, стала однією з основних гандболісток. Травма не дозволить залучити до команди лінійну Анастасію Сокіл та Анастасію Подпалову із задньої лінії.

Найбільші проблеми маємо в обороні

Чому не запросили розігруючу Тетяну Шинкаренко?

— Не так давно вона вийшла з декретної відпустки. Нині виступає в Німеччині. Однак у дії я Тетяну не бачив, тому не ризикнув узяти до команди. Можливо, й варто було.

Позиція голкіпера — проблемна?

— Останні матчі сильно відіграла Тетяна Ворожцова. Але одному воротареві важко тягнути на собі весь турнір. Маємо ще Вікторію Тимошенкову. Але через непорозуміння між львівською "Галичанкою" та криворізьким "Смартом" Тимошенко ніяк не може змінити клуб і переїхати до Кривого Рогу. Відтак вона півроку позбавлена ігрової практики. Хотіла навіть залишати гандбол. Ледве умовив не робити цього.

Керівництво національної федерації звинувачує вас у тому, що залучаєте до збірної надто мало молоді.

— А кого з молодих мені залучати? Молоді українські гандболістки неконкурентоспроможні на європейській арені. На молодіжному чемпіонаті Європи наша команда посіла останнє, 16-те місце. Найперспективніших гандболісток  країни— Шимкуте, Тимошенкову, Лаюк — до національної команди я узяв. Ціла група дівчат працювала в нас на зборах. Але до належного рівня вони не дотягують. Хіба що Юлія Мангарова, яка їде на чемпіонат світу.

Що скажете про майбутніх суперниць на чемпіонаті світу?

— Німеччина — одна з найкращих команд континенту. Має низку класних гравців задньої лінії, спроможних атакувати здалеку. У нас така тільки одна — Олена Цигиця. Кореянки вміло захищаються. Тактичний варіант дій проти них ми випробували в поєдинку з Японією на Кубку Турчина. Однак рівень японок значно слабший, тому повноцінної репетиції не вийшло.

1937, 26 грудня — Леонід Ратнер народився у Запоріжжі
1975 — очолив запорізький "Мотор"
1977, 1992 — двічі привів "Мотор" до завоювання бронзових нагород чемпіонату СРСР
1980 — очолив молодіжну збірну СРСР, яка п"ять разів виграла чемпіонат світу
1980 — виграв Кубок СРСР із "Мотором"
1998 — очолює чоловічий клуб "Агро" (Словаччина) і стає чемпіоном країни
2004 — виграє "бронзу" на Олімпіаді з жіночою національною командою.

Зараз ви читаєте новину «Ратнерові за спиною шукають заміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути