Ексклюзиви
неділя, 19 серпня 2007 15:06

Причиною смерті Віктора Прокопенка став тромб

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  О 17.00 у суботу Віктор Прокопенко вийшов із перукарні і впав. Невдовзі приїхала ”швидка”, однак урятувати колишнього тренера ”Шахтаря” не вдалося
О 17.00 у суботу Віктор Прокопенко вийшов із перукарні і впав. Невдовзі приїхала ”швидка”, однак урятувати колишнього тренера ”Шахтаря” не вдалося

У суботу на 63-му році життя раптово помер народний депутат України від Партії регіонів, заслужений тренер України та Росії Віктор Прокопенко. Трапилося це в Одесі, куди парламентарій прибув на вихідні.

О 17.00 він вийшов із перукарні й упав. Невдовзі приїхала "швидка", однак урятувати Прокопенка не вдалося. У нього зірвався тромб. Смерть настала миттєво.

Як футболіст Віктор Прокопенко провів у чемпіонатах СРСР 88 матчів і забив 13 м"ячів. Виступав за одеський "Чорноморець", донецький "Шахтар", вінницький та харківський "Локомотиви".

Тренерську кар"єру розпочав 1978 року в одеському "Чорноморці". Потім працював у волгоградському "Роторі", який 1988-го вивів до вищої ліги чемпіонату СРСР. Повернувшись до Одеси, двічі виграв із "Чорноморцем" Кубок України.

У листопаді 1999-го Прокопенко замінив Анатолія Бишовця на посаді головного тренера донецького "Шахтаря". Донеччани фінішували другими в національному чемпіонаті, а потім уперше в історії змогли пробитися до групового турніру Ліги чемпіонів.

Через рік, не зумівши взяти "золото"національного чемпіонату й поступившись болгарському ЦСКА у Кубку УЄФА, Прокопенко подав у відставку. Згодом, після нічиєї в матчі з "Ворсклою", Ринат Ахметов прийняв її.

Два роки Віктор Євгенійович працював у московському "Динамо". 2004-го став спортивним директором "Шахтаря". Коли звільнили тодішнього тренера команди Бернда Шустера, Прокопенко готував "гірників" до фінального матчу Кубка України-2004 проти дніпропетровського "Дніпра" Євгена Кучеревського. "Шахтар" переміг — 2:0, і тільки потім тренувальним процесом зайнявся Мірча Луческу.

29 квітня 1992 року національна збірна під керівництвом Віктора Прокопенка провела свій перший матч.

— Прокопенко викликав мене тоді і каже: "Ти — найсильніший опорний півзахисник країни. Бери капітанську пов"язку", — згадує колишній гравець "Чорноморця" Юрій Шелепницький, 42 роки. — Демократ, він ніколи не бігав по кімнатах, стежачи за дотриманням футболістами режиму.

Дружина Прокопенка мешкає в Одесі. Донька — у Волгограді. 20 серпня об 11.00 на стадіоні  "Чорноморець" розпочнеться громадянська панахида. Сьогодні ж Віктора Прокопенка поховають на другому християнському цвинтарі Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Причиною смерті Віктора Прокопенка став тромб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути