Ексклюзиви
середа, 11 травня 2011 03:45

Потрібний командний баланс забезпечує Ракицький

 

Донецький "Шахтар" став чемпіоном України 2010/11. Це шостий такий титул "гірників". П'ять вони здобули під керівництвом румунського тренера Мірчі Луческу. Про сьогоднішній "Шахтар"говоримо з колишнім тренером донецького "Металурга" Олександром Севідовим, 41 рік.

Можете розподілити внесок у чемпіонство "гірників" між тренером та гравцями?

— Скажу так: на 100 відсотків цей успіх — заслуга власника "Шахтаря" Ріната Ахметова. Якби не він, такої команди в Донецьку не було б. Решта чинників похідні від цього — запрошення на посаду головного тренера Мірчі Луческу та прибуття групи кваліфікованих іноземних футболістів.

Друге поспіль чемпіонство "Шахтаря" та його загальне домінування у цьому десятилітті — свідчення падіння рівня українського чемпіонату?

— Цей рівень падає тільки стосовно боротьби за "золото". Раніше хоча б "Динамо" конкурувало з донеччанами, тепер нема кому, і перше місце не розігрують. Це погано для "Шахтаря" — минулого сезону команда в чемпіонаті України мені сподобалася більше, ніж цього. Донеччани дозволяли собі у деяких матчах, особливо навесні, діяти впівсили, але це ніяк не відбивалося на їхніх лідируючих позиціях. Проте рано чи пізно позначиться в євробаталіях, де може забракнути навику матчів найвищого рівня.

Що може завадити команді Луческу виграти чемпіонат наступного сезону?

— Концентрація на Лізі чемпіонів. "Гірники" так далеко зайшли у євротурнірі, що просто не можуть відступити і задовольнитися досягнутим. Відповідно — ігри чемпіонату можуть принести в жертву навіть на рівні підсвідомості. Я поки що не бачу в бразильських легіонерів "Шахтаря" відповідного налаштування навіть на поєдинок із "Динамо". Що вже тоді говорити про інші команди? А резерв команди не готовий гідно замінити лідерів — домашній поєдинок з "Оболонню" це підтвердив. Нарешті, "Динамо" з приходом Сьоміна навряд чи показуватиме іскрометний футбол, зате "свої" очки стабільно набиратиме. Це також може ускладнити життя чемпіону й навіть позбавити його титулу.

Хто став найкращим гравцем "Шахтаря" цього сезону?

— Ярослав Ракицький. "Гірників" вважають атакувальною командою, вони багато часу проводять біля чужих воріт. Але завжди потрібен баланс: "Барселона" зараз неперевершена, насамперед через те, що поставила гру в обороні, яка завжди була проблемою цієї команди. Баланс потрібен і "Шахтареві". Ракицький — уособлення цього балансу. Швидкий, уміє вести силову боротьбу, володіє сильним ударом та першим пасом. Практично безцінний, тільки ще позиційну гру підтягнути б.

Хто вже зайвий у команді?

— Я думаю, що підуть Іщенко та Кобін, чий ігровий рівень не відповідає поставленим перед командою завданням. Це буде ініціатива з боку клубу. А бразильців — Вілліана чи Дуґласа Косту — Ахметов не відпустить, навіть попри на інтерес серйозних західноєвропейських клубів. Припускаю, що влітку докуплять двох людей на фланги оборони та одного — в групу атаки.

Футбол. Чемпіонат України.  Результати матчів 28-го туру

"Шахтар" (Донецьк) — "Металург" (Донецьк) — 2:0

"Карпати" (Львів) — "Динамо" (Київ) — 1:2

"Зоря" (Луганськ) — "Дніпро" (Дніпропетровськ) — 0:1

"Арсенал" (Київ) — "Ворскла" (Полтава) — 0:1

"Волинь" (Луцьк) — "Металіст"  (Харків) — 1:4

"Севастополь" (Севастополь) — "Оболонь" (Київ) — 3:1

"Іллічівець" (Маріуполь) — "Таврія" (Сімферополь) — 5:1

 

Зараз ви читаєте новину «Потрібний командний баланс забезпечує Ракицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути