Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2008 14:33

Понікаровський готовий допомогти збірній

Днями Федерація хокею України оголосила про те, що форвард "Торонто" 27-річний Олексій Понікаровський офіційно погодився виступати за збірну України на чемпіонаті світу. Але тоді, коли його команда припинить боротьбу в Кубку Стенлі. Турнір відбудеться з 13 по 19 квітня в Японії. На ньому вітчизняна національна команда боротиметься за повернення до вищої ліги світового хокею.

— Пишаюся тим, що я українець, і хочу допомогти збірній, — каже Понікаровський прес-службі ФХУ. На дзвінок кореспондента "ГПУ" нападаючий не відповів.

За збірну форвард виступав лише раз — на Олімпіаді-2002, яка проходила в Америці. Але тоді він мав українське громадянство. Однак торік Олексій змінив його на канадське й офіційно втратив український паспорт, бо в Україні немає інституту подвійного громадянства.

Цього сезону Понікаровський закинув за "Торонто" 13 шайб і зробив 10 результативних передач.

Інші українці з НХЛ також мають кілька паспортів. У захисника "Атланти" Олексія Житника, 35 років, є український і російський документи. І ще він зберіг паспорт громадянина СРСР. Грає ж за збірну Росії.

Володар Кубка Стенлі-2004 Руслан Федотенко, 29 років, з "Айлендерс" кілька місяців тому прийняв американське громадянство. Його дружина Деббі — американка. Вона старша за чоловіка на кілька років і має від попереднього шлюбу трьох дітей.

Відтак у кандидатів до збірної України з НХЛ чотири паспорти на двох. Теоретично, за збірну вони зіграти можуть: Дмитро Христич, маючи паспорт США, грав за Україну на трьох чемпіонатах світу. Однак практично гравці з НХЛ здебільшого відмовляються виступати за національну команду, навіть якщо сезон для них закінчився. Пояснюють це втомою після нього.

Зараз ви читаєте новину «Понікаровський готовий допомогти збірній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути