середа, 14 січня 2009 16:27

"Перший гол забив Рінату Дасаєву"

  Едуард Сон нині проживає у Франції і займається текстильним бізнесом
Едуард Сон нині проживає у Франції і займається текстильним бізнесом

Форвард Едуард Сон, 44 роки, з"явився у складі дніпропетровського "Дніпра" 1988-го й одразу став чемпіоном СРСР. Живе у Франції, а торік у вересні відвідав Дніпропетровськ, завітавши на відкриття стадіону.

— Добре, що на відкриття стадіону організували матч ветеранів, — каже Сон "ГПУ". — Я бував на аренах у Ліоні, Сент-Етьєні, Марселі. "Дніпро-арена" нічим не гірша.

Пригадуєте, за яких обставин ви прийшли до "Дніпра"?

— Так, 1988 року команду залишили Протасов та Литовченко. Їм шукали заміну. Розумів, що важко буде пробитися до основного складу, якщо в команді грають такі майстри, як Лютий, Шахов, Кудрицький. Тоді на кожну позицію в команді претендувало по чотири-п"ять виконавців.

Ви одразу стали діяти на позиції форварда?

— Ні, головний тренер Євген Кучеревський запропонував зіграти зліва в півзахисті. Ця позиція була для мене новою. Допоміг тоді один із ветеранів команди Олександр Сорокалєт. Підказував, як треба діяти на тій чи іншій позиції. У першому сезоні я забив вісім голів. Пристойний показник для півзахисника. Але по-справжньому впевнено заграв 1989-го, коли виграли Кубок СРСР.

Як вас тоді прийняли у "Дніпрі"?

— Важко було спочатку. Добре, що режим не порушував, серйозно до матчів готувався. Потоваришував із Кудрицьким, Багмутом.

Завдяки чому "Дніпро" виграв чемпіонат СРСР-1988?

— Та команда мала сильний характер і надійний захист — Вишневський, Башкіров, Пучков. "Не пропустим точно, а одного м"яча завжди заб"ємо" — під таким гаслом грали. Так і вийшло. У тому сезоні вистрілив Євген Шахов — став найкращим бомбардиром команди. Програли ми тільки два матчі.

Романцев кликав до "Спартака", але перейти я не наважився

До "Дніпра" ви прийшли зі Смоленська, маючи досвід виступів за казахстанський "Кайрат".

— Точно. До "Кайрату" взагалі важко було пробитися — там у нападі грали Стукашов та Пехлеваніді. Тільки коли першого запросило московське "Динамо", почали до основного складу підпускати мене. Дебют проти "Спартака" вийшов надуспішним — забив у першому ж матчі своєму улюбленцеві Рінату Дасаєву. Курбан Бердиєв (нинішній тренер чемпіона Росії казанського "Рубіна". — "ГПУ") мені тоді передачу віддав. Приховану настільки, що я із центру поля втік на побачення з Дасаєвим. Ще думав по ходу — як його обіграти. Коли ж воротар сунувся на мене, спрямував йому м"яч між ногами.

Чому з "Дніпра" ви вирушили до "Аяччо"?

— Заробити їхав. СРСР розвалювався, карбованець втрачав свою силу. Пожалкував — рівень другого французького дивізіону після матчів у вищій союзній лізі та єврокубках був жахливим. А звав же мене до московського "Спартака" Олег Романцев. У грудні 1990-го. Але тоді "Дніпро" і "Спартак" були непримиренними суперниками, і перейти я не наважився.

Хоч заробили?

— Судіть самі. У "Дніпрі" щомісяця заробляв 5–6 тисяч знецінених радянських рублів, а у Франції за рік — 150 тисяч доларів. А "Дніпру" за мій трансфер заплатили 35 тисяч доларів. Також дніпропетровський клуб отримав можливість провести збори на Корсиці. А ще керівництво "Аяччо" обіцяло дніпропетровцям дві машини, але слова не дотримало.

У Франції Cон має фірму, яка займається текстильним бізнесом.

1964, 18 серпня — Едуард Сон народився в Караганді (Казахстан)

1981 — почав грати за алмаатинський "Кайрат"

1987 — перейшов до смоленської "Іскри"

1988 — став гравцем "Дніпра", виграв чемпіонат СРСР

1989 — заволодів Кубком СРСР

1991 — поїхав грати до французького "Аяччо"

Одружений, має синів — Євгена, якого назвав на честь колишнього тренера "Дніпра" Кучеревського, та Андрія

Зараз ви читаєте новину «"Перший гол забив Рінату Дасаєву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути