вівторок, 21 серпня 2007 18:12

Олексія Лукашевича більше знають за кордоном

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олексій Лукашевич у нинішньому сезоні стрибає за 8 метрів
Олексій Лукашевич у нинішньому сезоні стрибає за 8 метрів

25 серпня в японській Осаці стартує чемпіонат світу з легкої атлетики. Кореспондент "ГПУ" зустрівся з чемпіоном Європи зі стрибків у довжину Олексієм Лукашевичем, 30 років.


Готові до чемпіонату світу?

— Сезон почався вдало. Ніколи так добре не стрибав. Майже всі стрибки за вісім метрів. Це класний результат на міжнародному рівні.

 На Олімпіаду 2004 року ви поїхали, але так і не виступили. Що сталося?

— За кілька місяців до старту Ігор травмувався. Наче вилікувався. Але потім знову травмував ту ж ногу. Хотів навіть відмовитися від участі. Але квитки уже купили. Вийшов підбирати розбіг. Але нога сильно схопила. Навіть жодного разу не стрибнув. Був дуже злий. Поміняв квитки і наступного дня полетів звідти. Ні з ким навіть розмовляти не хотів.

Як сприйняли"бронзу" торішнього чемпіонату Європи?

— Радий їй. Але прикро. Мені, здається, неправильно заміряли результат. У п"ятій спробі сказали 8,12 метра. Я, коли стрибнув, глянув — думав за 8,20. До мене потім підходили знайомі стрибуни, Таня Лебедєва (олімпійська чемпіонка з Росії. — "ГПУ"). Кажуть: "Ти переміг. Далі стрибнув. Просто неправильно заміряли".

Не бачу, хто б міг побити світовий рекорд

Як могло таке статися?

— Може, неправильна позначка. Але у мене завжди чисте приземлення. Нема такого, щоб руку залишав. Відчував, що можу додати. Але в останній спробі схопив м"яз на литці. Не зміг відштовхнутися. Та краще бути третім, ніж четвертим. Я знаю, як це.

Ви про Олімпіаду в Сіднеї?

— Так. Тоді Рома Щуренко став третім. Я програв 4 чи 5 сантиметрів. Але неприємно було. Від держави навіть нічого не отримав.

А за "золото" чемпіонату Європи-2002?

— Президентську стипендію дали. Здається, 4 тисячі гривень. Не пам"ятаю точно. А за третє місце в Гетеборзі не дали нічого. Добре, що міжнародна федерація нині платитиме премії тим, хто потрапить до вісімки на найближчому чемпіонаті світу.

Легше стрибати вдома чи за кордоном?

— Удома сильний тиск. За кордоном почуваєшся вільніше. Правда, коли глядачі починають аплодувати, іноді збиваюсь, в біг не завжди потрапляю. Але за кордоном мене більше знають, ніж удома.

Що можна сказати про умови тренувань в Україні?

— У Києві ще якось можна тренуватися. А у мене в Дніпропетровську такі доріжки, що дуже легко травмуватися. В Ялті постелили нормальну гуму. Але база мені більше в Алушті подобається. Якби ще змінили доріжку... Там спокійно, ніхто не заважає. І тренажерний зал хороший.

Сьогодні є спортсмен, здатний побити світовий рекорд — 8,95?

— Не бачу такого. Останнім, хто міг це зробити, був кубинець Іван Педросо. На чемпіонаті світу-1997 в Афінах він переміг з результатом 8,70 метрів.

Намагалися суміщати стрибки з іншими легкоатлетичними дисциплінами?

— Мені подобається стрибати. Якось на тренуванні спробував стрибнути з жердиною, але ледь не вбився. Колись також потрійний пробував. Тренер завжди запитував: "Коли почнеш стрибати потрійним?" Але і так досить.

Крім спорту, чим захоплюєтеся?

— Люблю відпочинок і машини. Якби було більше можливостей, була б краща машина. Так поки що "Шкода Суперб". Не преміальна, купив за свої гроші.

Розкажіть про сім"ю.

— Одружений, двоє доньок. Старшій уже 11. Займається легкою атлетикою. Стрибати у неї не дуже виходить, бігає. Уже і медалі є, і грамоти. Молодшій чотири. Ходить в садочок. Іноді, бо не хоче. Бабуся її забирає постійно.

За встановлення світового рекорду заплатять сто тисяч доларів

У Японії виступатимуть 37 українських атлетів. Титул чемпіона світу захищатиме стрибун у висоту Юрій Кримаренко. На медалі претендують Іван Гешко (біг на середні дистанції), Людмила Блонська (семиборство), Олексій Лукашевич (стрибки у довжину), Тетяна Терещук-Антипова (400 метрів з бар"єрами).
Призові чемпіонату складуть $7 млн 194 тис. Чемпіони в індивідуальних дисциплінах отримають по $60000, в естафетних — $80000 на команду. Світовий рекорд "коштує" $100 тисяч.
Для легкоатлетичної України це буде восьмий подібний турнір. Найуспішнішим видався чемпіонат світу-1997 в Афінах. Наші спортсмени здобули сім нагород — дві золоті, чотири срібні й одну бронзову — та посіли п"яте місце у загальнокомандному заліку.

Зараз ви читаєте новину «Олексія Лукашевича більше знають за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути