вівторок, 11 грудня 2007 16:53

Найкращі сумоїсти світу заробляють 400 тисяч доларів на місяць

  Віталій Тихенко за перемогу на всесвітніх іграх отримав 10 тисяч доларів
Віталій Тихенко за перемогу на всесвітніх іграх отримав 10 тисяч доларів

Харків"янин Віталій Тихенко, 24 роки, виграв два чемпіонати світу та Всесвітні ігри з сумо у вазі до 85 кг. Зустрічаємося з ним у одному зі спортивних барів Києва. Розмовляємо російською.

Як ви прийшли в сумо?

— Займався вільною боротьбою. А п"ять років тому у Харкові проходив Міжнародний турнір із сумо на призи посла Японії в Україні. Запропонували взяти участь. Погодився й виграв змагання. Президент української федерації сумо Сергій Коробко запропонував виступити в чемпіонаті України. Потім дебютував на європейській першості, привіз "бронзу". Для кращого результату не вистачило досвіду.

Як довго триває поєдинок сумоїстів?

— 10–15 секунд. Потрібна сила, швидкісні навички — тобто аж ніяк не витривалість. Є ліміт часу — якщо упродовж хвилини немає результативних дій, бійців рознімають і відновлюють поєдинок. У моїй кар"єрі таке було тільки одного разу, під час двобою з триразовим чемпіоном світу росіянином Ігорем Курінним.

2004-го ви дебютували на чемпіонаті світу в німецькому Різе. Як склався турнір?

— У дебютному поєдинку з американцем штовхалися півтори хвилини. Він мені носа розбив. Я образився й таки повалив його. Господаря-німця переміг швидко. А з поляком в останньому двобої в групі намучився. Він постійно "гладив" по обличчю. Синців було безліч. Але коли намагався захопити мене, я вирвався, й опонент торкнувся руками підлоги. У півфіналі не мав проблем із болгарином, а у вирішальному поєдинку з бразильцем провів ефектний кидок.

Класна була атмосфера на турнірі. Повний Палац спорту зібрався, хоча за квитки глядачі платили по 20 євро. На наступному чемпіонаті світу в Осаці я легко переміг. Утомився тільки після 14-годинного перельоту до Азії.

Як держава оцінила ваші успіхи?

— Коли переміг на Всесвітніх іграх у Дуйсбургу, отримав 10 тисяч доларів.

Набирають хлопців до 18 років, вагою не менш як 100 кілограмів

У сумо багато стилів ведення двобою?

— Чимало. Атлети, які прийшли з вільної боротьби, використовують підсічки. "Греко-римляни" більше працюють корпусом. Самбістам та дзюдоїстам не можна давати вхопити себе за пояс. А якось у Москві мій суперник, майже 115-кілограмовий голландець, почав під час поєдинку тицяти пальцем у обличчя. Програв я тоді — ледве очі вберіг.

Скільки коштує мавасі — пов"язка, яку борці сумо одягають на стегна?

— 500 доларів. Їх виробляють у Японії з шовку.

Чому центром розвитку сумо в Україні вважається Харків?

— Відомий чемпіон Кокі Тайхо, який виграв вісім імператорських титулів поспіль, — уродженець Харківщини. У нього мати — японка, батько — українець. А рекорд Тайхо — 32 перемоги на турнірах імператора — досі ніхто не побив.

Найсильніша ліга сумоїстів — у Японії. Що треба, аби туди потрапити?

— Набирають хлопців до 18 років, які важать не менш як 100 кілограмів. Вони потрапляють до сьомого дивізіону. І далі, якщо мають гарні результати, їх підвищують у ранзі. Сумоїст третього дивізіону має п"ять тисяч доларів на місяць, другого — сім тисяч. У вищому — 10 тисяч доларів. А найкращі на імператорських турнірах отримують преміальні та спонсорські контракти. До 400 тисяч доларів на місяць у них набігає.

1983, 16 липня — Віталій Тихенко народився у Харкові
2002 — почав займатися сумо
2003 — став бронзовим призером чемпіонату Європи
2004, 2005 — виграв чемпіонат світу та Всесвітні ігри

Зараз ви читаєте новину «Найкращі сумоїсти світу заробляють 400 тисяч доларів на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути