Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2008 17:15

Михайличенко став головним тренером збірної України з футболу

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олексія Михайличенка щойно призначили головним тренером збірної України з футболу
Олексія Михайличенка щойно призначили головним тренером збірної України з футболу

Учора члени виконкому національної футбольної Федерації одноголосно проголосували за призначення 44-річного Олексія Михайличенка головним тренером збірної України з футболу.

— Прекрасно розумію відповідальність, що на мене покладено, — каже Михайличенко на виконкомі. — Завдання у нас буде лише одне — зіграти у фінальній частині Кубка світу. Я задоволений тим, що проведемо спаринги з сильними суперниками — Голландією, Туреччиною. Але у подальшому треба зробити так, щоб не ми шукали спаринг-партнерів, а навпаки. Кілька позицій у національній команді слід посилити.

Президент національної Федерації футболу Григорій Суркіс, 58 років, серед достоїнств Михайличенка відзначив його роботу у штабі Валерія Лобановського.

— Якби ми взяли іноземця, це було б приниженням для України, — вважає Суркіс.

Наступник Михайличенка на посаді тренера "молодіжки" поки що невідомий. 14 січня буде зроблено спробу сформувати календар матчів шостої відбірної групи Кубка світу-2010. На думку Суркіса, нам треба стартувати грою з Хорватією, а в останніх матчах прийняти Англію. Якщо представники команд-суперниць не домовляться до 16 січня, ФІФА визначить календар жеребом.

Михайличенко запропонував увійти до свого тренерського штабу колишнім гравцям київського "Динамо" — Михайлові Михайлову, Володимирові Веремєєву та Вадимові Євтушенку.


Ми подзвонили заслуженому тренеру України Анатолію Заяєву, 76 років, і запитали про його ставлення до вибору національної Федерації.

— Кандидатура Михайличенка була безальтернативним варіантом, — каже експерт. — По-перше, він завжди під рукою у Григорія Суркіса. Разом вони досягли непоганих результатів, що б хто не говорив. Маю на увазі "срібло" молодіжного чемпіонату Європи. По-друге, нині Україна може ризикувати з тренером. Не сумніваюся, що перед Михайличенком буде поставлено завдання потрапити на Кубок світу-2010. Але водночас важливішим виміром потенціалу Михайличенка буде якість гри збірної. Не трагедія, якщо поступимося Англії чи Хорватії. Якби у відборі на Євро-2008 пропустили тільки італійців із французами, Блохіну ніхто б і слова не сказав. Але нас обійшла ще й Шотландія. Тому, якщо збірна Михайличенка відстане, скажімо, від білорусів, треба буде вживати радикальних заходів і звертатися до тренера-іноземця. Умовити його взяти збірну через два роки буде значно легше, ніж нині, бо ми гарантували собі місце у фінальній частині Євро-2012. Маститий тренер-легіонер залюбки візьме команду, знаючи, що у кваліфікаційних матчах він не гратиме. Як це зробив югослав Мілутинович 1986-го з Мексикою, а 1994 року зі США.

На думку експерта, Олексій Михайличенко повинен активно залучати до національної збірної молодь.

— Від Блохіна йому дісталася психологічно розвалена команда, — продовжує Заяєв. — Колишній тренер розхолодив підопічних наприкінці відбірного турніру Євро-2008, і вони втратили змагальний смак та ритм. Михайличенку треба буде провести ревізію серед ветеранів команди.

До таких належить і капітан Андрій Шевченко. Лобановський та Блохін були для нього авторитетами. Запитую, чи стане таким Михайличенко.

— Не сумніваюсь, — відповідає Заяєв. — По-перше, у Шевченка ніколи не було проблем із тренерами, зокрема з Моурінью. Це у португальця були проблеми з Шевою, а не навпаки. По-друге, Михайличенко має досвід роботи з Андрієм у "Динамо". По-третє, я не пам"ятаю, щоб у Олексія були конфлікти з гравцями. Це Лобановський сварився з Леоненком, а Блохін — із Вороніним.

Михайличенко, очоливши "Динамо" після смерті Лобановського, двічі виводив команду до групового турніру Ліги чемпіонів і був близьким до того, щоб потрапити до плей-офф.

— "Динамо" часів Михайличенка було фундаментальнішим, ніж за тренерства Дем"яненка, — вважає Заяєв. — У команді було більше бойовитих українців, а тодішні легіонери мали більшу мотивацію, бо ще не засиділися у клубі. Як провідник ідей Лобановського, Михайличенко понад усе ставив надійність оборони та уміння проводити різкі

контратаки.

Раз на тиждень новоспечений тренер збірної України грає у футбол за ветеранів столичного "Інтеркасу".

— Навіть на тренуваннях Михайличенко не любить програвати, — розповідає начальник "Інтеркасу" Володимир Шестаков, 49 років. — Якось грали шість на шість, і команда президента клубу Сергія Веселова, що протистояла Михайличенкові, замінила воротаря на польового гравця. Михайличенко скипів, кинув манішку і сказав, що така заміна заборонена правилами. Той матч судив я. Олексій дорікнув, що підігрую президенту. Сів у свій чорний дводверний "мерседес" і поїхав. Він  вдумлива, освічена людина. На мою думку, Суркіс зробив правильний вибір.

Михайличенко любить спортивні парі, — продовжує Шестаков. — Одне з останніх уклав на матч "Металург" (Запоріжжя) — "Динамо" (Київ). У киян був спад, Олексій посперечався з моїм братом на 100 доларів, що запорожці вдома не програють. Але Київ виграв — 1:0. Олексій про парі не забув, при наступній зустрічі віддав гроші.

Михайличенко одружений 25 років. Із майбутньої дружиною знайомий із 13 років. Вони мешкали в одному будинку. Їхній старший син Олексій закінчив університет у Лондоні. Із часів виступів за "Рейнджерс" у Михайличенка залишився будинок у Шотландії.

Практика, коли тренери молодіжних збірних очолюють головні команди, поширена у провідних футбольних країнах. Іспанець Іньякі Саес виграв усі світові титули з юніорами, а потім тренував національну команду. Але не вийшов до плей-офф Євро-2004 і подав у відставку. Аргентинець Хосе Пекерман переміг на першості світу-2001 для 20-річних і повіз національну команду на Мундіаль-2006. Там Аргентина дійшла до чвертьфіналу, після чого тренера звільнили.

Після Євро-2008 збірну Нідерландів залишить Марко ван Бастен. Його місце може зайняти Фопп де Хаан, який виграв молодіжний чемпіонат Європи-2007.

1963, 30 березня — Олексій Михайличенко народився у Києві
1981 — потрапив до київського "Динамо"
1982, 3 грудня — одружився з Інною
1984 — народився син Олексій
1988 — став віце-чемпіоном Європи, олімпійським чемпіоном, визнаний найкращим футболістом СРСР
1990 — перейшов до італійської "Сампдорії"
1991 — виграв чемпіонат Італії
1992 — у складі шотландського "Рейнджерс" став чемпіоном країни
1997 — став помічником Валерія Лобановського у тренерському штабі "Динамо"
2002, 14 червня — офіційно призначений головним тренером київського "Динамо"
2004, 11 серпня — після поразки у кваліфікації Ліги чемпіонів від "Фенербахче" звільнений з посади; з"явився на світ син Матвій
2004, вересень — став головним тренером молодіжної збірної
2006 — привів команду до другого місця на чемпіонаті Європи, але згодом програв відбір на Євро-2007 та Олімпіаду-2008
2007 — очолювана Михайличенком "молодіжка" втратила шанси вийти до фінальної частини Євро-2009

Зараз ви читаєте новину «Михайличенко став головним тренером збірної України з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути