Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 18:13

Михайличенко може замінити Блохіна

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Наставник молодіжної збірної України Олексій Михайличенко з трирічним сином Матвієм
Наставник молодіжної збірної України Олексій Михайличенко з трирічним сином Матвієм

Тиждень тому Олег Блохін, 55 років, подав у відставку з посади головного тренера збірної України. Новим наставником національної команди може бути як вітчизняний, так і іноземний фахівець.

"ГПУ" на своєму сайті поцікавилася думкою уболівальників щодо найоптимальнішої заміни Олегові Блохіну.

40% респондентів хотіли б бачити на посаді нинішнього наставника молодіжної збірної Олексія Михайличенка, 44 роки. Він очолив "Динамо" після смерті Лобановського, двічі грав на першому етапі Ліги чемпіонів і програвав право на вихід до наступного раунду в останньому турі. Третя кваліфікація "Динамо" Михайличенка була під сумнівом, тому його одразу звільнили. Очоливши "молодіжку", він зумів пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи-2006, де став другим. Після цього провалив відбір на Євро-2007, Олімпіаду та Євро-2009.

15% набрав нинішній тренер "Дніпра" Олег Протасов, 43 роки. Зі своєю нинішньою командою він працює два роки. Посів шосте місце у позаминулому чемпіонаті України та четверте — у минулому. Його команда лідирує в нинішньому турнірі. До групового турніру Кубка УЄФА "Дніпро" він не вивів, зате грав там із румунською "Стяуа", а чотири роки тому зробив пірейський "Олімпіакос" чемпіоном Греції й учасником групового турніру Ліги чемпіонів.

— Плюси тренера Михайличенка — очевидні: як гравець він пройшов школу київського "Динамо", італійської "Сампдорії", шотландського "Рейнджерс", — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. —  Працював із Валерієм Лобановським, Вуядіном Бошковим. Інтелігент, який володіє англійською. Довіряє молоді та знає її можливості. Та як тренер постійно "варився" лише в системі "Динамо" та збірної України й ніде більше не працював. Михайличенку збірну не довірив би. Людина не дала результату у двох циклах із "молодіжкою". Він має іти на підвищення?

Із прицілом на Євро-2012 я б ризикнув і поставив Юрія Калитвинцева

Про Протасова Морозов каже так:

— Олег — тренер, який сформувався поза Україною, сповідує західну систему гри, будуючи в лінію захист. І підхід до роботи в нього відповідний — немає тривалих зборів та довгого перебування підопічних на базі. Очевидних прямих недоліків у дніпропетровця не бачу. Та взяти збірну йому перешкодять обставини — "Дніпро" не відпустить.

25% проголосували за іноземного фахівця.

— Навіть якби була така можливість, я б не брав Капелло чи Ліппі, — стверджує Морозов. — Це маститі, але вже реалізовані фахівці. Шукав би тренера, який має кваліфікацію, але не мав донині можливості її довести. Наприклад, голландець Ко Адріансе. Узагалі, при виборі Федерації футболу України слід враховувати, що тренери діляться на чотири категорії. Суто клубні — як Ферґюсон чи Венгер. Тренери для збірної — Паррейра, Мілутинович. Тренери, які можуть працювати як у збірній, так і у клубі, — Ліппі. І тренери, здатні працювати в одній команді, — Романцев, Сьомін.

За наставника харківського "Металіста" Мирона Маркевича віддали голоси 11% опитаних, за колишнього тренера молодіжної збірної Павла Яковенка — 5%, а за керманича "Таврії" Михайла Фоменка — 1%.

— Із прицілом на Євро-2012 я б ризикнув і поставив Юрія Калитвинцева, нинішнього тренера "Динамо-2", — зізнається експерт. — Його юнацькі команди грають в агресивний, атакувальний футбол. Калитвинцев може працювати системно й рости. І він не гребує чорновою роботою: колись поїхав піднімати з руїн ужгородське "Закарпаття" і вивів клуб до вищої ліги.

ФФУ прагне призначити тренера до 14 січня, коли відбудеться спроба формування календаря матчів відбірного турніру Кубка світу-2010 за участю збірної України.

Зараз ви читаєте новину «Михайличенко може замінити Блохіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути