четвер, 23 липня 2020 00:35

Михайличенка звільнили з "Динамо"

Власники київського "Динамо" брати Суркіси звільнили з посади головного тренера команди, 57-річного Олексія Михайличенка. 19 липня кияни програли останній матч сезону ковалівському "Колосу" — 0:2. Попри це посіли друге місце, яке дає право стартувати у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів. Після поєдинку Михайличенко хотів подати у відставку. Суркіси не погодилися, мотивувавши це тим, що завдання виконане — друге місце плюс здобуття Кубка України. А наступного дня змінили своє рішення.

— Керівництво клубу та ­численну армію вболівальників не може задовільнити поточний рівень гри команди, відсутність прогресу, достатнього для боротьби за звання чемпіона України та гідного виступу в єврокубках, — пояснили свою позицію на клубному сайті.

30 липня гравці "Динамо" виходять з відпустки. Ймовірно, наступника Михайличенка призначать наприкінці цього тижня. Серед кандидатів — тренер "Зорі" Віктор Скрипник. Сергій Ребров має роботу в угорському "Ференцвароші" і відмовив Суркісам. Натомість можливий прихід Мірчі Луческу.

— Якби на місці президента "Динамо" був я, то призначив би тренером Скрипника, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 59 років. — Реброву треба час на знайомство з новими "динамівськими" реаліями. Скрипник же скрупульозно вивчав суперника. Ніхто не знає суперника краще за вчорашнього опонента. Віктору не треба вчити мову, як це може бути з іноземним фахівцем. Подобається його манера подачі себе, реакція на події. Він може заспокоїти знервовану зараз команду. Михайличенко в цьому програє.

Завдань "Динамо" досягло, але гра була жалюгідною. Орендовані футболісти — Тимчик, Леднєв, Супряга — грали краще за тих, хто залишився в Києві.

Також експерт оцінив виступ інших команд прем'єр-ліги у сезоні 2019/20.

"Шахтареві" поставив би четвірку з плюсом за п'ятибальною системою. Не треба забувати про виліт із Ліги чемпіонів. Важко зі стовідсотковою впевненістю сказати, що клуб прогресує і розвивається. За великим рахунком, він про­довжує грати за схемою Луческу (тренер команди у 2004–2016 роках. — ГПУ).

"Зоря" стрибнула вище голови. У фінансовому плані луганці значно поступаються "Динамо", "Десні" і "Дніпру". Але за ефективністю вкладених коштів випереджають навіть "Шахтар". Коефіцієнт корисної дії на кожну вкладену гривню в них найвищий. Тут вони на першому місці. Віктор Скрипник швидко поміняв тактику, за якою команда грала сім попередніх років. Команда почала показувати зовсім інший, комбінаційний футбол. Фактично в Україні з'явилася третя сила. Але в неї немає мільйонів, які були в "Металіста" чи "Дніпра". До того ж там грали легіонери, а тут — українці.

"Десна" виступила у свою силу. Четверте місце — пристойний результат для минулорічного дебютанта. Могли б замахнутися на більше, якби не провал у матчах з "Олександрією" і "Зорею". Натомість знайшли контргру проти "Динамо", перемогли у двох матчах, поступилися в одиному.

"Олександрія" здала позиції через часті травми основних виконавців. Упродовж сезону випадали з гри Запорожан, Сітало, Ковалець. Однак на фініші команда видала чудовий відрізок. У стиковому турнірі за останню путівку в єврокубки підопічні Шарана є фаворитами.

"Колос" чимось нагадував Ісландію, яка дійшла до чвертьфіналу Євро‑2016. ­Можливо, тому, що там грає Віль­хельмссон.

"Дніпро-1" став головним розчаруванням. Команда має футболістів на два склади, тренера, з яким працює чотири роки (Дмитра Михайленка. — ГПУ), чемпіонів світу, фінансову стабільність, але при цьому навіть не потрапляє до першої шістки.

Здавалося, що "Маріуполь", маючи зіграну молодь, нарешті почне прогресувати. Але сталося навпаки. Особливо це було помітно в матчах проти лідерів. Команда не мала вольового стрижня.

"Олімпік", маючи трьох тренерів упродовж сезону, виступив у свою силу. Почали вкрай погано, потім підтяглися, щоб знову "посипатися". І лише фініш подарував надію. Не дивно, що вирішили залишити тренера Ігоря Климовського. Він свою роботу зробив якісно.

Здивувала "Ворскла". Чудовий виступ у фіналі Кубка, за яким був ­розпуск ­команди на відпочинок і відмова боротися за восьме місце. Далі грала молодь, яка мусить набиратися досвіду в матчах зі своїми однолітками. А як же 2,5 місяця карантину? Команда не відпочила? Фактично, у футбол "Ворскла" грала лише місяць — у червні.

У "Львові" від команди, яка стартувала в липні торік, залишилося три-чотири гравці. Страшна плинність кадрів. Команда не знала, як їй красиво зійти з дистанції, не втрачаючи обличчя. Дивуюся, як узагалі дограли сезон.

"Карпати" йшли до зняття зі змагань останні три-чотири сезони. Справи лише погіршувалися. Треба якнайшвидше позбутися цього менеджменту. Бренд у клубу є, регіон суперфутбольний. Стадіонів більше, ніж треба. Треба створювати нову команду "Карпати-1969" і починати шлях нагору. Років через три чекаю їх у прем'єр-лізі.

Футбол. Чемпіонат України 2019/20. Прем'єр-ліга

Наступний чемпіонат має стартувати 22 серпня. 14 учасників у два кола: без "Карпат", натомість із трьома найкращими з першої ліги.

У груповому турнірі Ліги чемпіонів, що стартує 20 жовтня, гратиме "Шахтар".

У кваліфікаційному — "Динамо". Для виходу в "групу" треба подолати два етапи. Матчі відбудуться у другій половині вересня.

"Зоря" гратиме у груповому турнірі Ліги Європи. У кваліфікаційному — "Десна" і команда, яка виграє додатковий турнір. Учасники — "Колос", "Дніпро-1", "Маріуполь", "Олександрія"

Зараз ви читаєте новину «Михайличенка звільнили з "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути