Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2010 02:30

Ми не готові до "зимового футболу"

Два останні тури групового турніру ліги Європи, призначені організаторами на грудень, іще раз висвітлили "погодну" проблему. Вона виникає майже щороку в команд із колишнього СРСР, які беруть участь у європейських клубних турнірах.

За СРСР це питання вирішували просто — взимку наші команди проводили матчі на стадіонах південних міст. Київське "Динамо" приймало суперників на аренах Одеси, Тбілісі й Сімферополя.

Бажання перейти на європейський календар, тобто на схему "осінь — весна", висловив Валерій Лобановський 1975-го. Видатний тренер передбачав, що рано чи пізно нашим командам доведеться грати міжнародні матчі взимку не вряди-годи, а постійно.

Це стало реальністю 1992 року, коли чемпіонат України вперше відбувся "по-європейському". На практиці це досі означає лише перейменування першої частини турніру на другу й навпаки. Умов, аби глядачі приходили на стадіон у холодну пору року, не створили навіть у Донецьку, де на новенькій "Донбас Арені" так і не запрацювала запроектована система обігріву трибун. Про решту стадіонів можна не згадувати.

Треба будувати стадіони, на яких можна грати за будь-якої погоди

Коли гра винятково цікава, люди прийдуть на футбол і в мороз. Так було у Лізі чемпіонів 1999/00, як "Динамо" у Києві приймало мадридський "Реал" за температури нижче -10°С. Такою приблизно має стати й гра у Мінську між БАТЕ й "Динамо" і, якщо не потепліє, останній матч киян у груповому турнірі ліги Європи проти тираспольського "Шерифа", призначений на 15 грудня.

Вихід зі становища може бути лише один — будувати стадіони, на яких можна грати за будь-якої погоди. Президент Білорусі вже пообіцяв звести для команди БАТЕ таку арену в найкоротші терміни. Але там чемпіонат відбувається за схемою "весна — осінь", й одного стадіону для представника країни в європейських кубках може бути досить.

А нам, якщо ми прагнемо бути "своїми" у футбольній Європі, слід уже зараз дбати про зимову експлуатацію чотирьох футбольних арен, які прийматимуть матчі Євро-2012. Цього поки що вистачить. Бо  якщо взимку у євротурнірах доведеться брати участь, наприклад, "Ворсклі" чи "Волині", то зіграти вони зможуть у Харкові або Львові. Як колись київське "Динамо" — у Тбілісі.

Зараз ви читаєте новину «Ми не готові до "зимового футболу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути