середа, 21 травня 2008 16:41

"Лобановський почав випивати, як став тренером"

Автор: фото: УНІАН
  Йожеф Сабо був у ”Динамо” 49 років. Він каже, що до цього клубу ніколи не повернеться
Йожеф Сабо був у ”Динамо” 49 років. Він каже, що до цього клубу ніколи не повернеться

У російській газеті "Спорт-Експрес" (N102, за п"ятницю, 16 травня 2008 року) надрукували інтерв"ю з екс-віце-президентом, колишнім головним тренером київського "Динамо" Йожефом Сабо, 68 років.


Про своє нинішнє становище

— Із листопада не маю жодного заробітку. Контракт із київським "Динамо" ще діє, але ті копійки, які платять, — це несерйозно. До лікарні потрапив з аритмією. Нині записався на тренерські курси. Хочу мати міжнародну категорію PRO. Тренуватиму обов"язково — я ж нічого іншого робити не вмію. Можливо, поїду до Угорщини. Мені два роки пропонували очолити там збірну. А до "Динамо" не повернуся ніколи: пробув у клубі 49 років. Чимало для нього зробив. А мене скоротили. Зараз нікого із клубу не бачу.


Про будинок, який згорів

— Усе вигоріло вщент. Пожежники не змогли підібратися: будинок високо в Карпатах. Я в лікарні тоді лежав. Тільки меблі завіз, телевізор. Мабуть, у чомусь провинився перед Богом. Не хотів, але у вересні знову став головним тренером "Динамо". От Бог мене і покарав. Але треба жити. Нині двічі на тиждень ходжу до церкви. Там мені добре.


Про дива

— На зборах у Португалії румун Тіберіу Гіоане, чудовий футболіст і людина, прокинувся і заговорив португальською. Мовою, з якої і слова не знав.


Про Сергія Реброва та Андрія Гусіна, які, йдучи з "Динамо", відверто критикували Сабо

— Ребров мені повинен дякувати, бо в середині 1990-х я допоміг йому вилікуватися, підтримав футболіста. Минулої осені в домашньому матчі проти"Нафтовика" Ребров не забив пенальті, з 20 передач 19 віддав суперникові. Глядачі вивісили транспарант "Реброву — ганьба!". А він ображатися почав.

А Гусіна Лобановський тримав у команді на фарт: той був рудим, а без рудих Валерій Васильович команди не уявляв.

Про Валерія Лобановського

— Коли Лобановський був гравцем, жодної краплі алкоголю до рота не брав. Випивати почав, як став тренером. Але удар тримав як ніхто. І вмовити його пропустити по 100 грам удень було неможливо. Розслаблявся тільки ввечері в компанії. Зате прокидався о шостій ранку, біг крос і перед командою з"являвся свіжим.


Про характер Олега Блохіна

— Дуже важкий. Якось у Тбілісі Блохін так вивів Лобановського, що той не витримав і сказав: "Садіть його на літак і відправляйте до Києва. Він мені не потрібен". Команда в шоці. Але Васильович був хитрим. Каже гравцям: "Коли повернемося до Києва, влаштую збори. І ви, комсомольці, візьмете його на поруки". На зборах Лобановський лаяв Блохіна як міг. Встає капітан: "Ми беремо Олега на поруки, не виганяйте". Лобановський: "Не заперечую".


Як рятував Шевченка від дружби з Леоненком

— Шевченко не пив, але палив. Щоранку тиск у нього був 170 на 110. Що відбувається? Я ж знаю, що він не алкоголік. А у нього, виявляється, баба була, усі соки з нього пила. Ще й з Леоненком дружив. У того якось в готельному номері виявив 20 банок пива.  Щойно Шева з"явився в "Динамо", Леоненко став ним керувати. Я знав, що нічого доброго з цієї дружби не вийде. "Не можу заборонити тобі товаришувати з Леоненком, але в жодному разі не їзди до нього додому".


Про Олександра Алієва

— Виховували його, намагалися відучити пити. Якось повезли на збори до Португалії. Звідти Алієв та Мілевський мали летіти до "молодіжки". Уранці під"їжджає таксі до готелю, а хлопців немає. Адміністратор кинувся шукати в номерах. А Мілевський з Алієвим сплять. Абсолютно п"яні. Їх розбудили, поставили під душ. Так вони потім ще в літаку додали.


Про останні сльози у своєму житті

— Коли мене з "Динамо" звільнили. Плакав, немов дитина. Новий генеральний директор (Чохонелідзе. — "ГПУ") отримав від президента повний карт-бланш. І одразу звільнив спортивного директора Буряка, а віце-президента Сабо скоротив. У чому ми винні як селекціонери? Що не привезли до Києва Рональдіньйо?


Про селекцію в "Динамо"

— Від тебе вимагають неможливого. Привезти класного, але дешевого гравця. Та як його вмовити? Бразильці пограють рік-два і мріють чкурнути звідси.

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський почав випивати, як став тренером"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути