середа, 09 січня 2019 00:50

"Лобановський досконало знав гравців та їхні можливості"

Автор: www.zavtra.ru
  Валерій Лобановський був головним тренером київського ”Динамо” 20,5 років
Валерій Лобановський був головним тренером київського ”Динамо” 20,5 років

6 cічня футбольному тренерові Валерію Лобановському виповнилося б 80 років. Про нього згадує 71-річний журналіст Семен Случевський. На початку 2002-го, за три місяці до смерті Валерія Лобановського, він узяв у тренера його останнє інтерв'ю.

— Поширена думка, що Лобановський був доволі закритою людиною, — каже Семен Олександрович. — Намагався тримати інших на відстані, не говорив нічого зайвого. Це так і не так. Він був закритим для тих журналістів, хто не вмів і не любив аналізувати, був упередженим. Із тими, кого поважав, стосунки були інші. Інколи було достатньо погляду, щоб усе зрозуміти. Уникав публічних негативних висловів про інших. Завжди хотів учитися чогось нового. Для цього завжди знаходив час. Був освіченою, культурною, доброзичливою, порядною людиною. При цьому не сприймав, коли його не так розуміли чи перекручували, але не переходив на особисті образи.

Яким футболістом був Лобановський?

— Для нього рідна позиція — центральний нападник. Мав гарну техніку, міг обігрувати суперників один в один. Але проблема була в тому, що в "Динамо" на цій позиції грав капітан команди Віктор Каневський. Двом їм було тісно на одній позиції. Тренер В'ячеслав Соловйов не захотів грати у два форварди. Але вільною була позиція лівого нападаючого. Віктор Фомін через вік завершив кар'єру. На цю позицію пробувався Віктор Серебренніков, але нічого з цього не вийшло. Тоді на лівий фланг почали ставити Лобановського. Валерій Васильович не хотів. Ця позиція передбачала необхідність хорошої швидкості, достатнього бігового обсягу. В нього цих якостей не було.

Чому Валерій Васильович зіграв тільки два матчі за збірну Радянського Союзу?

— Йому просто не пощастило у збірній, бо на цій позицій грав тбіліський "динамівець" Михайло Месхі.

Сповна Лобановський-футболіст себе так і не реалізував. У цьому частково винні тренери, частково — він. Не захотів розширити свій ігровий діапазон, стати більш універсальним футболістом. Тобто заперечував принципи, які в майбутньому запровадив Лобановський-тренер.

Середина та кінець 1980-х для тренера Лобановського були найуспішнішими — Кубок кубків-1986, срібло Євро-1988. Чому саме цей час?

— Накопичення власного тренерського потенціалу. До того ж покоління гравців дало можливість досягати успіху. "Динамо"-1985 та збірна СРСР-1988 були командами, зібраними Лобановським. Він досконало знав усіх гравців та їхні можливості.

Хороший тренер — це тактик, психолог, селекціонер. Саме ці чесноти ввібрав у себе Валерій Лобановський. Уміння згуртувати спортсменів в єдиний колектив, налаштувати їх, обрати правильну тактику, змінювати гру команди під час матчу.

Яке значення для Лобановського мав тренерський штаб?

— Недооцінений Базилевич. Він був освіченою людиною, мав профільну освіту, розумівся на побудові фізіології та тренерського процесу. Внесок Базилевича у перемоги 1975 року — Кубок кубків та суперкубок УЄФА — був значний. Вони були з Лобановським нарівні. Потім Валерій Васильович перейняв його ­досвід саме у тих науках, де спочатку Базилевич був сильніший, адже у нього була спортивна освіта, а у Валерія Васильовича — інже­нерна.

Далі у штабі вже були суто помічники, роль яких не була такою значною, як у Базилевича. Зазвичай у штабі Валерія Васильовича був тренер, який міг десь пожаліти гравців. Тобто — ефект різки і пряника. Саме така роль була у Комана, Пузача, Веремєєва, Буряка, Фоменка, Колотова.

Якими були його найбільші невдачі?

— 1976 року збірна СРСР провалилася на Олімпіаді в Монреалі. Третє місце, хоча їхали тільки по "золото". Також не зміг вивести збірну України до фінальної частини Кубка світу-2002.

Чому помічники й колишні підопічні Лобановського не змогли як тренери досягти таких же успіхів?

— У тренера повинен бути талант, відчуття футболу. Цього не навчишся — це від природи. Скажімо, Саррі, Моуріньйо (нинішній тренер "Челсі" та колишній наставник "Манчестер Юнайтед". — ГПУ) ніколи у футбол не грали, але стали великими тренерами. Думаю, що хороші були перспективи у Юрія Калитвинцева. Буряк прийшов 2005-го — це складний період для "Динамо". Цікавим тренером був Фоменко. Зараз надії подають Ребров, Головко, Михайленко.

Зміг би Лобановський бути ус­піш­ним у сучасному футболі, де великі гроші, багато легіонерів?

— Не думаю. І питання не у віці. Модель футболу змінилася. Таких важелів, як раніше, Валерій Васильович вже не мав. Зруйнована система підготовки футболістів на юнацькому рівні. Повний занепад державних дитячих шкіл — колись головного джерела молодих талантів. Футбольних шкіл "Динамо" та "Шахтаря" недостатньо для цілої країни. Матеріалу для побудови команди вже не було. На противагу цьому з'явилися легіонери, агенти, контракти. Це зовсім інший футбол.

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський досконало знав гравців та їхні можливості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути