понеділок, 14 липня 2008 17:31

Кличко нокаутував Томпсона в 11 раунді

Автор: фото: reuters/Kai Pfaffenbach
  Володимир Кличко після перемоги 12 липня у Гамбурзі з чемпіонськими поясами WBO та IBF
Володимир Кличко після перемоги 12 липня у Гамбурзі з чемпіонськими поясами WBO та IBF

Українець Володимир Кличко, 32 роки, відстояв титул чемпіона світу з боксу у суперважкій вазі за версіями Всесвітнього боксерського об"єднання (WBO) та Міжнародної боксерської федерації (IBF). У суботу в німецькому Гамбурзі Кличко нокаутував у 11 раунді американця 36-річного Тоні Томпсона.

Увечері напередодні бою прогулююся центром Гамбурга. Поблизу чотиризіркового готелю "Марітім" стоять представники команди Томпсона. Запитую, де їхній підопічний. "Спить", — хитає головою у бік готелю двометровий чорношкірий чоловік. У команді Томпсона з Америки прилетіли 23 особи. Зокрема, дружина Сідні та її батьки.

Бій проходить у 15-тисячній "Колор Лайн Арені". Навколо місця боксерського поєдинку українських прапорів небагато — близько десяти. У лютневому Нью-Йорку, де Кличко бився з росіянином Султаном Ібрагімовим, уболівальників було більше.

— До нашої групи підтримки входять представники Києва, Вінниці, Кам"янця-Подільського та Івано-Франківська, — каже 30-річний киянин Дмитро. — Усі вперше на поєдинку Володимира. Серед нас п"ять Олександрів та два Андрія. Ну і я. Ми переконані: Кличко нокаутує суперника у шостому раунді. А ми відсвяткуємо це як слід.

Арена у день бою заповнена вщерть. Квитки коштують від 170 до 514 євро. Поруч сидить німець албанського походження Луан Краснічі. У цього боксера Томпсон торік виграв нокаутом.

— У Кличка не має виникнути проблем у цьому поєдинку, — переконаний Краснічі. — Томпсон — це не Мохаммед Алі. Я програв Тоні, як ідіот. Пропустив удар, який у нашій вазі часто вирішує все.

Місцеві підтримують Кличка — розмахують українськими прапорами. На великому екрані демонструють "нарізку" з його попередніх боїв. Потім — передматчеві інтерв"ю Кличка і Томпсона. Нагадують, що прізвисько американця — Тигр.

Томпсон виходить на ринг. Його емоційно вітає огрядна темношкіра жінка, яка тримає в руках милиці — зламала ногу. Це дружина боксера Сідні.

Виходить Володимир Кличко. Йде спокійно, впевнено. Перший раунд починається з атаки українця. Американець теж намагається йти вперед. Помітно, що Томпсон не боїться Володимира. Проте Кличко кілька разів вдало дістає суперника правою. Після зіткнення суперників американець шкутильгає. У 11 раунді Кличко вдало влучив у Томпсона. Той упав, піднявся, але рефері прийняв рішення припинити бій. Нокаут. Глядачі залишаються на місцях ще хвилин 40. Володимир дає інтерв"ю, дякує вболівальникам за підтримку.

— Я прилетів до Гамбурга підтримати Володимира, — каже чемпіон світу WBO у середній вазі 69,9 кг Сергій Дзінзірук, 32 роки. — Востаннє бачив "вживу" бій Кличка 2003 року. Тоді він поступився Коррі Сандерсу. Думаю, сьогодні Володимир не перенапружувався.

Кличко похвалив суперника:

— Томпсон прекрасно організував захист — подолати його було нелегко, — зауважує.

Американець розповів про свою тактику:

— Намагався виснажити Володимира і підловити його ударом наприкінці бою. Але він устиг раніше. Все одно мало хто вірив, що зумію вистояти 11 раундів.

Наступним суперником Володимира Кличка стане росіянин Олександр Повєткін

Тоні Томпсон із перших хвилин бою постарався нав"язати чемпіонові пресинг по всьому рингу. Американець не давав Кличку ні вільного простору, ні часу, щоб "пристрілятися". Тому перша половина бою пройшла на зустрічних курсах. Томпсон показав: не дивлячись, на те, що звик робити ставку на єдиний нокаутуючий удар, може працювати і швидкими серіями.
"Незручність" швидкісних дій суперника ускладнювалася для Володимира ще й тим, що Томпсон — високий (його зріст — 196 см) лівша. Кличко не мав явної переваги в зрості та дистанції ведення бою. Томпсон стійко переносив зустрічні удари Володимира, відрізав його від центру рингу, обмежуючи у маневрі. Кличко змушений був іти в клінч. Але оскільки Томпсон важить на 3 кг більше (112 проти 109 у Кличка) така тактика стримування почала втомлювати Володимира. Тому його тренер Емануель Стюарт порадив підопічному поберегти сили, бити одиночними ударами не тільки в голову, а й у корпус, уникати клінчів. Коли Кличко почав реалізовувати цю тактику, ситуація в рингу почала вирівнюватися. Американець став більше часу витрачати на те, щоб зафіксувати ціль, а не розвинути успіх.
Ближче до сьомого раунду сили почали залишати претендента. Кличко це врахував і збільшив силовий акцент ударів, розбиваючи захисний блок суперника. Контроль над боєм перейшов до рук українця, і в 11-му раунді Томпсон опинився на підлозі.
Наступним суперником Володимира Кличка має стати росіянин Олександр Повєткін — офіційний претендент на титул чемпіона світу за версією IBF. Бій має відбутися восени.

Сергій РУССОЛ

Зараз ви читаєте новину «Кличко нокаутував Томпсона в 11 раунді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути