середа, 04 червня 2008 15:14

Італія втратила Фабіо Каннаваро

Автор: фото: REUTERS
  Фабіо Каннаваро залишає поле ”Зюдштадіону” в швейцарському Бадені під час тренування. Він ушкодив литку після зіткнення з Джорджіо К’єлліні
Фабіо Каннаваро залишає поле ”Зюдштадіону” в швейцарському Бадені під час тренування. Він ушкодив литку після зіткнення з Джорджіо К’єлліні

Група "С" вважається найсильнішою за складом учасників. Тут зібрані три команди, які свого часу вигравали першість континенту — Італія (1968), Франція (1984, 2000) та Нідерланди (1988).


Збірна Італії вступає у турнір у ранзі теперішніх чемпіонів світу. Особливих переваг їм це не дає. По-перше, володар Кубка світу лише одного разу вигравав чемпіонат Європи за два роки — Франція 2000-го. По-друге, за цей час Італія не стала сильнішою.

Нинішній тренер, Роберто Донадоні, за кваліфікацією поступиться тріумфаторові Мундіалю Марчело Ліппі. По-третє, у цій збірній відсутні Тотті та Неста, хоч останній на Кубку світу майже не грав. Гірше діє і голкіпер Джанлуїджі Буффон, якому сезон-2006/07 довелося провести у першій лізі чемпіонату Італії. А Джанлука Дзамбротта нічого не показав в іспанській "Барселоні".

Позавчора Італія втратила свого капітана — найкращий гравець 2006 року Фабіо Каннаваро ушкодив литку і пропустить турнір. Відповідно центр захисту став проблемною позицією чемпіонів світу. Не поїхав на турнір і форвард "Мілана" Філіппо Індзаґі, який в останніх семи матчах за клуб забив десять м"ячів. Це звужує резерв для посилення гри.

Натомість хороший сезон у "Баварії" провів Лука Тоні. Він став найкращим бомбардиром чемпіонату Німеччини й одним із найвлучніших на Кубку УЄФА. Розкрився форвард "Удінезе" Антоніо Ді Натале, додав Даніеле Де Россі, у "Ліоні" знайшов себе Фабіо Ґроссо. Андреа Пірло та Дженнаро Ґаттузо, попри провальний сезон у "Мілані", довели, що вміють налаштовуватися на ключові матчі за збірну.

Донадоні гарантовано гратиме з трьома центральними півзахисниками, які звільнять від чорнової роботи флангових гравців атаки.

Тактика. 1-4-3-2-1. Буффон — Дзамбротта, К"єлліні, Пануччі, Ґроссо — Ґаттузо, Де Россі, Пірло — Каморанезі, Ді Натале — Тоні.

— Найголовніше — зберігати баланс між лініями, — каже Донадоні. — Це буде зовсім неважко, бо в моїй команді чудові виконавці.

Збірна Франції вперше за десять років виступить на крупному турнірі без ключового півзахисника Зінедіна Зідана. Його функції може взяти на себе Франк Рібері. Але він гравець дещо іншого плану, більш подібний до Зізу за манерою гри Самір Насрі. Турбує французів і правий фланг оборони — Віллі Саньйоль рідко грає за "Баварію".

Втрата Франції — травмований центральний захисник "Роми" Філіпп Мексес.

Не зіграє і центрфорвард Давид Трезеґе. Тренер Раймон Доменек відмовився від нього. У неділю вирішиться, чи зіграє на Євро опорний півзахисник Патрік Вієйра, у якого проблеми з гомілкою та стегном. Його в заявці може замінити Матьє Фламіні.

Тактика. 1-4-2-2-2. Купе — Саньйоль, Тюрам, Ґаллас, Абідаль — Макелеле, Вієйра (Тулалан) — Малуда, Рібері — Анрі, Бензема.

— На полі перебувають 11 гравців, і кожен з них має атакувати, — переконаний Раймон Доменек. — Такою я хочу бачити свою команду.

Зі збірною Нідерландів четвертий рік працює Марко ван Бастен. Після Євро він залишить команду й очолить амстердамський "Аякс". А враження від його роботи з "помаранчевими" неоднозначні. Команда пробилася на Кубок світу-2006, але вилетіла в 1/8 фіналу. Сам ван Бастен теж був безпорадним. Посварився з основним форвардом ван Ністельроєм і не випускав його на поле. Не взяв півзахисника Зеєдорфа на Мундіаль, і той відмовився їхати на Євро. А головне: володіючи набором яскравих гравців атаки, Голландія грає досить стримано.

Крім Зеєдорфа, не вийде на поле травмований форвард "Ліверпуля" Райан Бабель. З часу відходу Стама в Нідерландів також немає сильного центрального захисника. Зате на флангах атаки все гаразд — Роббен, ван Персі, Куйт. Щоправда, перші двоє схильні до травм.

Тактика. 1-4-2-3-1. Ван дер Сар — Ойєр, Боума, Гейтінґа, ван Бронкхорст — Де Зеув, Снайдер — ван дер Ваарт, ван Персі, Роббен — ван Ністельрой.

— Ми непогано попрацювали перед Євро, — зауважує ван Бастен. — Особливо яскраво грає Роббен.

Збірна Румунії оцінюється як аутсайдер групи. Хоча відбірний турнір довів, що з Нідерландами вони грати вміють — команда Віктора Піцурке відібрала в "помаранчевих" 4 очки з 6.

На користь румунів два фактори: уміння грати другим номером і незручність для суперників. А також наявність лідерів, футболістів італійської серії "А" — захисника Ківу та нападника Муту.

Тактика. 1-4-4-2. Лобонт — Контра, Ківу, Ґоян, Рац — Радой, Петре, Кочіш, Діке — Муту, Маріка.

— Ми — аутсайдери, — визнає Віктор Піцурке. — Уболівальники мають розуміти, що можемо програти всі три матчі. А для виходу з групи треба набрати 6 очок.

Зараз ви читаєте новину «Італія втратила Фабіо Каннаваро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути