Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2013 07:00

Джокович утретє поспіль виграв тенісний чемпіонат Австрії

У Мельбурні завершився перший у році турнір із серії Великого шолому — чемпіонат Австралії. Призовий фонд змагань перевищив $31 млн.

Свої минулорічні титули захистили перші ракетки світу серб Новак Джокович, 25 років, та білоруска Вікторія Азаренко, 23 роки. Вони отримали по дві тисячі рейтингових очок та $2,4 млн гонорару.

У фінальному матчі Джокович здолав третю ракетку світу, шотландця Енді Маррея — 6:7, 7:6, 6:3, 6:2. Серб узяв реванш за поразку у фіналі минулорічного чемпіонату США. Новак мав на один день більше відпочинку за свого суперника та зіграв легкий півфінал з Давідом Феррером. Натомість Маррей 4 години змагався з Роджером Федерером.

Британець міг розраховувати на перемогу хіба що у трьох сетах. Перший він виграв на тай-брейку, у другому перевага була на стороні Новака. У третьому Маррей втратив у свіжості, швидкості та силі удару. Серб цим уміло скористався. Наступну партію Маррей вже просто догравав. Четвертий титул в Австралії загалом, і третій поспіль, Джокович здобув за 3 години 37 хвилин.

Азаренко у фіналі грала проти китаянки Лі На. Азіатка у півфіналі переграла фаворитку, росіянку Марію Шарапову. 30-річна Лі На вдруге грала у фіналі австралійського чемпіонату й знову поступилася. Протягом матчу китаянка двічі травмувала гомілкостоп та один раз вдарилася головою об корт під час падіння. Увесь стадіон вболівав проти Азаренко, але білоруска витримала тиск та перемогла в трьох сетах — 4:6, 6:4, 6:3.

Сенсації

Найбільшою несподіванкою турніру стала поразка 5-разової чемпіонки Мельбурна Серени Вільямс. У чвертьфіналі вона програла співвітчизниці, 19-річній Слоун Стівенс.

У чоловіків спокій порушив лише француз Жеремі Шарді. На шляху до чвертьфіналу він переміг 6-го у світі Хуана Мартіна дель Потро.

Віковий рекорд

У третє коло турніру вийшла 42-річна японка Кіміко Дате-Крумм. Вона грає у професійному турі з 1988-го. 1995 року була на піку своєї кар'єри — посідала четверте місце в рейтингу. Кіміко стала найстаршою тенісисткою, яка перемагала в одиночному розряді турніру.

Розчарування

У першому колі вилетіла сьома ракетка світу Сара Еррані з Італії. Реабілітувалася перемогою в парному розряді. Разом зі співвітчизницею Робертою Вінчі вона складає найсильніший дует у світі.

Не порадувала місцевих вболівальників австралійка Саманта Стосур. Дев'ята ракетка світу у другому раунді програла китаянці Цзе Чжен.

Українці

Найкраще на турнірі зіграла перша ракетка України Леся Цуренко. Спочатку вона впевнено пройшла кваліфікаційний турнір. Далі у першому раунді сенсаційно перемогла 24-ту "сіяну" росіянку Анастасію Павлюченкову. Друге коло — перемога ще над однією росіянкою Гавриловою. У третьому колі Леся програла колишній першій ракетці світу Каролін Возняцкі з Данії. Киянка вибрала атакувальну тактику проти досить інертної суперниці. Велика кількість помилок не дала українці наблизитися до серйозної боротьби.

Решта українських тенісистів вилетіли в першому колі. Еліна Світоліна програла Ані Іванович, Сергій Стаховський — литовцю Беранкісу. Чвертьфіналіст та 20-та ракетка світу Олександр Долгополов на старті програв французу Гаелю Монфілсу і став одним із головних розчарувань турніру.

Зараз ви читаєте новину «Джокович утретє поспіль виграв тенісний чемпіонат Австрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути