Ексклюзиви
четвер, 14 серпня 2008 18:42

"Донецький "Металург" лідирує завдяки роботі арбітрів"

  Дмитро Селюк вважає, що кожен український клуб може орендувати не більше двох гравців
Дмитро Селюк вважає, що кожен український клуб може орендувати не більше двох гравців

Дмитро Селюк, 44 роки, — колишній віце-президент донецького "Металурга". Півтора року тому він запросив до клубу голландського тренера Ко Адріансе та екс-футболіста "Барселони" й "Манчестер Юнайтед" Йорді Кройффа. Селюк постійно живе в Барселоні, вболіває за однойменну команду і спілкується з її президентом Жоаном Лапортою. Кореспондент "ГПУ" зателефонував екс-керманичеві донеччан до Іспанії.

Ваш колишній клуб — донецький "Металург" — у чотирьох стартових матчах чемпіонату України не втратив жодного очка. Здивовані?

— Ні. По-перше, суперники у клубу були несерйозні. По-друге, результати команди доводять, що в українському футболі їх роблять не гравці, а судді. Є таке поняття як робота з арбітрами. Цим я і пояснюю результати "Металурга". Тому я і не працюю в клубі. Коли був, там суддям навіть додаткову чашку чаю безплатно не наливали. Тому мене й не кличуть в українські клуби. Та й сенс працювати в чемпіонаті, де гравці тільки по орендах і бігають? Я увів би правило: в кожному клубі не більш як два орендовані футболісти. Добре хоч, що "Шахтар" і "Динамо" з арбітрами не працюють. Переконаний: якби захотіли, ті були б для грандів "ручними". Але провідним клубам судді вже не цікаві.

Що не вийшло в "Металурзі" у Ко Адріансе?

— Тренер і досі вдячний мені за роботу в Донецьку. Каже, для нього корисно оцінити реалії українського футболу. Але не чекав, що тут так багато залежить од суддів. Коли "Металург" Адріансе в Києві проти "Динамо" судив грек Вассарас, ми показали свою гру. Матч закінчився 0:0, "Металург" мав перевагу, бо арбітр не вбивав команду. Але через суддівський безлад Адріансе мусив піти. Хоча в ньому був зацікавлений власник клубу Сергій Тарута.

Який бюджет виділили для Адріансе?

— Розмови про 30 мільйонів доларів на рік для команди — дурниці. Він отримував у Донецьку вдвічі менше, ніж тренер "Шахтаря" Луческу (за неофіційною інформацією, той має 266 євро на місяць. — "ГПУ"). Це приблизна зарплатня наставника провідних команд Греції.

Вас звинувачували в тому, що ви керували донецьким клубом із Барселони.

— Нехай. Я робив це ефективно. І яка різниця звідки? Не бачив потреби перебування в Україні. Пліткують, мовляв, до батьківщини мені в"їзд заборонили правоохоронці. Хто? Мені 44, виїхав із країни, що вже не існувала, коли навчався у восьмому класі. Які злочини в такому віці міг скоїти?

Адріансе отримував у Донецьку вдвічі менше за Луческу

Як вам вдалося прилаштувати в "Барселону" колишнього гравця "Металурга" Яя Туре?

— Просто — завдяки його кваліфікації. Туре не сидить на лаві запасних, а грає. Президентові "Барселони" Лапорті я пропонував гравця ще 2004-го, але тоді він відмовився. Про що й пожалкував, узявши опорника тільки торік.

Чому "Барселона" не купила Аршавіна?

— Я знаю Андрія з 1999-го. Він тоді приїжджав на один із європейських турнірів. Це єдиний росіянин, якого я запропонував Лапорті — взагалі з цією нацією не хочу мати справи. Лапорта давав 15 мільйонів євро, і коли "Газпром" (власник пітерського "Зеніту", нинішнього клубу Аршавіна. — "ГПУ") відмовив, президент іспанського суперклубу сказав: "Барселона одна — Аршавіних багато". І взяв Глєба. Білорус — професіонал, але не зовсім для "Барселони": мало забиває. От у Аршавіна з цим порядок.

Хто з гравців українського чемпіонату міг грати в Іспанії?

— Фернандіньйо. Але не в "Барселоні" чи "Реалі". У команді середнього рівня.

Хто з іспанського чемпіонату міг би приїхати до України?

— Той же Баптишта — бразильський форвард "Реала". Іспанець із країни не поїде. А для бразильця головне — гроші. Якби в Україні запропонували Баптишті 3–5 мільйонів євро на рік, той міг би приїхати (Баптишта на початку тижня перейшов до італійської "Роми", де отримуватиме 2,5 млн євро на рік. — "ГПУ"). Але взагалі в команді має бути не більш як три бразильці. Тому "Барселона" і продала Рональдіньйо.

Зараз ви читаєте новину «"Донецький "Металург" лідирує завдяки роботі арбітрів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути