Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2007 17:45

"Дніпро" залежить від євровиступів грандів

У футбольному чемпіонаті України зіграно п"ять турів. Цю частину дистанції оцінює колишній тренер донецького "Шахтаря" Віктор Прокопенко, 62 роки.


Лідерство "Дніпра" закономірне?

— Цілком. Протасов "ліпить" команду. Важливо, що він зарекомендував себе так, що до нього хочуть іти гравці високого класу, "збірники" — Воробей, Свідерський. Чув, що не проти повернутися в клуб і Ротань.

"Дніпро" в п"яти матчах набрав максимум очок. За статистикою, команда, яка досягала такого показника в національному чемпіонаті, у підсумку неодмінно посідає місце не нижче ніж друге. Наступного сезону дніпропетровці гратимуть у кваліфікації Ліги чемпіонів?

— Можливо. Хоча однозначно відповісти на це запитання складно. Нині доля наших команд у єврокубковому сезоні невизначена. Якщо "Шахтар" та "Динамо" затримаються якнайдовше в Європі, за теперішнього рівня чемпіонату України їм буде важко долати вітчизняні бар"єри на одному ресурсі. Власне, матчі "Динамо" і поєдинок "Шахтаря" проти "Ворскли" це доводять. Не виключаю, що навесні за умови збереження "Дніпром" лідерських позицій, він пожертвує виступом у Кубку УЄФА. У цьому турнірі дніпропетровців можна назвати старожилами, а от у Лізі чемпіонів команда ніколи не грала. Тільки в Кубку чемпіонів за радянських часів.

Якщо ж "Динамо" і "Шахтар" у другій частині сезону зосередяться тільки на чемпіонаті України, чого б не хотілося, то уболівальники побачать безкінечну історію їх протистояння.

"Динамо" виграло в Запоріжжі. Клуб подолав кризу?

— По-перше, навіть якби команда Дем"яненка, як і торік, забила запоріжцям п"ять м"ячів, я не говорив би, що криза минула. За одним матчем не судять. А по-друге, минулої суботи чемпіон виглядав не дуже добре. Гол зі стандарту після невпевнених дій воротаря, обмаль комбінаційної гри, нефарт запоріжця Аржанова, який на початку другого тайму мав зрівняти рахунок, відверто спрощена гра "Динамо" — на утримання рахунку — наприкінці матчу. Цього досить, щоб хвилюватися за команду перед матчем Ліги чемпіонів у Сараєві. Щоправда, про кризу в команді я не хочу говорити. Можливо, це клубна стратегія — торік "Динамо" стартувало різко, а потім загальмувало. Нині кияни могли розрахувати все навпаки.

Чи треба динамівцям змінювати тренера?

— Не знаю. Нехай вирішує президент команди Ігор Суркіс. Але на початку чемпіонату тренерів рідко змінюють. Хіба що минулий сезон команда провалила і керівникові сказали: ще одна-дві невдачі в новому сезоні — й до побачення. А Дем"яненко закінчив турнір 2006/07 тріумфатором.

Не треба порівнювати Гладкого з Шевченком

Ігор Суркіс хоче, щоб тренером "Динамо" став наставник збірної України Олег Блохін. Це реально?

— На момент нашої розмови — ні. У Блохіна є робота, він робить її кваліфіковано. З одного боку, йому після Кубка світу нічого не треба доводити, з другого — як людина честолюбна, Блохін хоче випередити Францію або Італію ( а можливо, й обидві) у відбірному турнірі Євро-2008. Думаю, у період вирішальних матчів збірної це його хвилює більше, ніж можливість очолити "Динамо".

Хто, крім "Дніпра", може кинути виклик "Динамо" і "Шахтареві"?

— Цього сезону не бачу таких команд. Подобається "Металіст", але йому ще треба пройти певний шлях — до стабільності результатів. Та і лідер нападу, Фомін, належить "Шахтареві". Донецький "Металург" теж тільки намацує ігровий малюнок.

За Безсонова ФК "Харків" перетворився з аутсайдера на середняка. Це найбільш щільна група українського чемпіонату. Власне, аутсайдерів у нас немає. Тільки один — "Нафтовик". Якийсь час ця команда, неначе алчевська "Сталь", балансуватиме між вищою та першою лігою.

Матч 4-го туру "Зоря" — "Арсенал" вийшов скандальним. Луганці перемогли 3:1, а президент киян Рабінович звинуватив наставника "Зорі" Косевича в тиску на суддів. Мовляв, той заходив до роздягальні арбітрів під час перерви. Рабінович вимагає перегравання. Чи це правильно?

— Ні, це емоції, які швидко минають. Тим паче, "Зоря", за відгуками, таки переграла "Арсенал" на полі, а кияни встигли реваншуватися за Луганськ, познущавшися над "Закарпаттям".

Найкращий бомбардир чемпіонату — Олександр Гладкий. Він забив 5 м"ячів після 5 турів. Ще три голи — у матчі за суперкубок та в поєдинках з вірменським "Пюніком" у кваліфікації Ліги чемпіонів. Гладкий може стати новим Андрієм Шевченком?

— Чим менше буде таких порівнянь, тим краще буде для Гладкого та українського футболу. Точно знаю одне: гольове відчуття у футболіста унікальне, а виступ у "Шахтарі" дасть форвардові можливість застосовувати його у матчах з суперниками різного калібру.





Футбол. Чемпіонат України. Вища ліга. Результати матчів 5 туру


"Чорноморець" (Одеса) – "Зоря" (Луганськ) — 1:0

"Шахтар" (Донецьк) – "Ворскла" (Полтава) — 2:1

"Арсенал" (Київ) – "Закарпаття" (Ужгород) — 7:0

"Дніпро" (Дніпропетровськ) –    "Нафтовик" (Охтирка) — 2:0

"Металург" (Запоріжжя) – "Динамо" (Київ) — 0:1

"Металіст" (Харків) – "Таврія" (Сімферополь) — 3:0

"Карпати" (Львів) – "Металург" (Донецьк) — 0:0

"Кривбас" (Кривий Ріг) – ФК "Харків" (Харків) — 1:1



Турнірна таблиця:


   І В  Н  П  М  О 
   1. Дніпро  5  5  0  0      13–3  15
   2. Шахтар  5  4  1  0      10–2  13
   3. Металіст  5  3  1  1      9–4  10
   4. Металург Д  5  2  2  1      7–5  8
   5. ФК Харків  5  2  2  1      4–3  8
   6. Чорноморець  5  2  2  1      2–1  8
   7. Арсенал  5  2  1  2      14–8  7
   8. Зоря  5  2  1  2      7–8  7
   9. Таврія  5  2  1  2      6–8  7
 10. Металург З  5  2  1  2      2–4  7
 11. Динамо  5  1  3  1      5–6  6
 12. Карпати  5  1  1  3      4–4  4
 13. Закарпаття  5  1  1  3      1–9  4
 14. Ворскла  5  0  4  1      3–4  4
 15. Кривбас  5  0  1  4      4–11  1
 16. Нафтовик  5  0  0  5      0–11  0
Зараз ви читаєте новину «"Дніпро" залежить від євровиступів грандів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути