Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 17:09

"Динамо" обіграло чемпіона Ірландії

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Гравець ”Динамо” Олександр Алієв радіє забитому ним голу у ворота ”Дрогеди”, Дублін, 29 липня 2008 року
Гравець ”Динамо” Олександр Алієв радіє забитому ним голу у ворота ”Дрогеди”, Дублін, 29 липня 2008 року

У столиці Ірландії немає високих будинків. Окрім верхівок численних протестантських і католицьких соборів, над містом височить лише сталева "голка" заввишки майже 140 м, діаметр якої біля землі приблизно 2 м. На цьому тлі неможливо не помітити сучасний стадіон на 80 тис. місць. Але київське "Динамо", яке прибуло до Дубліна на гру другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, цю споруду побачило лише здалеку.

Суперник динамівців чемпіон Ірландії команда "Дрогеда Юнайтед" із міста з однойменною назвою має арену на 400 місць. Для міжнародних матчів орендує стадіон столичного клубу "Богеміанс". На головному ж стадіоні Дубліна, як нам пояснили, виступає лише національна збірна Ірландії. Увесь інший час стадіон-велетень приймає ігри з "галлік-футболу". Це змагання подібні до регбі, але з круглим м"ячем. Саме на "галлік-футбол" і ще на одну гру із ключками ходять у Дубліні десятки тисяч людей. Власне ж футбол, а точніше, соккер, у п"ятимільйонній країни десь на четвертому-п"ятому місці за популярністю.

Старенький стадіон у передмісті Дубліна зустрів приїзд українського клубу як серйозну подію. Не те щоб ірландці знали щось конкретне про віце-чемпіона України. У місцевих газетах була лише інформація про те, що "Динамо" брало участь у 10 з 11 останніх розіграшів Ліги чемпіонів, а кращими гравцями команди є Вукоєвич, Бангура та… Верпаковскіс. Що, як ми знаємо, не зовсім так. Нічого не вдієш, аби про "Динамо" знали стільки ж, скільки, наприклад, про "Манчестер Юнайтед", не досить просто потрапляти до Ліги чемпіонів.

Футбол в Ірландії десь на 4–5-му місці за популярністю

Вузенькими вуличками до проходу завширшки 2 м на трибуни йшли в основному уболівальники, які приїхали з цієї нагоди із Дрогеди. а також наші співвітчизники, що живуть в Ірландії. Для них приїзд української команди став неабиякою подією. Співвідношення вболівальників було приблизно однаковим. Інша справа, що місцеві підтримували свою команду активніше ніж наші, більшість із яких на футбол прийшли уперше за кілька років. Ірландці розмістилися на центральній трибуні із квитками по 25 євро, а наші сіли навскоси на місцях по 10 євро.

Від гри ніхто не чекав нічого особливого. Занадто різний рівень чемпіона Ірландії та віце-чемпіона України, аби говорити про серйозне суперництво. Господарі могли розраховувати на успіх лише в разі щасливого збігу обставин чи недбалості гостей. Настрій у публіки був такий, що навіть поразку своєї команди з невеликим рахунком усі сприйняли б як належне.

Події на коротко стриженій траві дублінського стадіону перевершили сподівання нечисленних прихильників скромного ірландського чемпіона. "Дрогеда" програла "Динамо" з рахунком 1:2. І не варто тепер згадувати моменти, в яких ті чи інші могли забити, але не забили. Два м"ячі, забиті Тарасом Михаликом та Олександром Алієвим, дають певний спокій за прикінцевий результат, який стане відомим наступної середи.

Щодо якості гри київського клубу, то навряд чи її можна оцінювати із двобою з таким суперником. Хоча не відзначити велику кількість помилок, допущених динамівцями, не можна. Нормальна команда європейського класу цього не пробачила б, і одним м"ячем у ворота Олександра Шовковського справа б не закінчилася. Але це все лише припущення. Висновки можна буде робити за два тижні, коли "Динамо", якщо нічого не станеться у другій грі проти "Дрогеди", зіграє перший матч третього раунду відбору до Ліги чемпіонів. Із ким саме, буде відомо завтра, після жеребкування. Воно відбудеться у штаб-квартирі УЄФА.



"Дрогеда" — "Динамо" — 1:2 (0:1)

(перший матч другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів)

"Дрогеда": Юїнгс, Хендрікс, Гартланд, Х"юз, Бейкер, Бірн, Зайєд, Кіган (Шеллі, 70), Махер, Кехілл, Кудузовіч (Барретт, 62)

"Динамо": Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Вукоєвич, Гіоане (Шацьких, 80), Нінкович, Алієв, Бангура (Кравець, 61), Мілевський (Ель Каддурі, 88)

Голи: Михалик (23), Х"юз (47), Алієв (85)

Попередження: Кравець (82)

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" обіграло чемпіона Ірландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути