четвер, 17 липня 2008 16:47

Динамівцям може допомогти зайнятість "Шахтаря" у Лізі чемпіонів

  Віктор Леоненко вважає, що найкращим бомбардиром чемпіонату 2008/09 стане гвінейський форвард ”Динамо” Ісмаель Бангура
Віктор Леоненко вважає, що найкращим бомбардиром чемпіонату 2008/09 стане гвінейський форвард ”Динамо” Ісмаель Бангура

16 липня стартував чемпіонат України з футболу. Сімферопольська "Таврія" приймала дніпропетровський "Дніпро". Голів у поєдинку не було — 0:0. Турніром найкращих команд країни вперше опікуватиметься прем"єр-ліга.

— Вивіску змінили, а що з того? — каже "ГПУ" колишній форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко, 38 років. — Назвіть хоч суперлігою — це не означатиме, що якість футболу в ній буде супер. А головне — скільки говорили про телетрансляції кожного матчу по телебаченню. І що, перший матч сезону "Таврія" — "Дніпро" вся Україна могла побачити?

У матчі за Суперкубок "Шахтар" обіграв "Динамо". Чи означає це, що гірників можна назвати фаворитами майбутнього сезону?

— "Шахтар" — головний претендент на перше місце безвідносно суперкубкового поєдинку. Команда має потужний склад та найкращі фінансові можливості. Постійно збагачується досвідом боротьби з київським "Динамо" й останнім часом постійно завершує її на свою користь. Єдине — чи не засидівся на своєму місці Мірча Луческу, який працює вже п"ятий рік? Із другого боку, він уже достатньо вивчив можливості і своєї команди, й особливостей українського чемпіонату. Нинішній турнір особливий: його переможець напряму потрапить до групового турніру Ліги чемпіонів 2009/10. Якби не цей фактор, я не ставив би на "Шахтар" так однозначно. Тому, що тоді команда явно зосередилася б на Лізі чемпіонів, бажаючи закрити торішній провал. А так для гірників надто спокусливо автоматично забезпечити собі місце в Лізі чемпіонів завдяки золоту українського чемпіонату.

А хіба у "Динамо" мотивація буде меншою?

— Ні, на такому ж рівні, звісно. Сюди додасться ще бажання реваншуватися за потрійну поразку минулого сезону. Але матч на Суперкубок показав: комплектація "Динамо" не дозволяє безболісно переносити травми гравців. Вилетів Гусєв — і на правому фланзі порожньо. Не краща ситуація і зліва. Неясна оптимальна пара центральних захисників і чи зможе бразилець Бетао закрити позицію правого захисника. Голкіпер Шовковський не завжди стабільний, а в нападі немає рівноцінної пари Бангура. З Алієвим возяться, як із малою дитиною. Єдиний плюс — тренер. Палич (Юрій Сьомін. — "ГПУ") може і психологічно гравців налаштувати, і тактичні сюрпризи підготувати — перевів же він Михалика у захист. Ще одна перевага: у "Динамо" менше шансів, ніж у "Шахтаря" пробитися до групового турніру Ліги чемпіонів: віце-чемпіони України мають складніших потенційних суперників на шляху до цього. Тому, якщо "Шахтар" буде зайнятий на двох фронтах, а "Динамо", враховуючи Кубок УЄФА, гратиме на півтора, у команди Сьоміна з"являються додаткові шанси.

Чого чекати від "Дніпра"?

— Не знаю. Навіть якщо першу половину дистанції Протасов (головний тренер дніпропетровців. — "ГПУ") пройде успішно, де гарантія, що і другу також? Це взагалі парадокс нашого чемпіонату — навесні наче не друге коло починається, а новий турнір. А якщо "Дніпро" провалить першу, то перспектив не буде — класовогого запасу, щоб відіграти відставання в очках, дніпряни, на відміну від того ж "Динамо", не мають.

Які перспективи у "Металіста"?

— У трійку може потрапити. Але не більше. Літнього посилення у харків"ян не відбулося.

Хто стане міцним середняком?

— "Арсенал", "Ворскла", "Таврія".

Хто вилетить?

— Важко буде "Львову". Ключових гравців — Худжамова та Березовчука — втратив "Харків".

Кому віддаєте перевагу в гонці бомбардирів?

— Ісмаелю Бангура з "Динамо". Якщо його травми оминатимуть.

Зараз ви читаєте новину «Динамівцям може допомогти зайнятість "Шахтаря" у Лізі чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути