пʼятниця, 08 лютого 2008 18:08

"Десять років тому в "Зеніті" платили дві тисячі доларів на місяць"

  Сергій Герасимець із дружиною Тетяною 11 липня 2003 року. Подружжя разом уже 12 років
Сергій Герасимець із дружиною Тетяною 11 липня 2003 року. Подружжя разом уже 12 років

Сергій Герасимець, 42 роки, — вихованець футбольної школи київського "Динамо". У чемпіонаті СРСР грав за мінське "Динамо", що спричинило подальший виступ за національну команду Білорусі. Торік працював у московському "Локомотиві" помічником головного тренера Анатолія Бишовця. Нині живе в Санкт-Петербурзі. Поспілкуватися запропонував українською.

Шкодуєте, що не судилося по-справжньому пограти в київському "Динамо"?

— Так. Можливо, це доля. Грав тільки за дублювальний склад "Динамо". 1983-го Лобановського на посаді головного тренера замінив Юрій Морозов. Молоді він довіряв. Але тоді мені було лише 18 років. Конкурувати за місце в основі було нереально. 1986-го отримав пропозиції майже від усіх українських вищолігових клубів. Обрав "Шахтар", бо там тоді працював колишній помічник Лобановського Олег Базилевич.

Як вийшло, що ви почали грати за збірну Білорусі?

— Батьківщина у мене одна — Україна. Але 1989 року відгукнувся на пропозицію Едуарда Малофєєва, який очолював мінське "Динамо". Коли розпався СРСР, треба було робити вибір, за яку країну грати. До української збірної мене ніхто не кликав. А білоруси запросили. Після деяких сумнівів дав згоду. Перший матч за національну команду відіграв проти України в жовтні 1992-го.

Чи правда, що восени 1993 року тодішній головний тренер "Динамо" Михайло Фоменко був готовий узяти вас до команди, а ви відмовилися?

— Так. Фоменко взагалі хотів працювати зі мною — ще коли очолював "Гурію" з Ланчхуті, чернігівську "Десну". Однак не склалося. Хоча вважаю його одним з найкращих тренерів України.

Пішов до "Шахтаря", бо там працював Олег Базилевич

До пітерського "Зеніту" вас запросив Анатолій Бишовець 10 років тому. Та команда і не мріяла виграти чемпіонат Росії, а нинішньому поколінню це вдалося.

— Думаю, до тріумфу "Зеніту" причетні різні покоління, які закладали традиції клубу. Нинішнє керівництво команди свою роботу зводить тільки до грошей. 10 років тому футболісти щомісяця отримували дві тисячі доларів. Хоча титульний спонсор був тим самим — "Газпром".

Торік ви працювали в московському "Локомотиві". Чому цю команду впродовж сезону супроводжували скандали?

— Увесь бруд — наслідок боротьби за сфери впливу. Керівництво клубу розходилося в поглядах з головним тренером Анатолієм Бишовцем.

Ви очолювали казахський клуб "Окжетпес" з Кокчетава. Казахстан — суперник України у відбірному турнірі Кубка світу-2010. Що скажете про рівень футболу в цій країні?

— Його підтягують закордонні фахівці, які працюють там. Думаю, в Алмати буде нелегко всім — і українцям з білорусами, і хорватам з англійцями.

Які маєте варіанти продовження тренерської кар"єри?

— Цього року мав ще працювати в "Локомотиві", але пішов звідти. Владнав усі питання і відкритий до нових пропозицій. З України прийняв би із задоволенням.

Старший син Герасимця Сергій грає у команді "Княжа" з-під Києва, яка виступає у другій лізі чемпіонату України. Молодший Олександр займається у школі пітерського "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «"Десять років тому в "Зеніті" платили дві тисячі доларів на місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути