понеділок, 28 травня 2007 17:25

Дем"яненка забрала швидка

Автор: фото: reuters
  Сутичка динамівських фанатів з ”Беркутом” у другому таймі
Сутичка динамівських фанатів з ”Беркутом” у другому таймі

"Не сумніваємося, що "Шахтар" переможе, — каже нам білява дівчина у помаранчевій формі з пляшкою пива "Сармат" у руці. — Інакше чого б я до Києва вперше припхалася?".

На шиї у неї шарф "Шахтаря". Представляється Ганною, каже що їй 20 років і працює продавцем в одному з донецьких магазинів з продажу побутової техніки. Говорить російською. Розповідає, що уболіває за "Шахтар" три роки. Якось друзі запросили на матч Ліги чемпіонів. відтоді постійно ходить на стадіон у Донецьку. До столиці приїхала зі своїм хлопцем.

— Ігор відійшов ще пива купити, — каже. — Вип"ємо — і на трибуни. Туди ж із пляшками не пускають.

28 тис. уболівальників "Шахтаря" приїхали на фінальний матч Кубка України. "Шахтар" проти "Динамо" в поєдинку такого рангу грав учетверте. 2002-го виграв, потім двічі програвав — 2003-го та 2005-го.

У неділю через травму не зміг зіграти капітан "Шахтаря" бразилець Матузалем. За 40 хв. до початку поєдинку він стоїть біля роздягальні своєї команди. Одягнений у чорну футболку та джинси. Поруч із Мату партнери по команді — Вукич, Шевчук, Луїс Адріано, Вірт.

— Блин, ну что это нам за билеты выдали, — обурюється Вірт. — Ни фига не понятно.

З роздягальні виходить адміністратор "Шахтаря" Євген Канана.

— Вот вам ещё пропуска на вип-трибуну. Чтобы охранники знали, что вы с командой.

Біля роздягальні проходить президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Киває головою гірникам.

Перекладачем для Матузалема виступає Вукич.

— Объясни Мату, что это президент Федерации футбола с ним здоровался, — каже Вірт Вукичу. — Думаю, Суркису полегче стало, когда он узнал, что Матузалема на поле не будет.

Без Матузалема "Шахтар" не зміг організувати свою гру

Вукич перекладає. Усі сміються.

Уболівальники "Шахтаря" зайняли півстадіону. Розгорнули величезний банер "Шахтёр" — победа". Але під час матчу поводили себе незвично тихо.

— До перерви гра була повністю нудною, — каже "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. — Без Матузалема "Шахтар" не зміг організувати свою гру, нападаючі були відрізані від півзахисників. У динамівців випав з гри Ґіоане, тільки фрагментарно працювали фланги.

Після перерви "Динамо" забило два м"ячі поспіль. "Шахтар" відповів тільки одного разу.

— Перший гол — повністю заслуга нападаючого Клебера, — пояснює Морозов. — Ясно, що "Шахтар" активізувався, але не настільки, як можна було очікувати. Нестандартних ходів, ідей гірникам не вистачало, навіть коли вони були в більшості.

Після гола Клебера два динамівські сектори за "бессарабськими" воротами запалали фаєрами. "Беркут" почав "зачищати" ці сектори. У відповідь фанати стали зривати сидіння і кидати у правоохоронців.

Нагородження проводив президент України Віктор Ющенко. Неподалік стоїть арбітр матчу Андрій Шандор.

— Поле важке після дощу, — бідкається "ГПУ". — Намагався не давати зайвих попереджень, але, як бачите, одного гравця не вберіг, — усміхається.

На 92-й хвилині у штрафному "Динамо" впав Елано.

— Ніякого пенальті, — переконаний Шандор. — Сам зачепився за ногу динамівця. Що скаже Луческу на прес-конференції, мене цікавить. Але більше — оцінка моєї роботи інспектором матчу.

Фанати вибігли на поле до переможців — динамівців. Ті дарують їм футболки. Нападаючий Максим Шацьких залишився у спідньому.

— Ты что, травишь меня, скажи — травишь? — кричить уболівальнику. — Тебе и это отдать?

Тренер "Шахтаря" Мірча Луческу після матчу визнав перевагу "Динамо". У його опонента Анатолія Дем"яненка на очах виступили сльози.

— Дем"яненко за день до матча забрала скорая помощь, — розповідає президент "Динамо" Ігор Суркіс, 48 років. — Приступ почечных колик. Но тренер нашёл в себе мужество присутствовать на игре.

На запитання, чи залишиться Дем"яненко на своїй посаді, Суркіс конкретної відповіді не дає.





"Шахтар" (Донецьк) — "Динамо" (Київ) — 1:2 (0:0)

27 травня. Київ. НСК "Олімпійський". 61 000 глядачів. +25°С.

Суддя: А. Шандор (Львів).

"Шахтар": Шуст, Срна, Чигринський, Хюбшманн, Рац (Гай, 62), Левандовський, Дуляй, Фернандіньйо, Жадсон (Елано, 61), Брандау, Воробей (Маріка, 61).

Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Динамо": Шовковський, Гусєв, Ващук, Родріґо, Несмачний, Михалик, Ґіоане, Корреа (Мандзюк, 74), Нінкович, Ринкон (Белькевич, 69), Клебер (Шацьких, 84).

Тренер: Анатолій Дем"яненко.

Голи: Клебер (60), Гусєв (81), Елано (89).

Попередження: Родріґо (27), Чигринський (41), Рац (50), Клебер (52), Хюбшманн (53), Брандау (56), Корреа (69), Срна (86), Гай (90).

Вилучення: Родріґо (70, друге попередження).

Кубок України вигравали три команди

1992, 1994 — "Чорноморець" (Одеса)
1993, 1996, 1998–2000, 2003, 2005–2007 — "Динамо" (Київ)
1995, 1997, 2001–2002, 2004  — "Шахтар" (Донецьк)

Зараз ви читаєте новину «Дем"яненка забрала швидка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути