понеділок, 12 лютого 2007 21:09

Деметрадзе судиться з Федерацією футболу та Професійною футбольною лігою

Нападаючий донецького "Металурга" Георгій Деметрадзе, 30 років, подав судовий позов на Федерацію футболу України та Професійну футбольну лігу. Грузинський футболіст вважає незаконною норму регламенту ФФУ та ПФЛ, яка лімітує кількість іноземців у матчах чемпіонату України.

Нині в такому матчі на полі одночасно можуть перебувати не більше восьми легіонерів, а з наступного сезону їх кількість може бути обмежена до семи. Деметрадзе вважає, що ліміт на легіонерів суперечить чинному законодавству України. Мовляв, 26 стаття Конституції України іноземцям, які законно перебувають на території України, дає такі ж права, як і громадянам держави. Слухання справи відбудеться у Печерському райсуді Києва 20 лютого.

— Норма регламенту захищає інтереси українського футболу, — каже виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов, 58 років. — Визнаю, що вона йде врозріз з європейським законодавством. Але навіть в Англії виступають тільки кваліфіковані легіонери — ті, які 75% матчів грають за свої національні команди. Цей пункт британське законодавство враховує. Зараз народний депутат України, президент ПФЛ Равіль Сафіуллін готує відповідне подання, згідно з яким Україна теж встановить свій бар"єр для легіонерів. Бо сьогодні така ситуація виникла у футболі, а завтра може бути в іншому виді спорту чи сфері життя. Теоретично ж визнаю, що Деметрадзе може виграти справу.

Віце-президент ФФУ Олександр Бандурко, 60 років, — такої ж думки.

— Побачимо, яким буде рішення суду, — каже він. — Але те, що створювати "зелену вулицю" вітчизняним гравцям треба, — безсумнівно. Цього вимагає європейська футбольна федерація.

А от керівник ФФУ Григорій Суркіс, 57 років, не сумнівається, що грузинський легіонер суд програє:

— У нас можуть виходити на поле вісім легіонерів. Ніхто не забороняє Деметрадзе потрапити в число цих восьми.

Юрист Олександр Снідевич, 31 рік, вважає, що шанси у справі Деметрадзе 50 на 50.

— Усе залежить від того, як суд розтлумачить певні положення нашого законодавства. Проблема у розмежуванні сфери законодавства і сфери прав громадських організацій. Законодавство визначає системні положення. А ФФУ та ПФЛ як громадські організації, можуть встановлювати свої локальні. Закон їм це дозволяє.

Зараз ви читаєте новину «Деметрадзе судиться з Федерацією футболу та Професійною футбольною лігою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути