середа, 28 серпня 2019 06:16

Дар'я Білодід виграла чемпіонат світу з дзюдо

Автор: ФОТО: REUTERS
  Дар’я Білодід (у темній формі) у фінальній сутичці перемогло японку Фуну Танакі
Дар’я Білодід (у темній формі) у фінальній сутичці перемогло японку Фуну Танакі

18-річна українка Дар'я Білодід стала чемпіонкою світу з боротьби дзюдо. Змагання проходили в Токіо, Японія. У фіналі вона перемогла господарку килима Фуну Тонакі. Киянка вдруге поспіль виграла чемпіонат світу.

Дар'я — донька бронзового призера чемпіонату світу-2005 Геннадія Білодіда. На ­дорослих змаганнях почала ­виступати з 16 років. У 17 стала наймолодшою чемпіонкою світу, у 18 — наймолодшою дворазовою чемпіонкою. Дівчина не боїться боротися із чоловіками — батьком і чемпіоном світу-2009 Георгієм Зантарая.

— У школі хлопці мене боялися, — каже. — Знали, що можу схопити й кинути.

Дар'я має унікальні фізичні дані. Вона виступає в категорії до 48 кілограмів. Тут зазвичай змагаються низькорослі спортсменки. Зріст Білодід — 172 см. Це дозволяє їй робити захвати й проводити кидки, на які нездатні інші суперниці. Для прикладу, зріст Тонакі — 148 см.

— Я не дотримуюся дієти, бо не набираю зайвої ваги, — розповідає чемпіонка. — Тому байдуже, що з'їсти — булочку чи салат.

Вчиться на факультеті журналістики університету імені Шевченка.

— З дитинства зрозуміла, що я гуманітарій, — каже. — Легко даються мови. Вільно розмовляю англійською, хочу опанувати іспанську або німецьку. Могла би вивчити французьку, але навряд чи вона мені знадобиться.

Останні два роки Дар'я виграла чотири великих змагання — чемпіонат Європи, два чемпіонати світу та Європейські ігри. За цей час програла лише один поєдинок — у Тбілісі під час змагань Гран-прі.

Зараз ви читаєте новину «Дар'я Білодід виграла чемпіонат світу з дзюдо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути