Ексклюзиви
неділя, 12 лютого 2006 14:06

Цербе виграла "бронзу" на чужих лижах

Автор: фото: Роман ШАХРАЙ
  Валентина Цербе балотується до Прилуцької міськради від Партії регіонів
Валентина Цербе балотується до Прилуцької міськради від Партії регіонів

23 лютого 1994 року у норвезькому Ліллехаммері Валентина Цербе, 37 років, завоювала бронзу у спринтерській біатлонній гонці на сім з половиною кілометрів. Зараз вона мешкає у Прилуках Чернігівської області. Працює у міськвиконкомі, очолює відділ у справах молоді та туризму.

— 1998 рік став останнім у моїй кар"єрі, — починає Валентина, не чекаючи моїх запитань. Одягнута вона у чорний светр та спідницю бордового кольору. На шиї — золотий ланцюжок та мобільний телефон. На середньому пальці правої руки обручка. — Виступила на Олімпіаді в Нагано, де наша естафетна команда посіла п"яте місце. Потім виграла етап Кубка світу у російському Ханти-Мансійську. І вирішила: все, досить.

Олімпійська нагорода стала для вас несподіваною?

— Взагалі — так. Наприкінці 1993-го тренувалася сама. Наставник, Михайло Зоц, зосередився на роботі з юнаками. Мені написав індивідуальний план підготовки на Кубок Уралу, який проходив у Єкатеринбурзі.

Їхала до Росії у загальному вагоні, на третій полиці. Мешкала з дівчиною з Сум. Вибрали дешеву квартиру. Газу не було, їсти готували на електричній плитці. Фінішувала шостою. Виступала під чужим прізвищем. Взяла паспорт у росіянки, бо місцевим заявка на змагання обходилася дешевше.

Потім — чемпіонат України. А у мене лиж своїх немає. Працювала тоді на меблевому комбінаті, отримувала 120 гривень. Лижі ж коштували 200 доларів. Виручила Ніна Лемеш — дала лижі свого брата. Я виграла одну гонку, другу. Але тренери ще сумнівалися, чи брати Цербе на Олімпіаду. Пощастило, у команді не було гарного стартера на естафету. І мені сказали: "Що-що, а естафету бігтимеш".

Працювала тоді на меблевому комбінаті, отримувала 120 гривень

Поставили мене на спринт у Ліллехаммері десятим номером. Стартувала прудко, тренери по ходу гонки казали: "Обережніше. Дивися, щоб на фініш тебе вистачило". Вистачило, бо дуже багато негативу назбиралося в душі: у мої здібності не вірили, на державному забезпеченні не перебувала.

І коли я таки завоювала бронзу, з нашої делегації не привітав ніхто. Зубрилова сказала: "Тебе просто повезло". Повезло, — повторює з притиском Валентина, — на лижах брата Лемеш виграти "бронзу" Олімпіади.

Отримала 5000 доларів призових. А ще у Норвегії зуби полікувала. Там олімпійців безкоштовно обслуговували.

Перші особи держави вітали?

— Тільки після того, як Галина Змієвська, тренер фігуристки Оксани Баюл, обурилася: "Чи потрібні цій державі олімпійські призери?".

Леонід Кравчук, тодішній президент, 4 березня прийняв у Маріїнському палаці. Подарував мені чорну шкатулку. Там зараз нитки лежать, в"язати я люблю. А від профспілок удостоїлася золотих сережок. Щоправда, втратила одну з них у Німеччині. Мабуть, з такою щирістю дарували.

Квартиру у Києві ніхто не пропонував?

— Ні. У Прилуках двокімнатну дали — один із депутатів міської ради поступився чергою. У вересні минулого року почали з чоловіком ремонт: хочемо зробити автономне опалення. "Стінку" поставили, стеля готова. Підлогу залишилося "втрамбувати".

До Турина планували їхати?

— А що мені там робити? Виступала в Італії неодноразово. А трьох-п"яти тисяч зайвих євро не маю.

На що може розраховувати Україна на цих Іграх?

— Ну, якщо Грушину та Гончарова не засудять, медаль має бути.

А біатлон?

— Сумнівно. Зараз на першому плані не талант спортсмена чи екіпірування. Головне — хто і як використовує досягнення фармакології. Подивіться на знаменитого норвежця Бьорндалена: як він випльовує після фінішу...

Хохли, чим гірші у вас умови, тим краще ви виступаєте

Фінансували збірну з біатлону погано?

— Ситуація поліпшилася, коли у 1996-му федерацію очолив Володимир Бринзак. Зараз він ще й заступник міністра Павленка. І спортсмени літаками дістаються місця змагань. А ми добиралися "Ікарусом". Їхали кілька діб, давилися бутербродами. Коли від"їжджали, кілька годин розігрівали автобус. Німці казали: "Тепер кілька днів від вашої солярки повітря очищатимемо". А росіяни та білоруси сміялися по-своєму: "Хохли, чим гірші у вас умови, тим краще ви виступаєте".

Ви б змогли, як Зубрилова, поміняти український прапор на білоруський?

— Навряд. А від Зубрилової усього можна було чекати. Її завжди зустрічали як пані — виділяли машину, окремий номер. І розбестили.

У Ханти-Мансійську я виграла етап Кубка світу, Зубрилова була третьою, Петрова — четвертою. Кажу дівчатам, що треба скинутись, відзначити. Зубрилова тільки брови підняла: "Ви виграєте нечасто, а мені щодня "поляну" накривати?".

Вона завжди любила пригощатися "на шару". Увійде у номер, побачить вазу з цукерками: "Девочки, я угощусь?". Таблетки ковтала, про які ми й думати не могли.

Валентина веде мене коридорами міськради. Показує стенд, на якому зберігається її майка з десятим номером. У ній вона бігла на Олімпіаді-1994. А ось фотографії, де Цербе разом з Кучмою.

Потім йдемо у кав"ярню "П"ятий кут". Замовляємо по сто грамів мускатного вина і салат "Дністер". На друге Цербе бере деруни. Розпитую Валентину про родину.

— З Анатолієм одружилися майже одразу після норвезької Олімпіади — 11 березня 1994 року. Маю подвійне прізвище Цербе-Несіна. До того жили в громадянському шлюбі.

Зубрилову завжди зустрічали як пані — виділяли машину, окремий номер

Валентина й не думала, що її обранцем стане військовослужбовець.

— Ще у дівочі роки, під час навчання у Житомирському деревообробному технікумі, симпатизувала одному хлопцеві. Але як тільки дізналася про його професію, охолола. Ні, тільки не військовий. З Анатолієм познайомилася на дискотеці. Він був у цивільному. Коли ж узнала, що він — працівник Міноборони, було вже пізно: почуття взяли своє. Чоловік старший за мене на три роки.

Цербе небайдужа до політики.

— На минулих виборах голосувала за Януковича. Завдяки йому отримала олімпійську стипендію, а мати — пенсію. Моя зарплата у міськвиконкомі становить 530 гривень. Зараз балотуюся в депутати міськради. Третьою за списком Партії регіонів.

Прощаємося біля мікроавтобуса, що їде до Києва. Перша українська призерка Олімпіади зауважує:

— Вибачайте, що без драки.

Валентина Цербе-Несіна народилася 8 січня 1969 року у селі Поліське Коростенського району Житомирської області. Була четвертою дитиною з п"яти дочок
1984 — вступила до Житомирського деревообробного технікуму
1988 — приїхала працювати до Прилук на меблевий комбінат
23 лютого 1994 — бронзовий призер Олімпійських ігор
1997 — срібний призер чемпіонату світу в естафеті
2002 — кавалер ордена княгині Ольги
2004 — почесна громадянка міста Прилуки Чернігівської області
З жовтня 2004 року працює у Прилуцькому міськвиконкомі.
Одружена, дітей не має.

Зараз ви читаєте новину «Цербе виграла "бронзу" на чужих лижах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути