вівторок, 26 лютого 2008 15:09

Чемпіон України втратив 43 мільйони гривень

Збитки київського "Динамо" за підсумками 2007 року склали понад 43 млн грн. Це на 24% перевищує аналогічний показник за минулий рік. Тепер загальні витрати з 1993 року, коли власниками клубу стали брати Суркіси, досягли 213 млн грн.

Футбольний клуб у зв"язку з цим почав скорочувати кількість своїх робітників на 4% — до 971 людини. А його активи за минулий рік зменшилися на 3,7% — до 342 млн грн.

На думку експертів, збитки "Динамо" не дали можливості клубу активно попрацювати на трансферному ринку. У зимове міжсезоння він не купив жодного нового гравця, а тренером став не фахівець із Західної Європи, а росіянин Юрій Сьомін, чиї фінансові запити значно скромніші. Та й колишній головний тренер "Динамо" Анатолій Дем"яненко отримував у Києві набагато менше, ніж на своїй нинішній посаді — наставника азербайджанського "Нефтчі".

— Ми справді заробили торік на 43 мільйони гривень менше, ніж витратили, — каже віце-президент київського "Динамо" Віталій Сивков. — Цю різницю компенсують акціонери клубу, які 5 березня заслухають звіт про торішню фінансово-господарську діяльність "Динамо".

Найбільший бюджет серед українських клубів вищої ліги має донецький "Шахтар". Власник команди Рінат Ахметов витрачає на своє дітище $100 млн щороку. А за неофіційною інформацією — у два рази більше. Брати Суркіси віддають "Динамо" $40 млн на рік, а господар "Дніпра" Ігор Коломойський дає на команду $20 млн.

Компенсувати ці гроші в українських реаліях неможливо, оскільки наш національний чемпіонат — продукт низької якості. Продаж квитків на матчі, створення спеціалізованих магазинів із клубною атрибутикою, прибуток від телетрансляції не покриють витрат.

Є шанс підзаробити в Лізі чемпіонів. Але там масштаб прибутків залежить від успішності виступу в турнірі. А "Шахтар" та "Динамо" грають у ньому невдало. Торік у Лізі чемпіонів гірники заробили $10 млн, динамівці — $9 млн. Для порівння: переможець турніру італійський "Мілан" збагатився на $98 млн.

Не можуть окупити себе і клуби російської прем"єр-ліги. Однак лише тому, що бюджети там значно більші. Чемпіон країни пітерський "Зеніт", яким володіє компанія "Газпром", за неофіційною інформацією, витрачає $200 млн щороку, "Локомотив" — $70 млн, "Спартак" — $60 млн, ЦСКА — $50 млн. А лідери чемпіонату можуть отримати $10 млн на рік за продаж прав на трансляцію телекомпанії "НТВ плюс".

Нині найприбутковіший клуб світу — іспанський "Реал". Його річний прибуток від продажу прав на телетранляції, квитків та клубної атрибутики складає $500 млн. В англійського "Манчестер Юнайтед" — $450 млн, в іспанської "Барселони" — $400 млн.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіон України втратив 43 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути