вівторок, 16 квітня 2013 05:30

"Баварія" стала фаворитом Ліги чемпіонів

Автор: фото: REUTERS
  Анатолій Тимощук (праворуч у темній формі) святкує чемпіонство ”Баварії”. У поточному чемпіонаті Німеччини українець зіграв 13 матчів, забив один м’яч. З мегафоном — Франк Рібері
Анатолій Тимощук (праворуч у темній формі) святкує чемпіонство ”Баварії”. У поточному чемпіонаті Німеччини українець зіграв 13 матчів, забив один м’яч. З мегафоном — Франк Рібері

Чемпіонат Німеччини у вищій лізі має фінішувати 18 травня. Але найсильніша команда турніру визначилася 6 квітня. Мюнхенська "Баварія" за шість турів до закінчення змагань виборола чемпіонський титул. Попереднє досягнення — чотири тури — подолала. Найвідоміша команда країни здобула "срібну салатницю" — аналог наших золотих нагород. Це 23-й подібний успіх клубу. Примітно, що в першому чемпіонаті бундесліги — сезон 1962/63 — мюнхенський клуб не брав участі.

"Баварія" двічі за останні три сезони грала у фінальних матчах Ліги чемпіонів. Обидва рази програвала. Але якраз нинішню команду Юппа Гайнкеса називають сильнішою за попередників. Якщо на старті нинішньої Ліги чемпіонів "Баварію" вважали слабшою за "Барселону" та "Реал", то тепер чемпіон Німеччини чи не головний фаворит турніру.

Чому?

1. Фінанси

Клуб дуже великий з матеріальної точки зору. "Баварія" — єдиний гранд європейського футболу, що має постійний прибуток з 1986 року. Це дозволяє втримувати своїх "зірок" у команді: коли 2009-го власник "Реалу" Флорентіно Перес купив міланця Кака та манкуніанця Криштіану Роналду, але отримав відсіч щодо баварця Франка Рібері.

Торік прибуток "Баварії" становив 11,2 млн євро.

2. Управління

Гроші — важливий чинник, але ними треба правильно розпоряджатися. У керівництві "Баварії" сидять люди, які знають футбол зсередини — Карл-Гайнц Румменіґґе, Улі Генесс. Їхні методи — зразок футбольного менеджменту. Цього бракує грошовитим, але імпульсивним власникам "Челсі" або "Манчестер Сіті".

3. Кістяк

"Баварія" опирається на вітчизняних футболістів — Ноєра, Лама, Швайштайґера, Крооса. Легіонери тільки найвищого рівня, але вони не формують обличчя команди, а просто доповнюють її. Промах був один — не розгледіли талант Матса Гуммельса. І вихованець школи "Баварії" поїхав у Дортмунд і зміцнив там центр захисту. А ця позиція — одна з небагатьох проблемних у мюнхенського клубу. Довелося купувати бразильця Данте.

4. Ігрова модель

Стиль "Баварії" заснований на контролі м'яча. За цим показником підопічні Юппа Гайнкеса — другі в Європі після іспанської "Барселони", що додатково інтригує напередодні очного протистояння у півфіналі Ліги чемпіонів. Нинішня "Баварія" за потужністю нагадує збірну Німеччини у 1970-1990 роки.

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу. Перші матчі

23 квітня, вівторок

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — "Барселона" (Іспанія)

Повторний матч 1 травня, середа, у Барселоні

24 квітня, середа

"Боруссія" (Дортмунд, Німеччина) — "Реал" (Мадрид, Іспанія)

Повторний матч 30 квітня, вівторок, у Мадриді

Ліга Європи. Перші матчі

25 квітня, четвер

"Фенербахче" (Стамбул, Туреччина) — "Бенфіка" (Лісабон, Португалія)

"Базель" (Швейцарія) — "Челсі" (Лондон, Англія)

Повторні матчі відбудуться 2 травня, четвер, у Лісабоні та Лондоні

Тимощук улітку залишить Мюнхен

Четвертий сезон у складі мюнхенського гранда проводить 34-річний Анатолій Тимощук, капітан збірної України. Двічі виграв титул чемпіона країни. Два рази за цей час Мюнхен грав у фіналі Ліги чемпіонів. Уродженець Луцька перший раз просидів на лаві запасних, а торік відіграв усі 120 хв. проти "Челсі".

Улітку до Мюнхена приїде іспанський тренер Хосеп Ґвардіола. Шанси Тимощука залишитися в клубі мінімальні через вік, відсутність ігрової практики та невміння грати в іспанський футбол. Опорник розглядає пропозиції російського "Рубіна", грецького "Олімпіакоса" та італійського "Наполі".

Зараз ви читаєте новину «"Баварія" стала фаворитом Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути