середа, 08 вересня 2010 03:15

Армен Варданян здобув "срібло" на чемпіонаті світу з боротьби

Автор: фото: REUTERS/Grigory Dukor
  Армен Варданян  (вгорі) намагається атакувати суперника з фінальної сутички Амбако Вачадзе
Армен Варданян (вгорі) намагається атакувати суперника з фінальної сутички Амбако Вачадзе

Українець Армен Варданян, 27 років, виграв "срібло" на  чемпіонаті світу з греко-римської боротьби в Москві. Ця нагорода стала першою на мундіалях для українських борців класичного стилю за останні чотири роки.

Медаль Варданяна у ваговій категорії до 66 кг стала можливою не завдяки притаманній цьому борцеві віртуозній техніці, а через його вміння захищати оборонну позицію в партері. Армен привчив своїх шанувальників не тільки до ефективної, а й видовищної боротьби. Цього разу турнірний шлях Варданян подолав у невластивій манері — жодного результативного прийому в п"яти сутичках.

Не можна сказати, що жереб на чемпіонаті світу був прихильним до нашого борця. У стартовому поєдинку він зустрівся з чинним олімпійським чемпіоном Стівом Жено з Франції. Суперники добре знали один одного, а тому всі три періоди провели закрито. Можливо, трохи активнішим був український спортсмен. У підсумку доля кожного з трьох періодів вирішувалася в обов"язкових партерах. Сліпий жереб тут більше "симпатизував" Варданяну.

Єдиний "атакувальний" бал Варданян узяв у чвертьфіналі

Якщо відсутність в Армена агресії у стартовій сутичці можна було списати на силу опонента, то аналогічні дії в наступних поєдинках, де суперники були не такими титулованими, дивували. Варданян на превелику силу в трьох періодах переміг серба Александара Максимовича в 1/8 фіналу і турка Вазифа Арзиманова у півфіналі. Єдиний "атакувальний" бал українець узяв у чвертьфіналі, де йому протистояв бронзовий призер Панамериканського чемпіонату-2009 Фарук Сахін. У першому періоді українцеві вдався напіврезультативний кидок після захвата в обов"язковому партері.

У фіналі Варданян зустрічався з переможцем двох останніх чемпіонатів Європи — Амбако Вачадзе з Росії. Підсумок першого періоду знову вирішувався в партері. Першим захищатися довелося росіянинові. Зі своїм завданням він впорався успішно, хоча на останніх секундах українець ледь не витягнув суперника на кидок зворотним поясом. А в другій двохвилинці Варданян, рятуючись від захвата суперника в партері, дістав "результативне" попередження, яке виявилося вирішальним.

Зараз ви читаєте новину «Армен Варданян здобув "срібло" на чемпіонаті світу з боротьби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути