пʼятниця, 23 грудня 2016 05:35

"Арбітри захищають "зірок", бо на них усе тримається"

Автор: ФОТО З САЙТА www.xsport.ua
  Півзахисник ”Шахтаря” Тарас Степаненко провів 36 матчів у складі збірної України. Забив три м’ячі
Півзахисник ”Шахтаря” Тарас Степаненко провів 36 матчів у складі збірної України. Забив три м’ячі

27-річний Тарас ­Степаненко — опорний півзахисник донецького "Шахтаря" та збірної України. Його місце в стартовому складі обох команд беззаперечне. Напередодні закінчення першої частини сезону футболіст дав телефонне інтерв'ю.

Як оціните рівень суперників у чемпіонаті України?

— Зрозуміло, найбільше протистояння у нас триває з київським "Динамо". Раніше були сильні "Дніпро" й "Металіст". Тепер єдиний клуб, який дотягує хоч би до рівня суперників Ліги Європи — це луганська "Зоря".

Хоча є три-чотири команди, які могли б додати. На заваді стають фінансові проблеми. Коли футболісти думають не про гру, а про те, як отримати зарплату, тренеру важко зробити щось із психологічним станом підопічних.

Безпрограшна серія "Шахтаря" у всіх турнірах триває 25 матчів. Чи можна пройти чемпіонат України без поразок?

— Хотілося б. Але це важко. Бо граємо в чемпіонаті та Кубку України, Лізі Європи. Багато матчів і перельотів.

Улітку тренерський штаб "Шахтаря" очолив Пауло Фонсека. Що нового приніс португалець?

— Дещо скинув із нас психологічне навантаження. На єврокубковий виїзний поєдинок ­вирушаємо напередодні, а не за два дні. На перший погляд — дрібниці. Але вони дозволяють нам більше часу проводити із сім'ями. Це знижує емоційну та фізичну втому.

Команда почала більше забивати. Як удалося покращити реалізацію моментів?

— Завдяки щоденній роботі. У "Шахтарі" зібрані футболісти високого рівня. Наші гравці технічні й можуть вирішити долю епізоду самотужки. Також є командні дії, які дозволяють нам завдяки комбінаціям доходити до воріт суперника. Ми створюємо моменти. І хлопці практично щодня працюють на тренуваннях над їх реалізацією. Все це приводить до того, що забиваємо більше.

У чому "Шахтареві" потрібно додати?

— Рівень футболістів свідчить про те, що ми повинні грати із серйознішими суперниками. Тільки в таких поєдинках будуть очевидні наші помилки, огріхи і те, над чим треба працювати.

Яка стеля можливостей "Шахтаря"?

— Торік ми грали в Лізі чемпіонів проти іспанського "Реала", майбутнього переможця, та "Парі Сен-Жермен", чвертьфіналіста турніру. З такими суперниками було важко. Вони досвідчені і знають, як повернути у свій бік різні ситуації. Технічне оснащення на дуже високому рівні. Плюс є навколофутбольні моменти. Арбітри захищають "зірок". Вони розуміють, що на них все тримається, і тому оберігають їх.

Кожен футболіст повинен робити добре те, що він уміє. Якщо захисник почне щось вигадувати і гратиме як атакувальний півзахисник, то це тільки нашкодить команді.

Команда виграла всі матчі групового етапу Ліги Європи. Про що це свідчить?

— Ми серйозно налаштовані й виходимо на кожну зустріч, щоб досягати перемоги. Неважливо, хто з'являється на полі. Кожен доводить, що він вартий виступати у складі "Шахтаря". Маємо здорову конкуренцію. Якщо хтось випадає зі складу, то гравець, який його замінює, діє так, що різниці практично не помітно. У нас є концепція і певна структура. Якщо кожен знає, як діяти на тій чи іншій позиції, то потім йому буде легко увійти в гру.

Фонсека змінює футболістів на матчі. Думаю, вони мають бути задоволені, адже практично всі грають. Немає нікого, хто працював би і йому не дали б шансу вийти на поле.

Минулого сезону "Шахтар" дійшов до півфіналу Ліги Європи. Чи реально у нинішньому турнірі досягти більшого?

— Маємо великий потенціал. Теоретично ми можемо грати у вирішальному поєдинку. Але футбол непередбачуваний. Може трапитися все, що завгодно. Наприклад, такий матч як проти швейцарського "Янг Бойз" на виїзді ("Шахтар" поступився у серії пенальті і "вилетів" з Ліги чемпіонів. — ГПУ).

"Шахтар" став базовою командою збірної України. Що це дає в ігровому плані?

— Ти знаєш, як грати, і розумієш дії твого партнера по команді, бо ви — одноклубники. У цьому випадку тренерському штабу збірної легше організовувати колектив.

Я читав книжку про Хосепа Гвардіолу. Там написано, що коли "Барселона" здобула всі трофеї, то те саме зробила збірна Іспанії. Практично 60–70 відсотків футболістів каталонського клубу виступали за національну команду. Тоді Іспанія двічі виграла Євро і Кубок світу.

Як зуміли стати ключовим гравцем збірної України?

— Є структура гри, яка передбачає, що футболіст на моїй позиції повинен виконувати певну роль. Мені це вдається. Але це може бути і Максим Малишев чи Сергій Рибалка.

Опорний півзахисник має діяти так, щоб команда могла контролювати м'яч і одразу перемикатися на оборону. На футболістів у центрі поля лягає велика відповідальність. Через це я почав більше грати з м'ячем. Усі ці моменти нам пояснюють і показують на тренуваннях. Це награється на заняттях. Потім ти переносиш все на матч.

Зараз ви читаєте новину «"Арбітри захищають "зірок", бо на них усе тримається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути