середа, 17 жовтня 2007 14:27

"Американський суддя допоміг нам виграти чемпіонат світу"

  Микола Смирнов нині двічі на тиждень грає у футбол і тричі — плаває
Микола Смирнов нині двічі на тиждень грає у футбол і тричі — плаває

46-річний Микола Смирнов — один з найтитулованіших ватерполістів України, чемпіон світу-1982. Уродженець Львова, він і донині живе там. Займається бізнесом. Зустріч призначив у своєму офісі, який розташований у центрі міста.


У півфіналі Олімпіади-1988 збірна СРСР поступилася американцям, яких до цього постійно перемагала. Чому?

— Не наш день був. Прикро, що програли (7:8), бо цього року ми вигравали всі турніри. У матчі за "бронзу" Олімпіади ми перемогли команду ФРН — 14:13. Я закинув два м"ячі. Але особливої радості не було, бо будь-яке місце, крім першого, тоді було рівноцінне поразці.

Як сприйняли бойкот Радянським Союзом Олімпіади-1984 у Лос-Анджелесі?

— Для нас це була трагедія! У ті часи не можна було навіть заявити про незгоду з таким рішенням чи засумніватися в його правильності. Більше того, під час виступів у ЗМІ треба було казати, що партійне керівництво вирішило правильно.

Який матч у вашій кар"єрі був найбільш драматичним?

— З угорцями на чемпіонаті світу 1982 року. Щоб виграти чемпіонат, нас улаштовувала й нічия. Ми програвали, але наприкінці зрівняли рахунок. Останні секунди були дуже напруженими. Ми грали в меншості. І от на останній секунді провідний угорський гравець Герендаш з дальньої лінії закинув нам м"яч. Суддя його зарахував. А це означало, що угорці стали чемпіонами. Однак цієї миті американський суддя — секретар того матчу Фелікс, підвівся і заявив, що гол забили після сирени. Дуже довго сперечалися — був гол чи не було. Зрештою його не зарахували, й ми стали чемпіонами світу.

Чи правда, що, аби стабільно грати у збірній СРСР, висували умову: перейти до московського клубу?

— Звичайно, зі Львова складніше було потрапити до збірної, ніж з московського клубу. Але я та ще кілька ватерполістів львівського "Динамо" нікуди зі столиці Галичини не переїжджали і стабільно грали у збірній.

Заняття водним поло забезпечувало нормальні умови життя?

— Як збірник отримував стипендію 300–350 карбованців. Ще була система преміальних за успішні виступи. За перемогу на чемпіонаті світу отримав 1,5 тисячі карбованців, за "бронзу" на Олімпіаді — три тисячі. Ми ще вигравали багато турнірів, за які в середньому по 300 карбованців давали. Врахуйте й добові, й можливість за кордоном щось дешевше купити.

Ви грали в Італії. Як оцінюєте зарубіжний етап своєї кар"єри?

— У вищоліговому "Джіоларо" з Пескари грав чотири сезони. У плей-офф одного разу доходили фіналу, ще раз — діставалися півфінальної стадії. Виграв з командою Кубок Італії-1992. Коротше, не скаржуся. 1992-го завершив кар"єру. Повернувся до Львова, де зайнявся комерцією.

Як склалося ваше особисте життя?

— Немає на що нарікати. Дружина Галина — домогосподарка. Син Ігор закінчив юридичний факультет університету і працює зі мною. А донька Інна вчиться у школі, займається тенісом. Сам щотижня двічі граю в футбол, тричі плаваю або ходжу в тренажерний зал і відвідую лазню.

1961, 27 лютого — Микола Смирнов народився у Львові
1972 — почав займатися водним поло
1981–1988 — грав у збірній СРСР
1982 — став чемпіоном світу, одружився з Галиною
1983 — народився син Ігор
1984 — закінчив Львівський інститут фізкультури
1988 — став бронзовим призером Олімпіади в Сеулі, заслуженим майстром спорту
1993 — з"явилася на світ донька Інна

Зараз ви читаєте новину «"Американський суддя допоміг нам виграти чемпіонат світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути