вівторок, 31 липня 2007 18:27

Ахметов купив футболіста за 20 мільйонів євро

 

Донецький "Шахтар" придбав у грецького "Олімпіакоса" 23-річного півзахисника Нері Альберто Кастільо. За гравця збірної Мексики власник гірників Ринат Ахметов заплатив 20 млн євро і уклав з ним п"ятирічний контракт. Це найдорожчий трансфер в історії українського футболу.

За "Олімпіакос" Кастільо виступав з 16-ти років. Його угода з греками закінчувалася 2010-го. Нещодавно Нері Альберто зустрічався з керівництвом клубу. Спортсмен хотів переглянути умови контракту на більш вигідні, але йому це не вдалося.

— Керівники "Олімпіакосу" заявили: якщо хтось захоче тебе купити і дасть 15 мільйонів євро, ти можеш бути вільний, — розповідає Кастільо.

Торік "Шахтар" та "Олімпіакос" грали у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Обидва матчі закінчилися внічию — 2:2 в Донецьку та 1:1 у Піреї. Кастільо забив два з трьох м"ячів у ворота гірників.

— Упевнений: після того донеччани й запримітили Кастільо, — каже "ГПУ" найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 37 років. — Мені він сподобався: швидкий, з дриблінгом, не боїться йти в обіграш кількох суперників, нахабний. Може зіграти й чистого форварда, й атакуючого півзахисника. Можливо, з появою мексиканця тренер "Шахтаря" Луческу перебудує гру: з Тимощуком та Матузалемом гірники атакували через центр, не задіюючи флангових півзахисників. Нині з Ілсіньйо та Кастільо донеччани можуть змістити ігрові акценти на фланги.

Цього літа "Шахтар" витратив на трансферному ринку 40 млн євро. Окрім Кастільо, за 10 млн придбали бразильського захисника Ілсіньйо, 8 млн віддали за італійського форварда Лукареллі, ще 2 — за його українського колегу Гладкого.

Такими сумами на селекційному ринку розкидається далеко не кожний європейський гранд.

Але Ахметов не має іншого вибору. Заманити пристойних гравців до Донецька він може лише грошима й частково можливістю зіграти в Лізі чемпіонів. При цьому мільярдер витрачає чималі кошти не лише на компенсацію колишньому клубові футболіста, а й на зарплату новобранцям.

Донедавна найбільш високооплачуваним футболістом українського чемпіонату був бразилець Матузалем. Його "Шахтар" купив в італійської "Брешії" три роки тому, приховавши суму трансферу. За неофіційною інформацією, Мату отримував 3 млн євро на рік. В "Олімпіакосі" Кастільо мав майже мільйон. Ахметов мусив подвоїти чи потроїти цю суму, щоб футболіст змінив Афіни на Донецьк.

Витрати "Шахтаря" на придбання футболістів значно перевищують прибутки від їх продажу. За Матузалема клуб не отримав жодної копійки. Поки що Ахметов вигідно продав лише Анатолія Тимощука. Навесні російський "Зеніт" виклав за нього 17 млн євро.

У сучасному футболі ціна футболіста залежить від багатьох факторів — насамперед від титулованості клубу, який запрошує гравця. Нещодавно зірки світового футболу, Анрі та Рональдо, змінили клуби. За Анрі "Барселона" заплатила 24 млн євро, а Рональдо взимку дістався "Мілану" за 6 млн. Клуби не лише посилили свій склад, а й отримали "брендових" футболістів. Чотири роки тому іспанський "Реал" виклав 22 млн євро за Девіда Бекхема. А на використовуванні імені англійця виручив 600 млн. Українські клуби таких можливостей не мають.

"Шахтар" витрачає втричі більше, ніж "Динамо"


Усі найдорожчі трансфери українського футболу відбулися минулого місяця.
1. Нері Кастільо (Мексика) — перейшов з грецького "Олімпіакоса" до донецького "Шахтаря" за 20 млн євро
2. Ілсіньйо (Бразилія) — перейшов з бразильського "Сан-Паулу" до "Шахтаря" за 10 млн євро
3. Крістіано Лукареллі (Італія) — перейшов з італійського "Ліворно" до "Шахтаря" за 8 млн євро
4. Папе Діакате (Сенегал) — захисник французького "Нансі" перейшов до київського "Динамо" за 7,5 млн євро
5. Ісмаель Бангура (Гвінея) — нападаючий французького "Ле Мана" перейшов до київського "Динамо" за 6 млн євро

Зараз ви читаєте новину «Ахметов купив футболіста за 20 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути