Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2007 17:31

"Я перестав розмовляти з Лобановським"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Ринат Дасаєв грав у трьох фінальних частинах Кубка світу
Ринат Дасаєв грав у трьох фінальних частинах Кубка світу

Ринат Дасаєв — найкращий воротар світу-1988. Його називали спадкоємцем слави Льва Яшина. Наприкінці 80-х він поїхав грати до іспанської "Севільї". Там і залишився на деякий час. Невдало зайнявся бізнесом. Довго не давав про себе знати. Лише наприкінці 90-х повернувся до Москви. Тренував воротарів збірної Росії. Нині працює з голкіперами в московському "Торпедо". Телефонуємо Дасаєву додому. Розмовляємо російською.


У складі московського "Спартака" та збірної СРСР ви зіграли 400 матчів. Які найпам"ятніші?

— Їх багато. Наприклад, дебютна гра за "Спартак" проти "Локомотиву". На нуль відстояв.

Що скажете про класику радянського футболу — "Спартак" — "Динамо" (Київ)?

— Ці матчі поза конкуренцією. Фантастика! Для нас кожен поєдинок проти Києва був неначе останній. Пригадую, 1979-го перемогли в Києві — 2:0. Відзначали цілий місяць. Чемпіонами тоді стали, ще й київське "Динамо" двічі обіграли. А за межами поля проблем із динамівцями у нас не було. Із деякими взагалі товаришували.

Із ким саме?

— Із Блохіним, Буряком. Коли вони організовували в Києві матчі до свого ювілею, не міг відмовити, щоб не приїхати.

Коли й чому з"явилося дербі "Спартак" — Динамо"?

— У середині 70-х не було жодного клубу, який міг би скласти реальну конкуренцію киянам — команда Лобановського тоді й у Європі всім запам"яталася. Більшість вітчизняних фахівців вважала "Динамо" непереможним у рамках країни. Тренери "Спартака" завжди говорили, що нам до снаги перервати переможну серію динамівців. Зрештою, це трапилося. І коли публіка зрозуміла, що класово "Спартак" та "Динамо" — майже рівні, інтерес до протистояння у глядачів значно виріс. Було це наприкінці 70-х. У 80-х різні команди ставали чемпіонами — мінське "Динамо", "Дніпро", "Зеніт", однак для Києва було принциповим випередити суперника хоча б на очко в турнірній таблиці. У деяких моїх одноклубників після поразок від динамівців починалася багатоденна депресія.

Моя нинішня дружина — іспанка

Ви — мусульманин. У часи Союзу проблем через віросповідання не мали?

— Були. Тоді навіть у християнство не дозволяли вірити, що вже й казати про іслам? На початку кар"єри мене переслідували. Потім зіграв свою роль мій авторитет — перший номер "Спартака" і збірної все-таки. Я відкрито сповідував улюблену релігію. У сітку воріт ставив сумочку, куди вкладав запасні воротарські рукавички та Коран.

В одній із газет прочитав: 1988-го Дасаєв переїхав до "Севільї", про що потім пожалкував. Однак його гордість не дозволяла визнати це. Чи справді шкодуєте, що переїхали?

— Ні, з Іспанії повернувся з величезним життєвим досвідом. Тепер, зрозуміло, в деяких ситуаціях чинив би по-іншому. Однак на долю не скаржуся. Мені й так було непогано. До Росії повертатися не хотів. Знаю, що на батьківщині про мене ходили різні чутки. Та я не зникав крізь землю. Просто не підтримував зв"язок. На це були причини.

Із переїздом до "Севільї" вас рідше стали викликати до збірної СРСР. Тренував тоді її Валерій Лобановський. Чи не ображалися на нього?

— Це був його вибір. Тренер вирішує, кого запрошувати до збірної. На Кубку світу-1990 я зіграв один матч. Програли румунам — 0:2, потім стояв Уваров. Із Лобановським не сварився і претензій йому не висловлював. Ми просто припинили спілкуватися. На Мундіалі-1990 в Італії бачилися востаннє. Якби Лобановський був живим, нормально спілкувалися б. Усе-таки сім років провели разом у збірній.

Подейкували, Лобановський не довіряв футболістам, які поїхали грати за кордон. Це правда?

— Дуже схоже. Лобановський змінив своє ставлення не лише до мене. Упали в неласку також Заваров, Хідіятуллін. Тренер розумів, що ми там тренуємося за іншою програмою, інакше сприймаємо футбол. І зробив ставку на тих, хто залишався грати в чемпіонаті Союзу.

В Іспанії ви прожили десять років. Чи не хочете повернутися туди?

— Так, щороку ж їжджу. У мене нинішня дружина — іспанка. Квартира є. Дві доньки від першого шлюбу мешкають у Сарагосі. Старша Ельміра — чемпіонка країни з художньої гімнастики. Молодша — Кристина — навчається у школі.

Нині ви працюєте тренером воротарів. Комфортніше тренувати чи самому стояти у воротах?

— На поле тягне, рятують матчі ветеранів. Заздрю воротарям. Серед найкращих нині Буффон, Діда,Чех. У нас — Акінфєєв, Шовковський.

Сьогодні на московському стадіоні "Лужники" відбудеться матч, присвячений ювілею Рината Дасаєва. На поле вийдуть зірки радянського та світового футболу.

1957, 13 червня — Ринат Дасаєв народився в Астрахані (Росія)
1975 — почав виступати за астраханський "Волгар"
1977 — перейшов до московського "Спартака"
1980 — став бронзовим призером Олімпійських ігор
1982 — дебютував на Кубку світу, найкращий футболіст СРСР
1988 — став срібним призером чемпіонату Європи; визнаний найкращим воротарем світу; переїхав до іспанської "Севільї"
1991 — завершив кар"єру
2003–2005 — тренер воротарів збірної Росії
Одружений удруге, має шестеро дітей

Зараз ви читаєте новину «"Я перестав розмовляти з Лобановським"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути