Ексклюзиви
понеділок, 17 серпня 2009 18:27

40 років тому львівські "Карпати" виграли Кубок СРСР

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Капітан ”Карпат” Ігор Кульчицький з Кубком СРСР
Капітан ”Карпат” Ігор Кульчицький з Кубком СРСР

В історії залишився 51 розіграш Кубка СРСР з футболу. За цей час його володарями 13 разів ставали чемпіони країни того року. Ще 10 разів — призери змагань. 27 разів — інші учасники вищої ліги. І лише раз трофей здобула команда, що навіть не грала у найвищому футбольному дивізіоні. 17 серпня 1969-го львівські "Карпати", що виступали у другій групі класу "А", аналозі сучасної першої ліги, перемогли у фіналі на Центральному стадіоні ім. Леніна у Москві ростовський СКА — Спортивний клуб армії.

"Перемога "Карпат" у розіграші Кубка СРСР — одна з головних сенсацій минулого сезону, — писав довідник-календар "Футбол-70", виданий прес-бюро Центрального стадіону ім. Леніна. — Уперше цей почесний приз завоювала команда другого ешелону".

На попередніх етапах львів"яни вибили зі змагань дві команди першої групи класу "А". — Так тоді називали вищу лігу — єреванський "Арарат" й одеський "Чорноморець". У півфіналі на рідному стадіоні "Дружба", тепер "Україна", на очах 50 тис. уболівальників переграли "Суднобудівник" із Миколаєва — 2:0.

Фаворитом фінальної гри вважали вищолігову команду з Ростова-на-Дону. Вона підпорядковувалася Міністерству оборони, тож мала у своєму складі призовників з усієї країни. Ростовські вболівальники привезли на гру полотно з закликом: "СКА без Кубка — как Дон без воды".

За "Карпати" грали переважно місцеві: Ігор Кульчицький — зі Львова, Ростислав Поточняк — із Винник, Володимир Данилюк — зі Стрия, Левко Броварський — із Дрогобича. Тренував футболістів угорець Ернест Юст, який працював у команді від часу її створення — 1963-го. Начальником "Карпат" був Карльо Мікльош — грав у Львові ще за Польщі.

На 12 хвилині армійці забили гол.

— Після першого тайму ми програємо, рвемося в бій і швидше, ніж ростовчани, залишаємо роздягальню, — розповідає учасник матчу Володимир Данилюк. — Присідаю на бордюр і раптом чую: "Эй, деревня, выходи на второй тайм...". Ця неповага розлютила нас і врешті-решт вони за це поплатилися.

У другому таймі Геннадій Лихачов і Володимир Булгаков забили два голи. "Карпати" зробили почесне коло стадіоном.

Підтримати українців у Москві приїхали 8 тис. уболівальників. Везли транспаранти з гаслами "Кубок — Львову", "Тільки за "Карпати". Найбільшим було полотно розміром 3х4 м із зображенням лева, який тримає трофей. Коли команда програвала, львів"яни під баян затягнули: "Всюди буйно квітне черемшина".

"Эй, деревня, выходи на второй тайм..."

— У мене від хвилювання аж сльози виступили, — згадує капітан "Карпат" Ігор Кульчицький.

— Після закінчення матчу наша демонстрація вирушила набережною Москва-ріки, — згадує вболівальник Ілько Лемко. — Біля Васильєвського спуску найбільш радикально налаштована частина львів"ян вимагала пройтися по Красній площі: "Щоб було що згадувати до кінця життя". Але здоровий глузд дорослішої частини демонстрантів — "Хлопці! Москалі нас точно пов"яжуть" — переміг, і з радісними вигуками ми обігнули Кремлівську стіну з лівого боку, ідучи далі вздовж набережної. А що у ці хвилини діялось у Львові! Десятки тисяч фанів "Карпат" після перегляду матчу по телевізору вивалили на вулиці міста. Ошалілі від щастя вболівальники підняли на руках міліцейський "лунохід" і занесли його на знамениту клумбу.

У Львові футболістам "Карпат" вручили премії по 300 крб — стільки тоді коштував чорно-білий телевізор, спортивні костюми й радіоприймачі. Наступного року "Карпати" виступали в Кубку володарів Кубків УЄФА. Проте вилетіли у першому ж колі, поступившись румунській "Стяуа". А ще за рік дебютували у вищій лізі.

Зараз ви читаєте новину «40 років тому львівські "Карпати" виграли Кубок СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути