понеділок, 12 жовтня 2009 18:04

Україна вперше виграла в Англії

У суботу футбольна збірна України перемогла в Дніпропетровську англійців — 1:0. Три очки дозволили підопічним Олексія Михайличенка вийти на друге місце у відбірковій групі Кубка світу. Щоб затвердити його і потрапити до плей-офф, нашій команді треба перемогти 14 жовтня в Андоррі.

— Якщо збірна Англії програє українцям, засмучуся. Ми топ-команда і маємо вигравати кожен матч. Не вірю, що Джеррад і Лемпард берегтимуть сили, а Руні куритиме сигару на полі, — каже за кілька годин до матчу вболівальник англійців пенсіонер Пітер, 60 років. Він прилетів до Києва з Лондона. До Дніпропетровська добирався швидкісним експресом. Супроводжує свою команду в усіх виїзних матчах. Лише в Казахстан не їздив. — Це занадто далеко для мене. Вояж в Україну влетів мені в копійку. За квиток на матч довелося викласти 36 фунтів стерлінгів (близько 460 грн. — "ГПУ"). Переліт і перебування в готелях теж недешево. Довелося багато переплачувати за послуги туристичного агентства.

Запитую, чи хоче Пітер, щоб збірна Хорватії не потрапила на Кубок світу-2010.

— Два роки тому через хорватів наші не поїхали на Євро-2008, але тодішня Англія була слабкою. Містер Капелло змусив гравців бігати. Ми вже звикли до нього. Він — порядна людина, на відміну від клоуна Ерікссона (швед постійно потрапляв у сексуальні скандали. — "ГПУ"). Хорвати вже отримали своє на "Вемблі": Англія перемогла — 5:1. Думаю, буде цікава гра. Мені сподобалась українська команда у першому матчі (Україна програла — 1:2. — "ГПУ").

За 2 год. до початку матчу автобус збірної Англії підганяють до входу "Ґранд готелю". Тротуари і частина дороги зайняті вболівальниками, майже всі з фотоапаратами. Серед натовпу стоїть гравець "Дніпра" Нері Кастільо. Футболіст тримає на руках доньку. Мексиканець ще не має власного житла, живе на базі. Дружина з дитиною — у готелі. До екс-гравця "Шахтаря" підходять уболівальники, фотографуються, просять автографи.

Містер Капелло змусив гравців бігати

Працівники готелю заносять в автобус англійців пакети з їжею. Коли до матчу лишається півтори години, з"являються футболісти у темних костюмах із краватками. Швидко проходять живим коридором із працівників правоохоронних органів і сідають в автобус. Вболівальники скандують "Україна!", хтось розгортає прапор "Челсі". Джон Террі усміхається з автобуса.

За годину до матчу "Дніпро Арена" починає заповнюватися. Вболівальники не хочуть розповідати, де взяли квитки. Кажуть, дістали через знайомих. Спекулянти продають їх утричі дорожче. Номінальна вартість квитків 80–500 грн.

Англійські фани займають 28-й і 29-й сектори стадіону. Дехто прийшов у лицарських обладунках.

Андрій Шевченко тепло вітається з Фабіо Капелло під час передматчевої розминки. Обмінюються кількома словами. Українець прямує в роздягальню.

Перед стартовим свистком команди вирішують помінятися воротами. За плечима Роберта Ґріна розташовується фан-сектор збірної України. Голкіпера англійців закидують фаєрами.

Арбітр зупиняє матч. Стюарти і працівники стадіону прибирають вогняні шашки. Через деякий час ситуація повторюється. Цього разу дістається Девіду Джеймсу. Один із палаючих фаєрів пролітає близько біля нього. Суддя попереджає, що зупинить гру, якщо ситуація повториться.

— Поведінка деяких глядачів мене розчарувала. Це могло мати для нас непередбачувані наслідки. У перерві я розмовляв з делегатом УЄФА. Ми могли отримати технічну поразку, якби фаєр влучив у голкіпера Англії. А так, імовірно, відбудемося штрафом, — каже після матчу Григорій Суркіс, 60 років.

Після забитого гола трибуни скандують гравцям збірної України "Молодці!", запускають хвилю.

На початку другого тайму фан-сектор збірної України розгортає банер — "На коліна перед Україною". На полотні намальований козак з оселедцем.

Після фінального свистка Шевченко кидається обіймати Вадима Євтушенка. Біля входу до службового приміщення Хачеріді і Фердинанд обмінюються футболками.

Террі і Лемпард підходять до трибуни з англійськими вболівальниками. Дякують за підтримку. Шевченко при виході з поля піднімає догори руки, вітає глядачів.

Фабіо Капелло йде на прес-конференцію у супроводі охоронців збірної Англії. Гравці виходять із роздягальні у костюмах, спілкуються з англійською пресою. Останнім іде Джеймс. Дає з десяток інтерв"ю, роздає автографи.

В автобусі англійці говорять по телефону, їдять. Бекхем махає натовпу своїх прихильників. Террі розглядає двох білявок у коротких спідницях.


Футбол. Відбірковий матч Кубка світу-2010. Група 6


Україна — Англія — 1:0 (1:0).

10 жовтня. Дніпропетровськ. "Дніпро Арена". 30 тис. глядачів (розрахований на 30 тис.).

Суддя: Д. Скоміна (Словенія)

Україна: П"ятов, Кобін, Кучер, Хачеріді, Ракицький, Тимощук, Ротань, Гай, Назаренко (Ярмоленко, 67), Шевченко-к (Гусєв, 90+2), Мілевський. Тренер: Олексій Михайличенко.

Англія: Ґрін, Джонсон, Фердінанд, Террі-к, Е. Коул, Каррік, Джеррард (Мілнер, 46), Лемпард, Леннон (Джеймс, 14), Руні, Хескі (К. Коул, 72). Тренер: Фабіо Капелло (Італія).

Гол: Назаренко (29)

Нереалізований пенальті: Шевченко (15, штанга)

Попередження: Кобін (45+3), Хачеріді (68), Тимощук (71), Ротань (79), П"ятов (90+1).

Вилучення: Ґрін (14, фол останньої надії)


Наступні матчі

14 жовтня (середа)

18.30 Андорра — Україна (Андорра-ла-Велья, ТБ: ТРК "Україна", ТРК "Футбол")

18.30 Казахстан — Хорватія (Алмати)

22.00 Англія — Білорусь (Лондон, ТБ: ТРК "Футбол")

Примітка: час — київський

Зараз ви читаєте новину «Україна вперше виграла в Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути