середа, 26 серпня 2009 17:42

"Король спорту" залишився без "королеви"

У минулі вихідні завершився чемпіонат світу з легкої атлетики. Майже два тижні весь спортивний світ захоплено спостерігав за тим, як у Берліні виборюють перемогу та встановлюють рекорди найкращі атлети світу. А подивитися було на що. Чого варті лише два світових рекорди спринтера Хуссейна Болта із Ямайки в бігу на 100 та 200 м. Перший із них світова преса встигла назвати "космічним", тому що досягнення атлета виходить за межі наших уявлень про можливості людського організму. А були ще не менш драматичні змагання стрибунів, метальників, штовхальників, марафонців.

Україна про це все нічого не знала. Окремі ентузіасти, звісно, знайшли змогу й подивилися чемпіонат на каналі "Євроспорт". Щодо вітчизняних засобів масової інформації, то вони більш-менш широко повідомили хіба що про те, що чемпіонка світу з бігу на 800 м, можливо, є чоловіком, а не жінкою. Оце, власне, і все. Справді, що там цікавого в тій легкій атлетиці? Навмисно стежив за телевізійними випусками новин. Показували будь-що. Аж до чемпіонату із покеру. А головної події року в світі спорту ніби й не було.

Гадаю, тут об"єдналися некомпетентність одних і певний задум інших. Сьогодні більшість молодих журналістів навряд чи відрізнить біг із бар"єрами від бігу з перешкодами. А ті, хто мав би подбати про показ легкоатлетичної першості світу, не хотіли, мабуть, аби всі побачили провал українських спортсменів, які вперше в історії вітчизняного спорту не здобули в Берліні жодної медалі.

Наші вперше не здобули жодної медалі

Як на мене, тут ми маємо одночасно і причину, і наслідок. Успіхи наших чемпіонів минулих часів були зумовлені, окрім іншого, великою популярністю легкої атлетики. Добре пам"ятаю, що перший світовий чемпіонат у Гельсінкі показували 1983 року по Першому всесоюзному телеканалу. І перемогу в стрибках із жердиною нікому тоді не відомого українця Сергія Бубки побачили десятки мільйонів. Чемпіони-легкоатлети були тоді героями кінохроніки, телебачення, газет і журналів. Їх усі знали, на них хотіли бути схожими. Якби сьогодні хтось із українців виграв світову першість із легкої атлетики, ми б дізналися про це десь між повідомленнями про бодібілдинг чи тайський бокс. Навіть не віриться, що Сергій Бубка очолює наш Національний олімпійський комітет.

"Королеви спорту", як колись називали легку атлетику, в нашому інформаційному просторі нині практично немає. Отже, за якийсь час вона зникне й у просторі реальному. І від того, що в центрі уваги нині "король спорту" футбол, не легше. Бо не можна королю без королеви — нащадків не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Король спорту" залишився без "королеви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути