понеділок, 31 грудня 2012 16:00

"Золотий" гопак Усика, рокіровка Суркіс-Коньков, "Металіст" без Ярославського: ТОП-12 подій українського спорту в 2012 році
14

ТОП-12 спортивних подій 2012 року в Україні - версія Gazeta.ua

Збірна України провалила Євро-2012

На домашньому Євро-2012 збірна України виступала в групі D. Суперниками були команди Швеції, Франції та Англії. Стартовий матч на "Олімпійському" зі шведами українці виграли з рахунком 2:1, два голи на рахунку Андрія Шевченка. Ще два поєдинки - проти французів і англійців - Україна провела в Донецьку на "Донбас Арені". Обидва програла. Французам з рахунком 0:2, відзначилися Менез і Кабайе. Через 5 хвилин після початку зустрічі арбітр через сильний дощ зупинив гру. Гра була відновлена майже через годину.

Перемога над збірною Англії гарантувала синьо-жовтим вихід в плей-офф. Але матч українці мінімально програли (0:1), м'яч на рахунку Вейна Руні. Крім того суддівська бригада на чолі з угорцем Віктором Кашшаї не зарахувала чистий гол Марко Девіча. Посівши третє місце в групі, українці припинили боротьбу на домашньому Євро.

 

Андрій Шевченко завершив кар'єру

Найкращий футболіст України часів незалежності Андрій Шевченко повісив бутси на цвях. "Дембельським акордом" форварда стало Євро-2012. Саме дубль Шевченка в поєдинку зі шведами приніс збірній України єдину перемогу на турнірі. Після матчу з англійцями Шевченко заявив, що в останній раз зіграв за збірну. Пізніше вирішив не продовжувати контракт з київським "Динамо".

Після завершення спортивної кар'єри спробував себе в політиці. Балотувався в депутати ВР від партії Наталії Королевської "Україна - вперед!". Партія програла вибори, набравши 1,58% голосів.

 

У листопаді отримав пропозицію від президента ФФУ Анатолія Конькова очолити збірну України. Після недовгих роздумів відповів відмовою.

Лондонський "антирекорд" олімпійців

На XXX літніх Олімпійських іграх, які пройшли в Лондоні з 27 липня по 12 серпня, збірна України завоювала 20 медалей - шість золотих, п'ять срібних і дев'ять бронзових. Це найгірший показник за всю історію виступів спортсменів незалежної України на літніх Олімпіадах. У медальному заліку наша команда посіла 14-те місце.

Володарями золотих медалей стали шпажистка Яна Шемякіна, квартет представниць академічного веслування Катерина Тарасенко, Наталія Довгодько, Анастасія Кожевникова, Яна Дементьєва, важкоатлет Олексій Торохтій, гребун Юрій Чебан, а також боксери Василь Ломаченко і Олександр Усик. Останній відсвяткував чемпіонство, станцювавши гопак прямо на рингу. При цьому зазначив, що "це він ще скромно себе вів".

 

 

Срібні нагороди завоювали байдарочниця Інна Осипенко-Радомська (двічі), метальник списа Олександр П'ятниця, боксер Денис Берінчик та вільний борець Валерій Андрейцев.

"Забронзовіли" в Лондоні Олена Костевич (двічі, стрільба з пневматичного пістолета), важкоатлетка Юлія Калина, шаблістка Ольга Харлан, легкоатлетка Ольга Саладуха (потрійний стрибок), гімнаст Ігор Радивилов (опорний стрибок), боксери Тарас Шелестюк і Олександр Гвоздик, а також квартет легкоатлеток в естафеті 4*100 м Олеся Повх, Христина Стуй, Марія Ремінь та Єлизавета Бризгіна.

Паралімпійський прорив

Збірна України тріумфально виступила на паралімпійських іграх, які пройшли у британській столиці з 29 серпня по 9 вересня. Українські спортсмени завоювали 84 медалі - 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових. Попереду українців опинилися команди Китаю (231 медаль), Росії (102) та Великобританії (120).

Анатолій Коньков очолив ФФУ

Новим президентом Федерації футболу України став Анатолій Коньков. Вибори пройшли на безальтернативній основі в рамках звітно-виборчого конгресу ФФУ 2 вересня. За його кандидатуру проголосували 132 зі 133 делегатів, один утримався.

Коньков змінив на посаді Григорія Суркіса, який очолював ФФУ 12 років. Суркіс отримав звання почесного президента федерації. Це дає йому право бути присутніми на виконкомах, але без права голосу.

 

Термін каденції Анатолія Конькова складе чотири роки. Новий глава ФФУ вдвічі скоротив кількість віце-президентів. У Суркіса їх було 10, у Конькова - 5. Першими заступниками стали Анатолій Попов і Сергій Стороженко. Останній аналогічну посаду займав за часи Григорія Суркіса.

Олег Блохін - головний тренер "Динамо"

Після того, як київське "Динамо" у вересні програло всі ключові матчі із загальним рахунком 3:11 (в тому числі двічі донецькому "Шахтарю" в чемпіонаті та Кубку України), з посади головного тренера був звільнений Юрій Сьомін. Місце залишалося вакантним всього добу, а новим наставником "біло-синіх" став Олег Блохін. На той момент тренер очолював національну збірну України.

З новим клубом Блохін встиг здобути перемоги над "Зорею" в чемпіонаті України (1:0) і загребським "Динамо" в Лізі Чемпіонів (2:0), після чого був госпіталізований з діагнозом "гіпертонічний криз". Пізніше тренера успішно прооперували, при цьому до кінця року заборонивши перельоти. У більшості осінніх поєдинків командою керував Олексій Михайличенко.

Ближче до кінця першої половини чемпіонату Олег Блохін пообіцяв великі зміни впродовж зимового міжсезоння. З'явився неофіційних список тих, з ким клуб взимку вирішив розлучитися - Бетао, Алмейда, Нінкович, Юссуф, Каддурі, Аруна і Раффаель. Пізніше, але вже офіційно на трансфер був виставлений Артем Мілевський.

Ганна Ушеніна - чемпіонка світу з шахів

Харківська шахістка Ганна Ушеніна стала першою українкою за період незалежності, яка завоювала світову шахову корону. У фіналі в російському Ханти-Мансійську Ушеніна здобула перемогу над болгаркою Антоанетою Стефановою.

У чотирьох партіях була зафіксована нічия, після чого українка взяла гору, але болгарка одразу ж відігралася. Був призначений тайбрейк, перша партія якого завершилася внічию, а в другій Ушеніна здобула перемогу, граючи білими.

 

За перемогу Ушеніна отримала від міжнародної федерації шахів $60 тисяч. Україна оцінила успіх Ганни в $3000.

Київська "Оболонь" припинила існування

Після 20 років існування з футбольної карти України зник ФК "Оболонь". Наприкінці листопада стало відомо, що основний спонсор команди - ПАТ "Оболонь", співвласником якого є почесний президент клубу Олександр Слободян - відмовився від подальшого фінансування команди. Борги клубу під кінець осінньої частини чемпіонату країни серед команд Першої ліги склав 16 млн гривень. Це змусило ПФЛ відправити лист в комісію з атестації клубів з приводу зняття клубу з весняної частини чемпіонату.

Причиною "смерті" клубу став конфлікт між Олександром Слободяном і віце-президентом "пивоварів" Олександром Алімовим з приводу неузгоджених трансферів лідерів команд в клуби, які були прямими конкурентами "Оболоні" у боротьбі за вихід до елітного дивізіону. За словами Слободяна, в клубний бюджет гроші так і не надійшли. Пізніше стало відомо, що Олександр Слободян організовує новий футбольний клуб "Оболонь-Бровар", який за умови проходження атестації повинен заявитися в Другу лігу.

Кращим результатом в історії "Оболоні" стало 6-те місце у вищому українському дивізіоні в сезоні 2003/2004 років. У сезоні 2012/2013 "Оболонь" виступає у Першій лізі, три попередні сезони провівши в Прем'єр-лізі.

Павло Яковенко пішов з молодіжної збірної України

У середині грудня Павло Яковенко подав у відставку з посади головного тренера молодіжної збірної України. Через кілька днів контракт Яковенка та ФФУ був офіційно розірваний за згодою сторін.

У 2010-му Яковенко вивів українську збірну у фінальну частину чемпіонату Європи U-21. У стикових матчах українця обіграли команду Голландії. Але в груповому турнірі Євро-2011 підопічні Яковенка не змогли пробитися в півфінал. Це позбавило шанси поборотися за путівку на Олімпіаду-2012.

Місце Яковенка зайняв Сергій Ковалець.

Загинув Анатолій Заяєв

У ДТП по дорозі з Запоріжжя до Сімферополя загинув ветеран українського тренерського цеху Анатолій Заяєв. Йому був 81 рік. Трагедія сталася ввечері, 18 грудня на трасі неподалік від Мелітополя (Запорізька обл.) Автомобіль тренера на швидкості 170 км / год зіткнувся з евакуатором. Смерть Заяєва настала миттєво. У евакуаторі після зіткнення сталося загоряння, 52-річний водій Володимир Глива згорів. У нього залишилися дружина і троє дітей, наймолодшому 1 рік і 8 місяців.

 

Очолювана Анатолієм Заяєвим сімферопольська "Таврія" у 1992 році стала першим чемпіоном незалежної України, обігравши у "золотому" матчі київське "Динамо" (1:0).

Останнім місцем роботи Заяєва був запорізький "Металург", де тренер обіймав посаду спортивного директора.

Олександр Ярославський продав "Металіст"

Олександр Ярославський залишив харківський "Металіст". 24 грудня він склав з себе повноваження президента клубу, яким керував з 2004 року. Зобов'язання по фінансуванню передав новому інвестору.

Причиною відходу Ярославського з "Металіста" став нібито конфлікт з міським головою Харкова Геннадієм Кернесом, який хотів зробити стадіон комунальною власністю міста. У даний момент арена знаходиться на балансі облради.

"Незрозумілі претензії міської влади до мене змусили залишити клуб. На команду чинять безпрецедентний психологічний тиск. Я йду, але не кидаю "Металіст" напризволяще. Зі зміною інвестора усувається особистісний фактор і залишається джерело фінансування клубу", - сказав Ярославський у своїй заяві.

Новим власником "Металіста" стала група компаній "Газ Україна", фактичним керівником якої є 27-річний бізнесмен Сергій Курченко, юрист за освітою. Його називають "газовим королем України" і приписують дружбу з сином Віктора Януковича Олександром.

Михайло Фоменко очолив збірну України

У розпал відбіркового циклу до ЧС-2014 збірна України залишилася без головного тренера. Тодішній наставник Олег Блохін прийняв пропозицію очолити рідне "Динамо" після відставки Сьоміна. При Блохіні збірна зіграла один матч - на виїзді проти Англії (1:1). Після цього команда зіграла на виїзді внічию з Молдовою (0:0), а через чотири дні вдома програла Чорногорії (0:1). З "Олімпійського" футболісти йшли під крики "Ганьба!", Шанси на перше місце в групі Н фактично втрачені. У листопаді збірна під керівництвом Олександра Заварова на виїзді мінімально перемогла Болгарію в товариському матчі.

Пропозицію очолити збірну за цей період отримали Харрі Реднапп і Андрій Шевченко. В останнього немає ні ліцензії, ні тренерського досвіду. Після невеликої паузи відповів відмовою. Англієць в останній момент віддав перевагу роботі на батьківщині, в клубі "КПР".

Після цього в ФФУ оголосили, що розглядають близько 30 кандидатів на пост наставника синьо-жовтих. У "фінал" вийшли українець Михайло Фоменко та шведський фахівець Свен-Йоран Ерікссон. В рамках виконкому Федерації 26 грудня одноголосно була затверджена кандидатура Фоменка. Швед на засідання не з'явився.

Зараз ви читаєте новину «"Золотий" гопак Усика, рокіровка Суркіс-Коньков, "Металіст" без Ярославського: ТОП-12 подій українського спорту в 2012 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути