середа, 13 травня 2020 11:09

За пів року до смерті Лобановський сказав дружині: "Якщо залишуся без футболу - помру"

13 травня 2002 року в лікарні Запоріжжя помер головний тренер київського "Динамо" Валерій Лобановський. Валерію Васильовичу було 63 роки. Причиною смерті став масштабний геморагічний інсульт – крововилив у мозок.

Того року кияни боролися за золото - і їм украй була необхідна перемога. Після першого тайму була нічия – 1:1. У другому динамівці забили двічі й повели – 3:1. Саме в ці хвилини Лобановський відчув себе зле. Першим стан тренера помітив його помічник Анатолій Дем'яненко.

– Лобановський відкинувся на спинку крісла й закотив очі. На звертання не реагував. Я покликав лікаря Малюту. Лікар дістав язика, і Васильович глибоко вдихнув.

  У день останнього матчу
У день останнього матчу

До хворого тренера викликали "швидку". Він був притомний, але категорично відмовлявся лягати на ноші. В машину зайшов сам. У лікарні йому поміряли тиск – було 230 на 180. Поставили діагноз: гіпертонічний криз. Тренеру дали заспокійливе, і він заснув. Ще півтори доби Лобановський був притомний й навіть поривався летіти до Києва. Потім стався геморагічний інсульт - і 13 травня Валерія Васильовича не стало.

Українського тренера критикували найгостріше в Радянському Союзі. Особливо старалися московські видання

Лобановський замолоду мав міцне здоров'я. Футболісти легендарного "Динамо-75" згадували, що він виконував із ними всю бігову роботу.

Однак українського тренера критикували найгостріше в Радянському Союзі. Особливо старалися московські видання. Лобановський важко пережив відставку з посади тренера збірної 1983 року з формулюванням "ніколи більше не залучати до лав збірної". Причиною стала єдина гра, програна збірною СРСР збірній Португалії після суддівської помилки і пенальті – 0:1.

Фахівець повернувся до "Динамо", але понад рік команда не могла знайти гру. Тренера хотіли звільняти, але передумали останньої миті.

Перші серйозні проблеми зі здоров'ям у Валерія Васильовича почалися в березні 1988 року. "Динамо" вдома приймало "Спартак". Кияни мали просто неймовірну перевагу, створили близько 10 гольових моментів, але забили лише раз. Відзначився Протасов. На початку другого тайму ситуація повторилася. Однак спартаківці трималися. Дива у воротах творив голкіпер Рінат Дасаєв.

49-річного Лобановського госпіталізували з грипом та аритмією прямо зі стадіону

А на 65-й хвилині помилився воротар киян Олександр Жидков. Замість того щоб відбити, він почав ловити м'яч і випустив його з рук. Віктор Пасулько зрівняв рахунок. "Спартак" відчув полегшення, перехопив ініціативу і за 5 хвилин до кінця гри Сергій Родіонов забив переможний м'яч – 1:2.

49-річного Лобановського госпіталізували з грипом та аритмією прямо зі стадіону. Він навіть не поїхав на турнір до Західного Берліна, де збірна СРСР посіла друге місце, тріумфально здолавши Аргентину з Марадоною на чолі – 4:2.

Згодом Лобановський не повернувся з поїздки до Італії, де кияни грали з "Фіорентиною" в Кубку УЄФА. Причина – аритмія. Родині сказав, що затримається у справах. 1989 року тренер "Динамо" балотувався до Верховної Ради СРСР, але був лише третім.

Після невдачі на Кубку світу-1990 Лобановський поїхав працювати на Близький Схід. Звідти повернувся із зайвою вагою. Фізичні навантаження, до яких він звик, заборонили лікарі. Однак на тренерській лаві зовні видавався спокійним, перестав хилитатися, як це робив замолоду.

2001 року в Лобановського закінчився контракт із "Динамо". Дружина й донька категорично забороняли його подовжувати.

– Якщо залишуся без футболу – помру, – заперечив метр.

– Хвороби й смерть бувають закладені в нас генетично, – казав реаніматолог Валерій Гудзенко. – Лобановський мав достатньо проблем зі здоров'ям, і подорож на Близький Схід тут була ні до чого. Тренера лікували за прийнятим тоді протоколом. Однак смертність від такого інсульту перевищує 50%. Що, власне, і сталося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олег Базилевич страждав на хворобу Паркінсона

Мати Валерія Лобановського прожила 83 роки, 1907-1990.

Зараз ви читаєте новину «За пів року до смерті Лобановський сказав дружині: "Якщо залишуся без футболу - помру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути