четвер, 28 грудня 2017 14:04

"Все життя був українцем, вболівав за збірну і співав гімн" - скандальний арбітр з російським паспортом

"Все життя був українцем, вболівав за збірну і співав гімн" - скандальний арбітр з російським паспортом
Нам ніхто не забороняв жити у Сімферополі, а говорили, що Крим - це Україна - Юрій Вакс

Український арбітр Юрій Вакс відверто розповів про скандал, через який йому і його колезі Анатолію Жабченку довелося залишити український футбол.

Вакс обслуговував матчі УПЛ з 2009 року, але у серпні його кар'єра в українському футболі закінчилася через наявність російського паспорта. Незабаром після цього арбітр почав працювати на матчах невизнаного чемпіонату Криму.

"Я продовжую займатися суддівською діяльністю, але вже в іншому чемпіонаті. На жаль. Зараз я арбітр Кримського футбольного союзу. Звичайно, я хотів залишитися в українській прем'єр-лізі. І ми з Анатолієм Жабченком до останнього намагалися це зробити, але політична ситуація склалася проти нас. Ще влітку ми здали всі нормативи в Києві і були в списках, а Жабченка призначили на матч Суперкубка. Подальшу історію ви знаєте", - сказав арбітр в інтерв'ю Football Hub.

"Потім нам сказали почекати, однак нічого не прояснили, а сидіти просто так без діла не було ніякого сенсу. Від нас в цій ситуації нічого не залежало. Було зрозуміло, що поки нас не приберуть зі списків "Миротворця", то ніяких перспективи не буде. А ФФУ не поворушила пальцем, щоб прибрати нас звідти. У мене не вкладається в голові, як нас взагалі могли туди внести".

Мене називають зрадником. Спершу мені було боляче. Але ми з Жабченком не зробили нічого погано, щоб нас називали ворогами і зрадниками

Зрадником себе Вакс не вважає і каже, що є патріотом України.

"Мене називають зрадником. Спершу мені було боляче. Але ми з Жабченком не зробили нічого погано, щоб нас називали ворогами і зрадниками. Ми ніколи нічого поганого не говорили про державу. Так, ми отримали російські паспорти, але їх отримали 99.9% кримчан. Я все життя був українцем, вболівав за збірну і співав гімн. З нами вчинили несправедливо. Я б дуже хотів судити у чемпіонаті України, адже це зовсім інший рівень. Але ми заручники цієї ситуації".

Вакс ніколи не приховував наявності російського паспорта, а з півострова виїхати просто не міг з особистих причин.

"На початку скандалу у мене був паспорт Росії. Ми з Жабченком це і не приховували, зокрема і на засіданні комітету з етики та чесної гри. При цьому у мене є і український паспорт, і всі перельоти ми здійснювали за українськими паспортами. Коли 2014 року сталися ці події в країні, федерація футболу Криму вийшла з числа колективних членів ФФУ. Відповідно, для проведення матчів прем'єр-ліги мені потрібна була рекомендація, тому ми з Жабченком і значилися за Хмельницьким.

Чи були думки про переїзд? 2014-го мені було 38 років. Все своє життя я прожив у Криму. Тут у мене квартира, родичі і друзі, у дружини робота, а просто взяти і переїхати - це дуже важко. Багато всяких нюансів. Нам же ніхто не забороняв жити в Сімферополі, а говорили, що Крим - це Україна. Але це так тільки на плакатах у центрі Києва і в головах політиків. Керівник суддівського корпусу намагався вирішити це питання, звертався до Павелка та Костюченка, але результат ви бачите. А потім приходять на передачу і розповідають, що ми негідники, а вони стільки для нас зробили. Ну так станьте на моє місце. Нам ніхто не допоміг".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний український арбітр судитиме матчі в Криму

41-річний Юрій Вакс мав дуже неоднозначну репутацію в українському футболі через низку спірних рішень у матчі "Шахтар" - "Динамо" 2012 року. Також 2016-го футболісти "Чорноморця" звинувачували його в тому, що він їх ображав під час гри.

Зараз ви читаєте новину «"Все життя був українцем, вболівав за збірну і співав гімн" - скандальний арбітр з російським паспортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути