понеділок, 07 травня 2012 07:24

"Все буде Донбас": "Шахтар" здобув Кубок України
24

Донецький фінал Кубка України у Києві. Через 120 хвилин трофей опиниться у руках "Шахтаря"

Донецький фінал Кубка України на НСК "Олімпійський" завершився перемогою "Шахтаря" у додатковий час — 2:1. "Гірники" стали восьмиразовими володарями трофею. Рекордсмен - київське "Динамо". У киян — 9 перемог.

А от "Металург" ще жодного разу не вигравав національний Кубок, хоча команда двічі за останні три роки грає у фіналі турніру. Вдруге донечани поступаються у додатковий час. У сезоні 2009-2010 "Металург" програв "Таврії" - 2:3.

Але повернемось до цьогорічного фіналу і до його родзинок. Однією з них стало суддівство на лінії Наталії Рачинської. Уперше в історії незалежної України жінка працювала у фіналі Кубка України. Про кілька разів наголосили диктори стадіону.

Взагалі матч вийшов із розряду тих, де про арбітра (Анатолій Абдула) та його бригаду майже не згадують. Після матчу жоден із журналістів не запитував футболістів про суддівство. Ну і добре, вистачить скандалів на цей сезон.

Отже, команди виходять на поле. Грає гімн України. З усіх футболістів тільки Андрій П'ятов та Олександр Кучер кладуть руку на серце і співають "Ще не вмерла".

Вболівальники "Металурга" вивішують плакати "Мы — верим" і "Все буде Донбас". Останній, до речі, українською мовою.

"Я спочатку подумала, що то динамівські фани. В МД схожі кольори", - каже одна з колег. У мене теж промайнула така думка.

Їх земляки, які розташувалися за протилежними воротами, "зафарбували" трибуни в оранжевий колір. Всього на стадіон прийшли 47 тисяч 314 вболівальників. "Для такого фіналу цілком пристойна цифра. Я думав, буде 30 тисяч глядачів", - зауважує мій сусід зліва.

З центра поля розпочинають "гірники". На 23-й хвилині Алекс Тейшейра відкриває рахунок у матчі і біжить святкувати гол до лавки запасних "Шахтаря". За ним прямує вся команда, а вболівальники на трибуні запалюють файєри і вистрибують на бігові доріжки. Стюарди все тримають під контролем.

Наприкінці першого тайму Андрій П'ятов змусив трибуни та Олега Блохіна захвилюватися. Голкіпер упав у протистоянні з гравцем "Металурга", але відразу піднявся. Нічого страшного не трапилося.

"Звичайний ігровий епізод", - скаже спокійним тоном П'ятов після матчу.

"Більше так не лякайте нас", - попросили журналісти Андрія у змішаній зоні. Голкіпер тільки посміхнувся.

Під час перерви глядачів, які залишилися на трибуні, а не пішли за пивом, розважали фан-балет 2012 та співачка Світлана Тарабарова.

Першими на другий тайм виходять футболісти "Металурга". Їм потрібно відігруватися. Геворг Казарян хреститься перед виходом на газон.

Не помітила чи здійснював якісь ритуали екс-динамівець Микола Морозюк, але на 68-й хвилині він зі штрафного зрівнює рахунок у матчі — 1:1.

Після цього настав час голкіпера "Металурга" Олександра Бандури. Він рятував команду після ударів Ракицького, Вілліана та Дугласа Кости.

Так команди дограли основний час і перевели гру у додатковий. У першому екстратаймі Бандура таки пропустив. Олександр відбив удар Ракицького, але прямо на Кучера, який і став автором переможного голу.

Після матчу капітан "Шахтаря" Даріо Срна пояснив, як так вийшло, що два центральні захисники опинилися у штрафному майданчику суперника і змогли забити гол.

"Це ж їх робота", - сказав хорват.

Фінальний свисток Абдули, радість "Шахтаря" і сум "Металурга". Кубок України їде в Донецьк, а саме в оранжево-чорну його частину.

Зараз ви читаєте новину «"Все буде Донбас": "Шахтар" здобув Кубок України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути