понеділок, 07 травня 2012 05:26

"Вболівати за "Шахтар" не дозволяє релігія" - фани "Динамо" підтримували "Металург"
21

Донецький "Шахтар" виграв Кубок України. Увосьме у своїй історії. У фіналі турніру "гірники" перемогли земляків — "Металург". Матч завершився у додатковий час з рахунком 2:1 на користь хлопців Мірчі Луческу. Переможний гол на совісті Олександра Кучера. Також забивали Алекс Тейшейра у "Шахтаря" та екс-динамівець Микола Морозюк у "Металурга".

За дві години до матчу, який розпочнеться о 19:30, вирушаю на НСК "Олімпійський". Подруга попереджає, що станції метро "Олімпійська" та "Палац спорту" з 17:30 будуть перекриті. О`k. Не біда, пройдуся від "Театральної". На Євро-2012 буде те саме? Бідні іноземці. Як вони шукатимуть дорогу до стадіону і як їм пояснити, чому найближчі станції метро зачинені?

У таких невеселих роздумах підходжу до стадіону. Квитки на фінал Кубка України продають у трьох касах Палацу спорту. До кожної стоїть невелика черга — приблизно 10-12 людей. Перекупники намагаються ці черги зменшити, але люди їх ігнорують.

"Дайте мне один за 30 гривень. Таких цен нет? Тогда в 42-й сектор. У вас нет туда билетов. Подождите я подумаю. Давайте за 40, нет лучше за 20", - повний чоловік із залисинами хвилин 10 не може визначитися з квитком, який хоче купити.

"Мужчина, вы издеваетесь? Столько нервов за один билет!" - касирша зітхає з полегшенням, коли той іде.

До однієї з кас підходить колишній баскетболіст збірної України Григорій Хижняк. Відмовляється купувати квитки у перекупника. Стоїть у черзі, бере два тікети — для себе та сина Платона.

"Ми прийшли просто подивитися футбол, - каже Хижняк. - Думаю, переможцем матчу стане "Шахтар". "Гірники" досвідченіші за "Металург". Це кубкова гра, тому сподіваюсь побачити яскравий матч, який сподобається вболівальникам. На оновленому "Олімпійському" ще не доводилось побувати. Ходив ще на старий НСК".

Для Платона це дебютний похід на футбольний матч.

"Ще не знаю, за кого вболіватиму. Хочу подивитися як грає "Шахтар". Я вперше у житті йду на футбол. Чесно кажучи не дуже люблю цю гру. Цікаво побачити футбол наживо, а по телевізору ніколи не дивлюся."

Щоб пройти до турнікетів потрібно подолати бар'єр з металевих перегородок та міліції. Вони покликані розсіювати натовп і запобігати скупченням людей.

"Девушка, что у вас?" - привітно запитує представник правопорядку. Поки я риюся у надрах своєї сумочки у пошуках акредитації, міліціонер відзначає мою зачіску. "У вас какая-то веревка в волосах запуталась".

Посміхаюсь. Кажу, що то жовто-сині нитки вплетені у пасмо волосся. Показую акредитацію. Міліціонер відразу відступає і дає пройти.

На території стадіону помічаю групу молодиків у футболках з емблемою "Металурга". "Мы из Горловки. "Металлург" сегодня победит — 3:0". Запитую, скільки хлопці витратили на виїзд у Київ. "Это конфиденциальная информация. Мы не можем ее разглашать".

Біля Північного входу стоїть хлопець у жовтій жилетці і з мегафоном у руках. Запитую, що він робить.

"Моє завдання направляти вболівальників на Західні ворота, щоб уникнути тут скупчень і тисняви. Поки все спокійно, але до матчу ще є багато часу", - каже Антон.

Навколо стадіону є кілька постів кінної міліції. Один із сміливців підходить до коня і гладить тому ніс. Вершник ніяк не реагує на вболівальника.

На території арени помічаю двох дівчат у футболках "Шахтаря", українських віночках з кольоровими стрічками та жовто-чорним прапором з написом "Shakhtar Family". Їх супроводжує хлопчик у шарфику "гірників". Запитую чи можна їх сфотографувати. Компанія залюбки позує для фото.

"Ми гуляли Києвом і побачили, що тут є маленькі куточки справжньої України. Було дуже приємно їх відвідати. Візит у "Мамаєву Слободу" надихнув нас на придбання цих віночків. З боку киян ми не відчули ніякої агресії, тільки посмішки і позитив. Коли ми гуляли Хрещатиком нас тепло вітали, називали справжніми українками, патріотками та шахтарочками. У Донецьку киян приймають так само. Насправді немає ніякої ворожнечі чи ненависті між Києвом та Донецьком. Нас штучно намагаються налаштувати один проти одного."

Прошу Анну та Світлану зробити прогноз на гру і порівняти "Олімпійський" з "Донбас Ареною".

"Шахтар" переможе — 0:3. Щодо стадіонів, то це складне питання. Ми ходимо на "Донбас Арену" на кожен домашній матч "Шахтаря". Арена "гірників" є більш розкішною. Це дійсно наш донецький діамант. Ми говоримо це не тому, що приїхали з Донецька. "Олімпійський" має більші масштаби та місткість. Тут пройде фінал Євро-2012.

Атмосфера у кожного стадіону має бути своя. У "Донбас Арени" ця душа вже народилася, вона живе і процвітає. В "Олімпійського" її поки немає. Коли вона з'явиться, то даруватиме глядачам свої позитивні флюїди."

Дівчата їхали до Києва 14 годин автобусом.

"Після цього ми знайшли ще у собі сили прогулятися столицею. Щодо витрат на подорож, то вона вийшла досить бюджетною. Ми ж не літаком летіти."

Данило, який приїхав на матч разом з дівчатами, каже що вболіває за "Шахтар" скільки себе пам'ятає. Забула уточнити у хлопчика скільки йому років.

Крім вболівальників із символікою фіналістів Кубка України, зустрічаю людей у футболках збірних України, Італії та Іспанії, "Манчестер Юнайтед" та київського "Динамо".

"Сьогодні, мабуть, вперше хлопці, які вболівають за "Динамо", будуть підтримувати одну з донецьких команд, тобто "Металург", - каже Ілля. - Вболівати за "Шахтар" не дозволяє релігія. Ми одягли динамівську символіку, щоб виділитися (хлопців троє). Я впевнений, що сьогодні на стадіоні буде 30 тисяч київських вболівальників, які підтримують "Динамо", але не носять клубної символіки. Мені сьогодні захотілося одягти динамівський шарф.

Очікую побачити цікаву гру, можливо серію пенальті. Хто переможе? Ви й самі це знаєте. Ахметов та "Шахтар", але ми будемо вболівати за "Металург".

Додам, що фінал Кубка України подивилися 47 тисяч 314 глядачів. "Олімпійський" вміщує 70 тисяч 50 вболівальників.

P.S. Ще кілька слів про "Олімпійський". Молодці, що нарешті навчилися боротися з тиснявою біля Північного входу. Краще пізно, ніж ніколи. Тепер проблеми вилізли в іншому місці. У туалеті біля медіа-трибуни відразу при вході потріскала і здулася плитка на підлозі. Вона взагалі "говорить", що реконструкція НСК закінчилася тільки вчора. Там і досі є будівельний пил і розводи. Не знаю, яка ситуація в інших туалетах. Можливо просто мені попалася "аварійна" вбиральня.

Зараз ви читаєте новину «"Вболівати за "Шахтар" не дозволяє релігія" - фани "Динамо" підтримували "Металург"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути