четвер, 28 грудня 2017 11:09

Помер Ілля Цимбалар

Помер Ілля Цимбалар
У 1992 році Ілля Цимбалар прийняв російське громадянство

28 грудня 2013 року в Одесі помер 44-річний Ілля Цимбалар – колишній гравець одеських СКА і "Чорноморця", московського "Спартака" й збірної Росії, учасник першого матчу збірної України проти Угорщини 1992 року.

Ілля прийшов до одеського "Чорноморця" 1986-го. Грав за дубль на позиції лівого півзахисника. Відзначався неабиякою пластикою й технікою. На час служби в армії виступав за одеський СКА. Згодом повернувся до основної одеської команди.

– Ілля дуже талановитий гравець, – казав про нього колишній тренер одеситів Віктор Прокопенко. – Однак після успішного матчу на тренуванні його можна було не чекати.

– А що ж ви робили?

– Я й не чекав.

У фіналі першого Кубка України Цимбалар забив єдиний переможний гол у ворота "Металіста". Після цього залишив Одесу й перебрався в московський "Спартак" разом із другом Юрієм Никифоровим. Запрошення із київського "Динамо" проігнорував. Учасник історичного матчу "Динамо" – "Спартак" в Лізі чемпіонів – 1994. За рахунку - 1:2 мав відмінний шанс "поховати" киян, але його удар з близької відстані парирував 19-річний Олександр Шовковський.

Ілля дуже талановитий гравець, – казав про нього колишній тренер одеситів Віктор Прокопенко. – Однак після успішного матчу на тренуванні його можна було не чекати

За "Спартак" відіграв 7 сезонів. Шестиразовий чемпіон Росії. 1992 року прийняв російське громадянство й став виступати під триколірним прапором. Найвідоміші матчі "Спартак" – "Реал"(2:1) 1998-го, де Цимбалар зрівняв рахунок чудовим ударом лівою зі штрафного. Наступного року віддав гольовий пас на Карпіна в переможному гостьовому матчі росіян проти збірної Франції - 3:2.

У середині 90-х Цимбаларя кликали до італійського "Лаціо", але він відмовив, бо хотів поїхати разом із Юрієм Никифоровим. Тоді "лаціале" запросили молодого чеха Павела Недведа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли тіло одного з найкращих радянських футболістів

Окрім "Спартака" Цимбалар виступав за російські "Локомотив" та "Анжі". Помер від несподіваного серцевого нападу. Похований у Одесі.

Зараз ви читаєте новину «Помер Ілля Цимбалар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути