вівторок, 26 грудня 2017 11:09

Знайшли тіло одного з найкращих радянських футболістів

Знайшли тіло одного з найкращих радянських футболістів
Віталія Дараселію майже два тижні шукала вся Абхазія.

26 грудня 1982 року в ущелині Рікотського перевалу в Абхазії на 13 день пошуків знайшли тіло 26-річного Віталія Дараселії – гравця збірної СРСР і володаря Кубка кубків-1981 у складі тбіліського "Динамо". Віталій був автором переможного голу у фіналі проти "Карл Цейс".

Напередодні Дараселія разом із товаришем їхав гірською дорогою із Тбілісі в Очамчиру виручати з камери попереднього ув'язнення брата Геннадія Дараселію. Той знову нахуліганив і потрапив у міліцію. На повороті Віталій трохи виїхав на зустрічну смугу. Раптом побачив зустрічне авто. Звернув управо, машину понесло й вона звалилася в ущелину із 40-метрової висоти. Дараселія живим до землі не долетів – серце зупинилося в польоті.

– Дядько грав дуже гарно, але зовсім не вмів кермувати, – казав його племінник Бедо. – Якось сусід посадив його за кермо "Ниви" а через 20 хвилин вигнав зі скандалом. Мовляв, геть, бездарю, звідси. Але з горем навпіл якось мусів їздити.

Гравця збірної майже два тижні шукала вся Абхазія. Зрештою, хтось побачив руку, що стирчала із піску. Рідня довго сперечалася із самим першим секретарем Компартії Грузії Едуардом Шеварднадзе. Той хотів, аби Віталія неодмінно поховали в Тбілісі. Але мати – Мері Дараселія наполягла на Очамчирі – рідному місті. На похороні було кількадесят тисяч людей. Ховали у відкритій труні.

– Якось із Тбілісі в Очамчиру приїхав тренер-росіянин, – згадувала Мері. – Хотів переглянути іншого гравця. Натомість вибрав Віталіка. Відвіз у "Динамо".

Рідня довго сперечалася із самим першим секретарем Компартії Грузії Едуардом Шеварднадзе. Той хотів, аби Віталія неодмінно поховали в Тбілісі. Але мати – Мері Дараселія наполягла на Очамчирі – рідному місті. На похороні було кількадесят тисяч людей. Ховали у відкритій труні

Спочатку юний абхаз Дараселія зовсім не знав грузинської. Навчила Марина – дружина, з якою взяв шлюб дуже рано. Мали двох дітей. Віталій грав у нападі. Згодом тренер Нодар Ахалкаці перевів його на лівий фланг півзахисту. Швидкий, міцно стояв на ногах, мав непогану техніку.

У фіналі Кубка кубків-1981 тбілісці поступалися - 0:1. М'яч забив Хоппе на 63-ій хвилині. За чотири хвилини Володимир Гуцаєв зрівняв рахунок. А на 86-й Дараселії вдався індивідуальний прохід. Він отримав пас від Кіпіані на лівому фланзі, змістився у центр, скинув із плечей захисника, обіграв на замахові іншого й невідпорно пробив лівою у ближній кут 2:1.

– Дядько обожнював число 13, – каже племінник. – Спочатку грав під 13-м номером, одружився 13 числа, виграв Кубок кубків. Загинув теж 13-го. І його шукали 13 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мотоцикл Гусіна виявився для нього першим і останнім

Брат Дараселії – Геннадій давно покійний. Загинув у в'язниці. Свого часу його теж узяли в "Динамо" Тбілісі. Тренер Ахалкаці казав Віталію.

– Тобі треба вчитися грати в брата.

Однак потяг до криміналу виявився сильнішим.

Мати Віталія Дараселії 86-річна Мері Дараселія досі живе в Очамчирі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли тіло одного з найкращих радянських футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути