Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 14:31

Українську Федерацію легкої атлетики звинуватили в продажу місць на Олімпіаду

Українську Федерацію легкої атлетики звинуватили в продажу місць на Олімпіаду

Один з кращих українських марафонців Дмитро Барановський звинувачує Федерацію легкої атлетики України (ФЛАУ) у продажу місць на лондонську Олімпіаду. Про це він повідомив газеті Експрес.

У той же час федерація заявляє, що відбір пройшов за правилами.

Нагадаємо, Україна має квоту в три місця на Олімпіаді, і п'ять бігунів пробігли марафонську дистанцію 42 км 195 м з олімпійським нормативом (2 години 15 хвилин і менше): Олександр Сітковський (2:09), Іван Бабарика (2:11:41) , Дмитро Барановський (2:12:05), Олександр Матвійчук (2:12:53) та Віталій Шафар (2:14:32).

Проте ні Барановський, ні Матвійчук у збірну не потрапили, проте в Лондон їде Віталій Шафар.

"У положенні про відбір на Олімпіаду було написано: двох кращих беруть за підсумками чемпіонату України і ще один потрапляє на Ігри за кращий результат, - заявляє Баранівський. - Я не брав участь в чемпіонаті Україні, тому що на той момент я мав кращий результат в Україну (2:12:05) і міг не бігти на чемпіонаті. Якби мені сказали, що на цьому змаганні будуть відбирати трьох, то я б приїхав. А який сенс змагатися, якщо за положенням я проходив на Ігри з кращим результатом? ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсека НОК України відсторонили від посади за спекуляцію квитками на Олімпіаду

За його словами, до того ж, він уклав контракт з японцями на участь в їх марафоні і не міг "плюнути" на цю угоду, знаючи, що з відбором у нього все в порядку.

"Тут питання не в тому, що я не брав участь в чемпіонаті Україні. Навіть якби я мав час 2:10, мене б все одно не взяли на Олімпіаду, - переконаний Барановський. - Мені в приватній розмові сказали, що моєї ноги на Іграх не буде. Як би швидко я не бігав. У цій ситуації знайшла коса на камінь. У мене з керівництвом федерації особиста неприязнь. Це тягнеться ще з 2009 року, коли я дав інтерв'ю і розповів, що коїться в нашій федерації і в нашому виді. Тому цей конфлікт має логічне завершення - мене "відшили" зі збірної".

"Але ситуація все одно незрозуміла. Якщо вже до мене така неприязнь, то на моє місце повинні були брати молодих Матвійчука, у якого результат майже на дві хвилини краще, ніж у Шафара. Але беруть Шафара", - зазначив Барановський.

"Розумієте, якби в положенні було написано: що на Олімпіаду їдуть троє кращих за підсумками чемпіонату України, не виникало б ніяких конфліктів. А ось ця приписка щодо одного кращого результату дала підстави для корупції. І я впевнений, що третє місце в збірній продається. Або Шафар підписав контракт з Ліщуком і потрапив під його опіку, або були заплачені гроші. Не інакше ", - заявив Д.Барановський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квитковий спекулянт Геращенко звільнений з посади генсека НОК

У Федерації легкої атлетики України відкидають звинувачення спортсмена.

"Наша федерація передбачила обов'язкову участь в чемпіонаті України, який відбувся ще в жовтні 2011 року. Там відбирали двох чоловіків. Ще один повинен був відібратися з 1 січня по 1 квітня 2012 року. Єдиним, хто виконав норматив в цьому році, був Віталій Шафар", - сказав головний тренер ФЛАУ з марафонського бігу Володимир Ліщук.

"Як з результатом 2:14:32 на Олімпіаду потрапив Шафар, а Матвійчук з часом 2:12:53" пролетів"? Матвійчук не захотів брати участь в чемпіонаті України, хоча йому радили це зробити. У той час він поїхав в Москву на комерційний марафон", - пояснив тренер.

За словами Ліщука, Матвійчук знав, що в 2012 році олімпійський норматив слід виконати до 1 квітня, а він зробив так, як йому вигідніше, і втік пізніше.

"А правила одні для всіх, все про них знали. Хто був зацікавлений в тому, щоб потрапити на Олімпіаду, той їх виконував. Той самий Дмитро Барановський чомусь не захотів брати участь в чемпіонаті України, який відбувся в його рідному місті, а попрямував до Японії на комерційний марафон. В цьому році, коли ми добирали ще одного чоловіка, він взагалі не стартував", - обурений тренер.

За його словами, в усякому разі, в Лондон їдуть найсильніші, бо ті, які хотіли потрапити на Олімпіаду, і є найсильніші.

"Ми сформували олімпійську команду за правилами. А ті, хто вирішував свої комерційні справи, чомусь тепер теж захотіли поїхати на Олімпіаду, щоб там і далі вирішувати свої комерційні справи", - сказав тренер.

"Ніхто з них не хоче брати участь в чемпіонатах світу та Європи, а на Ігри хочуть їхати. Тому що там теж свого роду комерція", - додав Ліщук.

Зараз ви читаєте новину «Українську Федерацію легкої атлетики звинуватили в продажу місць на Олімпіаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути