Ексклюзиви
пʼятниця, 14 серпня 2020 07:45

Український "цар небес" завоював перше золото на чемпіонаті світу

14 серпня 1983 року на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Хельсінкі 19-літній український спортсмен Сергій Бубка подолав висоту 5,7 м і став чемпіоном світу в стрибках з жердиною. Це було перше золото чоловіка, яке принесло йому звання заслуженого майстра спорту.

Автор: 366days.ru
  У 1983 році Бубка завоював перше золото на чемпіонаті світу
У 1983 році Бубка завоював перше золото на чемпіонаті світу

Бубка на той момент навряд чи всерйоз думав про перемогу, його завданням було подолати 5,6 м. Впорався з цією висотою з 3 спроби. Атлет на цьому не зупинився і в неймовірному стрибку взяв 5,7 м.

"Моя перемога стала сюрпризом для всіх, і, перш за все, для мене самого", - говорив тоді Бубка.

Після успішного чемпіонату, кар'єра спортсмена стрімко йшла догори. Уже за рік встановив свій перший світовий рекорд. У Братиславі стрибнув на висоту 5,85 м, а у липні 1985 року в Парижі йому підкорилась висота у 6 м. Загалом атлет завоював 35 світових рекордів. Він першим в історії стрибків з жердиною подолав 6-метрову висоту. Його рекорди 6,15 м у закритих приміщеннях і 6,14 м у відкритому секторі.

"У мене було пристрасне бажання і розуміння того, як змусити своє тіло виробляти потрібні рухи. Інша складова мого успіху - важка робота, щоденна праця, дисципліна", - пояснив спортсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український спортсмен встановив приголомшливий рекорд

Обігнати українця зміг лише француз Рено Лавіллені. У 2014 році у Донецьку на легкоатлетичному турнірі "перестрибнув" рекорд на 1 см. Сергій Бубка тоді спостерігав за змаганнями і щиро привітав нового рекордсмена.

"Я здивований, що мій рекорд протримався 21 рік. У той момент, коли поставив рекорд, я думав, що можна стрибнути набагато вище", - говорив він.

Проте успіхи Бубки не затьмарили. Його їм'я занесли до Книги рекордів Гіннеса як володара найбільшої кількості світових досягнень. А у центрі Донецька в 1999 році встановили бронзовий пам'ятник Сергію Назаровичу. Скульптура спортсмена з жердиною, який готується до стрибка, знаходиться на постаменті символічної висоти - 6,15 м. У світі його називали"царем небес", "людино-птахом", "містером-рекордом".

Але спортсмену не щастило на Олімпійських іграх. Він 4 рази брав участь в Іграх, але золото завоював лише раз. Цей факт його кар'єри назвали "олімпійським прокляттям".

"За свою кар'єру я домігся кількох видатних результатів. Важко виділити кращий. Однак все ж я скажу, що найважче, зі спортивної точки зору, було виграти золото Олімпіади", - згадував спортсмен.

У 37 років Бубка завершив спортивну кар'єру. Став віце-президентом Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (ІААФ). Проводить успішну діяльнісь з розвитку легкої атлетики в Україні. Також очолює Національний олімпійський комітет України.

За видатні спортивні досягнення Сергій Бубка відзначений не тільки рядом спортивних нагород, але також державних - Герой України, три Ордени князя Мирослава Мудрого, два ордени "За заслуги", орден Держави і т.д.

Зараз ви читаєте новину «Український "цар небес" завоював перше золото на чемпіонаті світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути