Ексклюзиви
вівторок, 12 вересня 2017 11:09

Українець вибив із турніру хокейну збірну СРСР

Українець вибив із турніру хокейну збірну СРСР
Майк Боссі - нащадок українських емігрантів

12 вересня 1984 року в півфіналі Кубка Канади зустрілися збірні СРСР і господарі майданчика. За місяць до початку турніру завершилася літня Олімпіада в Лос-Анджелесі, яку проігнорувала олімпійська збірна СРСР. Керівництво Союзу заявило, що радянським людям буде небезпечно в США. Однак, коли справа дійшла до хокею, про всі страхи забули й відправили хокеїстів за черговим призом. Комуністи в Москві пам'ятали, як у 1981 році збірна СРСР обіграла господарів у фіналі - 8:1.

Цього разу радянська збірна, попри неучасть з різних причин таких гравців як Дроздецький, Фетисов, Биков, Хомутов, вважалася фаворитом турніру. Вона виграла всі виставкові матчі й всі ігри регулярного турніру. У завершальному матчі першого етапу СРСР протистояли господарі. У разі перемоги радянські спортсмени в півфіналі знову мали грати проти канадців, бо ті залишалися на четвертому місці. Можна було програти й вийти на когось із пари Швеція – США. Але підопічні тренера Віктора Тихонова обіграли канадців - 6:3.

"Керівництво Радянського Союзу заявило, що радянським людям буде небезпечно в США. Однак, коли справа дійшла до хокею, про всі страхи забули й відправили хокеїстів за черговим призом"

Перший півфінал грався в Едмонтоні й шведи розтрощили американців - 9:2. У Калгарі боротьба була напруженою. Канадці першими відкрили рахунок. Відзначився Джон Тонеллі. Другий період пройшов без голів. У третьому радянці підвищили темп і забили двічі. Спочатку відзначився Сергій Свєтлов на 46 хвилині, а ще за дві хвилини Сергій Макаров вивів СРСР уперед - 2:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув Валерій Харламов

Рятівником Канади став Дуг Вілсон. Він зрівняв рахунок на 54 хвилині. Було призначено додатковий час. Команди зіграли 13 хвилин. Захисник Канади Пол Коффі сильно кинув здалеку. Ніхто не помітив як нащадок українських емігрантів Майк Боссі підправив шайбу у ворота Мишкіна - 3:2. Всі кинулися вітати Коффі. Його крупним планом показували телевізійні камери. Лише згодом перемогла справедливість.

У фіналі до двох перемог Канада легко розправилася зі Швецією - 5:2 і 6:5 й виграла турнір.

Зараз ви читаєте новину «Українець вибив із турніру хокейну збірну СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути