неділя, 02 квітня 2017 11:09

Майкл Боссі тричі поспіль закидав більше 60 шайб за сезон

Майкл Боссі тричі поспіль закидав більше 60 шайб за сезон
22 січня Майклу Боссі виповнилося 60 років

2 квітня 1983 року, вразивши ворота Пінгвінз", рекорд в національній хокейній лізі установив гравець "Айлендерс", канадець українського походження Майкл Боссі (Михайло Босий). Упродовж трьох сезонів поспіль він закидав не менше 60 шайб в регулярному чемпіонаті НХЛ.

Дід Михайла походив із Лемківщини. Емігрував до Канади у 20-х роках минулого століття. Усе життя присвятив боротьбі із комуністичною пропагандою. Сини і внуки Володимира Босого були надзвичайно обдаровані й досягали успіхів у спорті. Але найталановитішим був саме Михайло. Він автор багатьох рекордів: 9 сезонів поспіль він закидав більше 50 шайб у чемпіонаті, першим закинув 500 шайб і першим набрав 1000 балів по системі гол + пас.

Трійку, у якій виступав Майкл, визнали найкращою за всю історію НХЛ. Саме завдяки зусиллям Брайана Тротьє, Кларка Гілліса й Майкла Боссі "Нью-Йорк Айлендерс" чотири рази поспіль ставали володарями Кубка Стенлі.

Михайло забивав так багато, що журнал "The Hockey News" визнав його найкращим "чистим нападником" усіх часів і народів.

Майкл закінчив грати в 30 років у розквіті сил. Причина – хронічна травма спини. Згодом довго не міг знайти себе в житті. Працював торговим агентом аж поки колишній клуб "Нью-Йорк Айлендерс" не згадав, про людину, яка принесла йому чи не найбільшу славу за всю історію.

Михайло зумів помститися росіянам за свого діда. У 1984 році він закинув в овертаймі вирішальну шайбу у ворота Мишкіна. СРСР вибула з розіграшу Кубка Канади, а родоначальники хокею легко виграли у фіналі в шведів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдовший матч в історії хокею тривав 217 хвилин 14 секунд

Зараз ви читаєте новину «Майкл Боссі тричі поспіль закидав більше 60 шайб за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути