неділя, 27 серпня 2017 11:09

Загинув Валерій Харламов

Загинув Валерій Харламов
За 15-річну кар'єру Валерій Харламов провів 438 матчів за ЦСКА і забив 293 шайби

Автокатастрофа, яка сталася 27 серпня 1981 року, шокувала багатьох любителів хокею. Цього дня недалеко від Москви, на 77-му кілометрі Ленінградського шосе, разом зі своєю дружиною Іриною і племінником розбився геніальний радянський хокеїст Валерій Харламов.

Він залишив в світовому хокеї яскравий слід, його грою захоплювалися вболівальники по всьому світу, перед ним схилялися партнери по команді і суперники. Светр під №17 з його прізвищем знаходиться в Залі хокейної слави НХЛ. В знак визнання його заслуг перед клубом 17-й номер в хокейній команді ЦСКА закріплений за ним навічно.

За кілька років до цієї трагедії, в 1975 році, в долі Харламова сталося доленосна подія. Валерій зустрів дівчину Ірину Смирнову, яка згодом стала його дружиною і якій треба було зіграти не останню роль в його загибелі.

Навесні наступного року Ірина і Валерій потрапили у першу свою автокатастрофу

Проблеми з автодорогами у подружжя Харламова почалися незабаром після їхнього весілля і народження їх первістка Сашка: він з'явився на світ восени 1975 року. Навесні наступного року Ірина і Валерій потрапили в свою першу автокатастрофу. Дружина хокеїста відбулася порівняно легко, а ось щодо Валерія лікарі довго не могли відповісти на питання, чи зможе нападник армійського клубу взагалі вийти на лід.

Зрештою Харламов повернувся у хокей. Як виявилося, грати йому залишалося зовсім недовго.

У 1980 році збірна СРСР у фінальному матчі зимової Олімпіади, що проходила в Лейк-Плейсіді, у впертій боротьбі поступилася збірній США, яка практично повністю складалася зі студентів американських університетів. Основна трійка нападу Михайлов-Петров-Харламов тоді зіграла, на думку експертів, набагато нижче своїх реальних можливостей. Валерій дуже переживав цю поразку.

Багато в чому через цей програш у 1981 році Харламов заявив про завершення своєї ігрової кар'єри. У свій останній сезон хокеїст в черговий, 11-ий раз, став чемпіоном СРСР у складі ЦСКА, додавши до перемоги в чемпіонаті країни ще й Кубок європейських чемпіонів. Після цього Валерій готувався до останнього свого турніру - Кубку Канади, який повинен був пройти в кінці серпня 1981 року в Вінніпезі.

У свій останній сезон хокеїст в 11-ий раз став чемпіоном СРСР у складі ЦСКА

Однак, на превеликий подив, головний тренер збірної СРСР Віктор Тихонов не викликав Харламова в національну команду. Збірна полетіла на Кубок Канади без нього. І саме в цей момент і сталася трагедія. Якби Тихонов міг припустити, що станеться 27 серпня, він, швидше за все, змінив би своє принципове рішення.

В той день Валерій, який опинився не при справах і не знав, куди подіти себе, разом з дружиною Іриною і племінником Сергієм їхав до Москви з підмосковного села Покровка. Машиною керувала Ірина. У якийсь момент вона не впоралася з керуванням на мокрій після дощу дорозі, і автомобіль винесло на зустрічну смугу, по якій з високою швидкістю мчала вантажівка. "Волга" з убивчою силою вдарилася їй у бік.

Валерій і Сергій померли на місці, Ірина ж пішла з життя трохи пізніше. Вже у вечері 27 серпня агентство ТАРС мовило: "Як повідомив кореспондент ТАРС, в автокатастрофі під Москвою сьогодні вранці загинув знаменитий хокеїст Валерій Харламов, тридцяти трьох років, і його дружина. У них залишилося двоє маленьких дітей - син і дочка".

Похорон відбувся на Кунцевському кладовищі. Провести Харламова прийшли тисячі людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олексій Черепанов помер під час матчу

2013 року у прокат вийшов фільм на честь Харламова - "Легенда №17".

Зараз ви читаєте новину «Загинув Валерій Харламов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути