Ексклюзиви
четвер, 29 серпня 2013 23:31

"У групі "Шахтаря" немає явного аутсайдера" - Сопко

"У групі "Шахтаря" немає явного аутсайдера" - Сопко
Сопко: "Шахтар" не боїться грати з англійцями". Фото: shakhtar.com

Екс -захисник "Шахтаря" і футбольний експерт Олександр Сопко прокоментував Gazeta.ua результати жеребкування для донецької команди групового раунду Ліги Чемпіонів. Нагадаємо, суперниками "гірників" у групі А стали "Манчестер Юнайтед", "Байєр" і "Реал Сосьєдад".

- Безумовний фаворит тут, звичайно, "Манчестер Юнайтед". Але прихід Девіда Мойєса після 25 - річної ери сера Алекса Фергюссона не міг не внести нюанси. Це пов'язано з тим, як, на яких позиціях новий наставник команди бачить тих чи інших гравців. Так що в цьому плані він не будетнастільки страшним, яким був ще рік -два тому. Тим більше, що "МЮ" - це така команда, яка і сама грає, і іншим дає.

Інша справа - кадрове питання, який до кінці ще не вирішене. Зокрема, за Руні, який неодноразово давав зрозуміти, що бажає змінити клуб. Якщо склад залишиться колишнім, то це ніяк не виглядатиме показником розвитку і сили команди. Адже всі топ - клуби зараз серйозно зміцнюються. І якщо за два дні, що залишилися команда не посилиться, можна буде підозрювати, що не все так просто в колективі Мойеса на сьогоднішній день.

Це перше. Друге - на початку осені жоден англійський топ-клуб не грає стабільно. Внутрішній чемпіонат дуже сильний, тренери часто тасують склади в пошуках оптимальних поєднань. На торішньому прикладі з "Челсі" "Шахтар" це продемонстрував. Та й взагалі, "гірники" не бояться грати з англійцями і показують непогану гру.

- Для Мойеса цей сезон - дебютний в "МЮ", Луческу в Донецьку вже багато років. Це серйозна перевага для "Шахтаря"?

- Мойес - дуже сильний фахівець , інакше б "МЮ" не прийняв би його в свою сім'ю і не підписав би з ним шестирічний контракт. У нього ще мало досвіду, зокрема по роботі з топ-клубами, зате його достатньо у всіх гравців команди, вони у своєму житті пограли на дуже серйозному рівні. Та й не варто пов'язувати тренерський досвід з завданням "вистрілити" конкретно в Лізі Чемпіонів. У Луческу дуже багато досвіду по частині виступів у цьому турнірі. Тим не менш, один рік буває видатним, другий - середнім, третій - взагалі провальним. Тут багато чого залежить від ситуації в даний відрізок часу - форми гравців, наявності-відсутності травмованих, який команда набрала хід. Адже група "Шахтаря" настільки сильна, що в ній немає явного аутсайдера. Кожна команда може вдало стартувати і за пару ігор забезпечити собі вихід в плей - офф. А можна на всій дистанції показувати непогану гру і при цьому фінішувати четвертим.

Ще один важливий чинник - рівень національних чемпіонатів. Ні для кого не секрет, що таке англійська Прем'єр - ліга і яка ціна перемоги в ній. І Мойесу з командою доведеться максимально викладатися на всіх фронтах. Український же чемпіонат, незважаючи на те, що вже є велика четвірка, все одно простіший і легший. А значить, у Луческу є можливість більше поглядати у бік єврокубків, активно проводячи ротацію складу, даючи можливість відпочити провідним гравцям. Але все одно, це може бути нівельовано, якщо команда не підійде до найважливіших матчів в хорошій формі. І перевага Луческу над іншими тренерами команд групи саме в наявності досвіду підготовки "Шахтаря" до конкретних ігор в конкретний відрізок часу.

- Наскільки грізними на тлі " МЮ" виглядають " Байєр" і "Реал Сосьєдад"?

- "Байєр" - колектив дуже стабільний, моторний, дисциплінований. За рахунок цього досягає успіхів у Бундеслізі . Тим не менш, зірок з неба не хапає. За потенціалом, грою поступається тій самій "Баварії". І приклад "Металіста" показав , що з цією командою можна спокійно грати. Тим більше , що лідер атак Шюррле пішов у "Челсі". Для "Шахтаря", який грає в комбінаційний футбол, суперник досить зручний.

Куди більше турбує "Сосьєдад". Команда дуже добре провела другу частину минулого чемпіонату Іспанії, в божевільній гонці перебила ще трьох -чотирьох претендентів на Лігу Чемпіонів. Деякі ігри були просто видатними, в тому числі проти "Барселони", яка була обіграна з рахунком 3:2. Та й у нинішній сезон влетіли так, начебто міжсезоння й не було. У колектива поставлена ??гра, він на ходу. І з ним буде дуже непросто. Це явно не четверта команда в групі А.

- Остання гра з "Дніпром" показала, що повноцінно замінити лідерів, які пішли новачки "гірників" поки не в змозі. Чи встигне команда зігратися до початку групового раунду?

- Однозначно команда може і повинна додати в русі, в самовіддачі, дисципліні, відповідальності. Що стосується витонченої гри, де гравці розуміють один одного з півслова, з напівпівпогляду, тут складніше. Іноді на це йдуть роки. На будівництво минулої команди пішло кілька років.

З іншого боку, дуже важливо буде зачепитися за першу - другу гру. Це дасть хороший заділ для решти матчів, як психологічний, так і тактичний.

- Шанси "Шахтаря" на вихід з такої групи?

- Прогнози - справа невдячна. Коли три роки тому ні Мхітарян , ні Фернандіньо не були тими, ким стали потім, ми вийшли з першого місця з групи, де був "Арсенал". А наступного року опинилися четвертими в компанії "АПОЕЛя" та " Зеніта". Шанс є завжди, потрібно бути готовим ним скористатися.

Зараз ви читаєте новину «"У групі "Шахтаря" немає явного аутсайдера" - Сопко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути